Bátora: Havel je zosobněním pokrytectví a licoměrnosti

27.03.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Předseda Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora, který se měl stát náměstkem ministra školství Josefa Dobeše, popírá, že by byl xenofobem a neonacistou. Václava Havla považuje za zosobnění pokrytectví a licoměrnosti. S prezidentem Václavem Klausem naopak souhlasí téměř ve všem.

Bátora: Havel je zosobněním pokrytectví a licoměrnosti

Jaký je váš běžný program o půlnoci ze soboty na neděli?

Většinou sedím u počítače a doháním, co se přes týden nestihlo.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

A v kolik jdete spát?

Tak ve dvě, ve tři.

A co si dáváte k pití?

Většinou si dávám kafe. Do půllitru, aby bylo hodně tekutin. (smích)

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vyzvala Josefa Dobeše, aby vás neangažoval na ministerstvu školství. Co tomu říkáte?

Připomnělo mi to jednu událost z doby komunismu.  V červnu 1975 jsem byl ze studia vyloučen a teprve v roce 1992 bylo toto vyloučení prohlášeno za neplatné od samého počátku.
Počátkem roku 1972 kárná komise této fakulty  zevrubně zkoumala moje protikomunistické a antisovětské názory a aktivity a na závěrečné zasedání si mě přizvala k vyslechnutí. V úvodu jsem byl seznámen s tím, že je mi mimo jiné kladeno za vinu, že jsem v letech 1968 až 1970 zakládal protistátní skupiny, ve kterých jsme tiskli a distribuovali ilegální tiskoviny, že jsem vytvářel nátlak na své spolužáky, aby zaujímali antisovětské postoje. Tehdy jsem se mohl hájit. Dnes ne. Navíc tehdy jsem byl obviňován z protisovětských postojů oprávněně, zatímco dnešní nařčení fakulty z xenofobie jsou lživá.

Proč jsou lživá?

Například ve své práci o rwandské genocidě a následném Arušském tribunálu, kterou jsem obhájil jako rigorosní v roce 1997 na Právnické fakultě UK, v jejímž úvodu mimo jiné píšu, že "neskromně doufám, že se mi podařilo sepsat alespoň něco nepatrně přínosného, něco, co může přispět k objasnění i prevenci té hrůzy, k níž na konci minulého století došlo v nepochybně přenádherné zemi našich nešťastných černých afrických bratří a sester."

Vtipné také je, že se Filozofická fakulta UK rozhodla vyhlásit rok 2011 ve svých aktivitách Rokem svobody slova, kdy chce dle svého oficiálního vyjádření připomínat nutnost kritického myšlení a otevřeného vyjadřování názorů. Nakonec se zdá, že asi svoboda slova platí pouze pro někoho a kritické myšlení jen v rámci politické korektnosti.

 Také jsem byl označován za neonacistu a extremistu.

Jak mohu já jako český vlastenec a národovec být neonacistou? Cožpak jsem někdy hlásal, že je třeba vyhladit český národ a vyhladit Židy? Co to je za nesmysly?

Tisk k vám nebyl příliš přívětivý. Čtete ještě noviny?

Ano. Skoro všechny. Čtu Frontu, Lidovky i Právo akorát vynechávám Hospodářské noviny. A procházím i weby. Za nejvíce objektivní z novin považuji Právo a za noviny s největším manipulačním nábojem považuji Lidové noviny. A to platí i pro mou kauzu.

Když se psalo o tom, že byste se měl stát náměstkem ministra školství, měl jste pozitivní, či negativní reakce třeba od pisatelů či od lidí na ulici?

Přišla mi spousta e-mailů a i na ulici mě lidi zastavovali, zejména tedy v Holešovicích, kde bydlím a přáli mi, abych vydržel a vyjadřovali mi podporu. Samozřejmě se objevily i reakce negativní, ale ty ne formou emailů, ale většinou v diskuzích pod články či na facebooku.

Budete pokračovat jako předseda Akce D.O.S.T. Plánujete nějaké rozšíření aktivit, či základny? Nechcete více oslovit mladé lidi?

Jako správní reakcionáři reagujeme vždy na nějakou situaci. Momentálně vidím skutečně slabinu v tom, že jsme asi málo oslovovali mládež. Od studentů dostáváme ohlasy, že by se rádi na našich aktivitách podíleli. Dalším nedostatkem je, že se nám nepodařilo dostatečně proniknout do krajů, respektive jsme se o to ani nesnažili. A to budeme muset napravit, protože na pondělní akci Hovory na pravici II. jsme dostali spoustu kladných ohlasů, ale pro mnoho lidí například z Moravy je to daleko. Takže uvažujeme o pořádání akcí v i regionech.

Jste znám jako odpůrce Evropské unie. Jaký je váš hlavní důvod?

Jsem odpůrcem trendu k federalizaci a centralizaci Evropy a vytvoření jednoho státu, protože v eurostátu nemůže fungovat demokracie, protože evropský politický národ, démos neexistuje. Nechci, aby nám vládl někdo cizí a chci, aby si čeští občané mohli o osudu své země rozhodovat sami. Evropská unie se stává federací velmi prapodivnou a mám obavy, že přicházíme nejen o demokracii státní suverenitu, ale i občanské svobody, což jsou podle mého základy slušné a svobodné společnosti. Tyto základy Evropská unie s pomocí místních kolaborantů likviduje.

Mezi svými politickými vzory uvádíte Václava Klause. Je to jen kvůli podobnému pohledu na unii, nebo i dalším věcem?

Nejen kvůli tomu. To, v čem se neshodujeme, je naprosto nepodstatné. To hlavní, co nás spojuje, je odpor ke ztrátě suverenity a demokracie zapříčiněné Evropskou unií. Ale stejně tak mám podobný názor na radikální ekologisty. Dále odmítáme oba humanrightismus, genderismus, multikulturalismus, feminismus, antidiskriminacionismus, politickou korektnost, oikofobii, ekumenismus, positivní diskriminaci, homosexualismus, takzvanou Pravdu a lásku. Jsem přesvědčeným tradicionalistou tak jako on a stejně tak mi leží na srdci národní zájmy. A to jsou tak důležité body, že všechny ostatní věci jsou maličkost. Sám sebe se jenom občas ptám, zda přece jenom neměl jít do konfliktu a neratifikovat Lisabonskou smlouvu. Ale nemám v tom pořád jasno.

Patříte k odpůrcům Václava Havla. Co vám na něm vadí?

Dokonce více než jeho politické názory mi vadí jeho povaha. Vidím v něm personifikaci pokrytectví a to bych mohl dávat mnoho případů. Uvedu jeden. Před patnácti lety nám vysvětloval, že není tak zle, že si nemusíme kupovat stolní lampičky za 20 tisíc. To je příklad jeho naprostého odtržení od života, anebo toho pokrytectví, licoměrnosti a dalších nectností.

A jaký je váš názor na Havlův film Odcházení?

Já jsem ten film ještě neviděl a vzhledem k tomu, že do kina nechodím a televizi už nemám, tak to bude trvat dlouho, než ho uvidím, tak k tomu teď nemohou nic říci. Hru jsem četl a nepřišla mi nějak výjimečná, představení jsem ale v divadle neviděl. Takže to nechci moc hodnotit.   

Vše k tématu Havlův film

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …