Bartákův obchod má problém. Armádní letoun se řítil k zemi

08.02.2011 11:26

Minulý týden se do velkých problémů dostal při cvičném letu armádní letoun CASA C-295. Autopilot navedl v tříkilometrové výšce stroj do devadesátistupňového náklonu, po němž následoval střemhlavý let ve spirále. Pilotům se až těsně nad zemí podařilo dostat letoun pod kontrolu a nakonec bezpečně přistáli. Experti nyní šetří, co bylo příčinou selhání a zda se nemůže opakovat.

Bartákův obchod má problém. Armádní letoun se řítil k zemi

Informace o dramatickém cvičném letu přinesla jako první MF DNES. „Minulý týden ve čtvrtek se v blízkosti letiště letoun CASA C-295 M samovolně naklonil. Posádka s ním na základně v pražských Kbelích nakonec bezpečně přistála," přiznal Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Minuta a půl, kdy CASA strmě klesala, je však na odstranění situace, kdy autopilot vypoví poslušnost, až nezvykle dlouhá doba. Lze ho totiž vypnout během zlomku sekundy stlačením spínače.

Specialisté prozkoumají příčiny

Někteří odborníci se proto domnívají, že na palubě letounu CASA neselhal jen autopilot.
V tuto chvíli se poruchou zabývá speciální expertní komise.

"Vyšetření a uzavření takovýchto případů však trvá několik týdnů až měsíců. Pokud by odborníci zjistili, že jde o poruchu, jež by se mohla opakovat, nikoli o vyjímečné selhání, pak by případ mohl pokračovat až tak daleko, že by mohla být letadla vrácena a bylo by vypsáno  další výběrové řízení," uvedl pro ParlamentníListy.cz člen sněmovního branně-bezpečnostního výboru Alexander Černý (KSČM).

Zdůraznil, že od samého začátku přitom vojenští odborníci upozorňovali na to, že letadla nesplňují požadované parametry české armády.

Experti varovali odpočátku, že jsou letadla nevyhovující

"Už tenkrát varovali, že by naše armáda měla být vyzbrojena jinými typy létajících strojů. Výběrové řízení pak nakonec nebylo vůbec," dodal Černý.

Do hry se tak nyní opět vracejí spekulace o kvalitě strojů a neúnosně vysoké ceně. Evropská komise dokonce českou vládu žaluje u unijního soudu v Lucembursku za to, že nevytvořila čestnou soutěž. Pokud soud uzná žalobu oprávněnou, hrozí Česku pokuta.

Motorem nákupu čtyř transportních letadel bez výběrového řízení měl být podle časopisu Respekt exministr obrany Martin Barták. Téměř miliardovou provizi za obchod údajně obdržela zbrojařská firma Omnipol.

Dále ke kauze CASA:
Opravili hangáry. Letouny CASA se do nich ale nevejdou
Unie poslala Česko k soudu kvůli letounům CASA
Za tříletý servis letadel CASA dostal Omnipol 70 milionů

Bude vypsán nový tendr?

Jestliže by bylo po závěrech šetření nyní aktuálního selhání letadla vypsáno nové výběrové řízení, je třeba vzít v potaz, že řádné výběrové řízení na jiný typ letadel by trvalo měsíce až roky. V tuto chvíli se o něm však prý zatím neuvažuje.

"To je jako bychom se bavili v řádech světelných let. Nyní se uvidí, jak se vyjádří techničtí specialisté. Pokud by se přece jen jednalo o nějakou vadu, jež by podobné události mohla způsobovat, v první řadě by se ale zkoumaly například záruční parametry kupní smlouvy," řekl ParlamentnímListům.cz předseda branně-bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS). Podle něj je nejdůležitější, aby se stroje mohly co nejdříve vrátit na oblohu.

Všechna čtyři tato španělská letadla totiž už od čtvrtka, kdy k nehodě došlo, stojí na základně a nevzlétnou, dokud se nenajde příčina, proč elektronika selhala. Tu hledají čeští a španělští specialisté.
Stroj Česko nabízí koaličním silám v Afghánistánu, používá se spíše ke kratším přeletům.

SLEDUJEME Kauzu Barták

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…