Besser do opery nikdy nedorazil, lituje tanečník. Na dlažbě snad neskončí

08.12.2011 22:39

Sloučení baletních těles Státní opery Praha a Národního divadla od 1. ledna 2012 bylo téměř jisté. Poté, co ve čtvrtek rezignoval šéf kultury Jiří Besser (STAN/TOP 09) ale nad celou transformací visí otazník. Sólisté Státní opery si oddychli. Besser prý nevěděl, co dělá. Raději než kultuře se prý měl věnovat zubům. Je přece stomatolog.

Besser do opery nikdy nedorazil, lituje tanečník. Na dlažbě snad neskončí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Balet, Státní opera Praha

ParlamentníListy.cz zavítaly za tanečníky Státní opery právě v den, kdy ministr kultury Jiří Besser (STAN/TOP 09) oznámil, že kvůli kauze spojené s firmou Comoros Group rezignuje.

Kromě otázek zaměřených na všední den či životní rytmus baletek a "baleťáků" je tak zajímaly i ty týkající se transformace celého baletního tělesa. Ta může být kvůli Besserovu odchodu ohrožena. Zřejmě naštěstí.

Rozhovor redakci poskytli dva vrcholoví sólisté sboru, Zuzana Hvízdalová a Viktor Kocián.

Jak jste se k povolání sólisty Státní opery dostali?

Hvízdalová: Oba jsme vystudovali Taneční konzervatoř v Praze.

Kocián: Po studiích jsem působil ještě nějaký čas v Mnichově, pak jsem zakotvil tady.

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Hvízdalová, Kocián: Přicházíme mezi devátou a desátou. Poté následuje trénink, pak nácvik představení z repertoáru. Trénujeme zhruba do patnácti hodin, s deseti až patnáctiminutovými pauzami. Víkendy ani svátky pro nás neexistují.

Kolik představení týdně Vás obvykle čeká?

Kocián: Je to různé, někdy hrajeme třikrát do týdne, jindy pětkrát do měsíce.

Co děláte, když nejste v práci?

Hvízdalová: Relaxujeme. Odpočíváme, nebo chodíme na procházky se psy. Máme je oba.

Musí si sólisté více než „běžní" lidé chránit zdraví či držet diety?

Hvízdalová: Asi by měli, ale my na to příliš nedbáme, normálně lyžujeme a věnujeme se všem aktivitítám. A diety? To záleží na každém individuálně, zejména na metabolismu. Máme zvýšený výdej kalorií díky pohybu, takže problémy s váhou nemáme.

Zajímáte se o politiku?

Hvízdalová: Moc ne. Sledujeme ji jen, když se řeší něco, co se nás týká.

Kocián: Když jsem byl mladší, chtěl jsem být politikem. Jsem rád, že se to nesplnilo, politika je strašná.

Jak se díváte na transformaci baletních těles Státní opery Praha a Národního divadla?

Celý plán byl nedomyšlený, jeden baletní soubor by musel vystupovat třeba na pěti scénách, teoreticky to možné je, prakticky je to neproveditelné. Pan Besser je stomatolog, raději než kultuře se měl věnovat zubům.

Související:

Jak hodnotíte Besserovu obeznámenost s celou problematikou, navštívil Státní operu, aby se se situací seznámil?

Nebyl zájem s námi komunikovat, z jeho strany jsme se nesetkali vůbec s ničím, co vím, tak tu ani jednou nebyl a s nikým z nás nemluvil. Jeho předchůdci chodili alespoň na premiéry . Když ale ve Státní opeře vystoupil šéf Národního divadla Ondřej Černý, byl vypískán. Chápeme, že Besserovi se mezi nás nechtělo přijít.

Co pro Vás bude znamenat Besserův odchod?

Odchod pana Bessera pro nás nabízí naději, že ke sloučení nedojde, nebo že k němu dojde později. Ale ať to bude kdokoliv, bude jasné, co má dělat.

První leden ukáže mnohé

Státní opera Praha (SOP) se dle plánu exministra Jiřího Bessera k 1. lednu 2012 sloučí s Národním divadlem. O osudu SOP se vedla dlouhá jednání.

Již dříve za hlavní důvod chystané reformy obou scén označil snahu o účelné vynakládání finančních prostředků. Proti sloučení protestovala Česká hudební rada i zástupci sólistů a orchestru ND i SOP.

Dlažba ne

Sám Besser v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ke slučování scén v minulém týdnu uvedl: "Nikdo nejde na dlažbu. Pokud umělec nebude konkurenci stačit, přijde jiný, třeba absolvent konzervatoře, který na to stačit bude. Nikdo nemůže mít zajištěnou práci do penze, aniž by na sobě nepracoval. Někomu jsme sáhli na stabilní, letité příjmy, tomu se to nelíbí, ale to se netýká umělců. Je logické, že se obávají, ale nikdo z těch uměleckých zaměstnanců se bát nemusí. V minulosti v těchto institucích docházelo k plýtvání, tomu chceme zamezit. Odpůrci transformace mají jakési chimerické argumenty, prodej majetku a podobně, to je naprostá hloupost, developerský zájem je minimální, navíc o tom nerozhoduje ministerstvo kultury. Výmysly, že budeme něco někam vozit za Mělník, jsou naprosté hlouposti, o tom by se dalo natočit pěkné sci-fi."

Jak však bude postupovat jeho následovník, není jasné. Zatím není totiž známo ani jeho jméno.

Dále čtěte:
Sobotka závidí Besserovi úspěch, řekl v ČT Stanislav Polčák
Ministři padají jako hrušky. Jen vyhazujte, chválí Pehe premiéra

Foto: Filip Jandourek

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…