Bolavá krční páteř...

10.08.2011 13:11

Říká se, že ztuhlost šíjových svalů signalizuje neschopnost přizpůsobit se, nebo změnit postoj.

Bolavá krční páteř...
Foto:
Popisek:

Naznačuje prý i omezenou schopnost vidět druhou stránku věci a všímat si názorů druhých. Potíže s krční páteří však především ukazují na to, jak zacházíte s pohybovým aparátem… 

„Bolesti krční páteře souvisejí nejen se strnulou pozicí při sezení, ale i s pitným režimem, emocemi a stresem,“ vysvětluje profesionální masérka Jana Paseková. „Ztuhlé svaly kolem páteře brzdí dráhy, po nichž mozek předává informace srdci, žaludku či dalším vnitřním orgánům. Většina lidí hned sahá po lécích - řeší tak důsledek, ne příčinu a navíc zatěžuje ledviny a játra. Nejdůležitější je uvědomit si, co vám potíže způsobuje a najít co nejdříve možnosti, jak přispět k jejich odstranění!.

Krční páteř je nejpohyblivější a nejvíce namáhanou částí páteře. Přetížení a vadné držení hlavy a krku se projeví nejprve únavou. Později se přidávají citelné potíže: prudké bolesti hlavy, závratě, pískání v uších a nevolnost, mravenčení v prstech nebo pocity slabosti v rukou. Krční páteř také napovídá, jak zacházíte s horními končetinami a odráží jednostrannou zátěž pravé ruky při práci.
Bolest šíje - náhlá i dlouhodobá
Bolesti krční páteře signalizují problémy v oblasti hrudní páteře, zejména mezi lopatkami a také potíže v oblasti kříže, která je nesprávným nebo dlouhým sezením přetížena. O chronické bolesti se mluví tehdy, trvá-li déle než tři měsíce, nebo vyskytne-li se akutní bolest nejméně dvakrát za rok. „Když máte problém na jedné straně krční páteře, bolí vás opačná strana bederní páteře. Signalizuje to přetížení v bederní oblasti, způsobené špatným sezením.“.
Jak protáhnout šíjové svaly?
Bolest v oblasti krční páteře nejčastěji vyvolávají ztuhlé šíjové svaly, které nezdravě napínáte. Pomoci si můžete nenásilným protahováním šíjových svalů. Sedněte si rovně, hlavu držte zpříma, pak se pomalu a zhluboka nadechněte a s výdechem ji pomalu naklánějte pravým uchem k pravému rameni a levým uchem k levému. Znovu se narovnejte, pomalu zhluboka nadechněte a při výdechu dejte bradu k hrudní kosti. Protahujte tak pětkrát. Se záklonem opatrně! A ještě něco: šíjové svaly protahujte jen do pocitu mírné bolesti. Pokud si chcete pomoci auto masáží, pak u krční páteře vždy masírujte stranu, která vás bolí zepředu opačnou rukou směrem od páteře.
Spastická a ztuhlá místa potřebují prokrvit, změkčit a prohřát
Účinným a efektivním řešením na problémy s krční oblastí je koncept podpůrných chladivých a zahřívacích emulzí na čistě přírodní bázi, které vyvinul přední český chiropraktik a neurolog MUDr. Ondřej Toman. Společnou účinnou látkou emulzí je konopný olej, u některých doplněný o MSM, v unikátní kombinaci s „triem“ vybraných rostlinných extraktů. Emulze se rychle a dobře vstřebávají, mají zklidňující a protizánětlivé účinky a pravidelné používání přináší výraznou úlevu.

Tip redakce: prohřívací emulze
Např.prohřívací emulze "EFFFI" - červená obsahuje trio borovice-skořice-zázvor, díky kterým zahřívá a uvolňuje zvýšené napětí. Účinně pomáhá odstranit bolesti hlavy a šíje, krční ústřely a blokády krční páteře. Pomáhá při omezení hybnosti a náchylnosti k prochlazení. Emulzi používají dlouhodobě řidiči, pracovníci v kanceláři (při práci dochází k dlouhodobému strnulému postavení) a lidé pracující venku (aplikace jednou za dva dny brání prochlazení). U akutních stavů se nanáší až čtyřikrát denně, později jednou denně až do odeznění příznaků. Červenou emulzi lze použít v kombinaci s oranžovou.

Prohřívací oranžová emulze působí v hloubce. Díky výtažkům z borovice, mandarinky a kaštanu vykazuje mimořádný účinek při chronických potížích. Nepřináší žádné pálivé či jiné pocity na kůži, ale působí na hlubší struktury, čímž výrazně tlumí bolest a uvolňuje svalový spasmus.

Možné je použít také gely proti bolesti, jako je například Dolgit, který má tu výhodu, že není fotosenzitivní a je k dostání bez lékařského předpisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…