Bulvár: Klaus šel po pohřbu na mejdan. Politici: Havel by šel taky na pivko

25.12.2011 17:53

Ve dvě hodiny se prezident Václav Klaus skláněl před rakví Václava Havla, ve čtyři už byl na večírku, napsal a nafotil bulvární deník Aha! Pro mnohé pobuřující surová informace, kterou pro ParlamentníListy.cz uvedl na pravou míru jeden z účastníků zmíněného večírku, poslanec ODS Boris Šťastný.

Bulvár: Klaus šel po pohřbu na mejdan. Politici: Havel by šel taky na pivko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na festivalu Jazz na Hradě

Scházíme se takto dvacet let, reaguje na objev bulváru Boris Šťastný. A Klause hájí i ostatní oslovení politici. S výjimkou mlčící TOP 09. Pouze David Rath z ČSSD se nechal slyšet, že něco podobného se od Havlova rivala dalo čekat.

Pátek 23.12. 2011, datum, na které bude početná část domácí i světové veřejnosti vzpomínat jako na den rozloučení se s Václavem Havlem. Desítky státníků a významných osobností se s ním rozloučily proslovy a poslední vzpomínkou. Se smuteční řečí vystoupil také prezident Václav Klaus, který vyzdvihl Havlův odkaz a po skončení obřadu položil květinu před jeho rakev. Krátce po smutečním obřadu se pak prezident vydal na večírek firmy Erpet na pražský Smíchov. Jak si bulvár dále všiml, společnost mu tam dělali lidé spojovaní s pražskými „kmotry“, včetně poslance ODS Borise Šťastného nebo exprimátora Prahy Pavla Béma.

Ale no tak, setkáváme se dvacet let

„Žádný večírek, žádná oslava, to je bulvární lež. Šlo o setkání několika desítek přátel, kteří se v adventním čase, vždy den před Štědrým dnem, schází téměř dvě desetiletí, aby se zastavili, pozdravili se, popřáli vše dobré před svátky. K práci bulváru se vyjadřovat nebudu, ale jak některá seriózní média jeho zprávy přebírají a interpretují, to už je jen k pousmání,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec Šťastný.

A bulvární předvánoční hon na Klause se ostatně nelíbí ani jiným osloveným politikům. I místopředseda VV Tomáš Jarolím, který se Havla a dalajlámy jen pár dnů před Havlovým skonem zastal při mediálním bombardování od Klausových příznivců tentokrát žádá nesoudit prezidenta podle jednoho večírku. „Osobně mi to nevadí a podle tradice beztak pohřbem končí doba smutku. Myslím, že sám Václav Havel by šel na pivko po jakémkoliv pohřbu. Třeba i Václava Klause,“ říká redakci Jarolím, který hlavu státu velmi kladně hodnotí za jeho přístup a proslovy během smutečního týdne i na samotném obřadu ve Svatovítské katedrále.

TÉMA: Skon Václava Havla

Filipovi víc vadí knížecí plaketa na klopě, Rath nic jiného nečekal

„Za mnohem nedůstojnější považuji nošení urážlivých plaket na klopě ministra zahraničí. U toho večírku je spíš otázka, zda se oslava měla konat v tomto čase,“ hodnotí večírek Klausových přátel pro ParlamentníListy.cz lídr KSČM Vojtěch Filip. Jeho poslanci ale měli s pietou a vzdáním holdu Václavu Havlovi v průběhu minulého týdne také velký problém. Někteří z nich se otevřeně odmítli zúčastnit i středeční tryzny ve Vladislavském sále Pražského hradu. Sám Filip pak v médiích a na sociální síti Facebook "zabodoval", když odeslal kondolenční dopis do Severní Koreje, kde před pár dny zemřel diktátor Kim Čong-Il.

Další ze zástupců sněmovní levice, David Rath z ČSSD, pak rovněž připomíná tradici po pohřbech smutek ukončit a oslavovat. „Navíc Klaus Havla nesnášel, tedy jeho chování není pro mě překvapením,“ říká bez obalu.

Svého dobrého přítele na Hradě obhajuje senátor Přemysl Sobotka (ODS). „Po pohřbu se standardně chodí do hospody a končívá to obvykle vesele. Jmenuje se to kar. I hudba hraje až na hřbitov smutně a cestou zpátky již vesele. Jak znám Václava Havla, tak by si to takto přál,“ připomíná Sobotka některé hlasy, otevřeně protestující o zbožšťování Havla ještě během smutečního týdne, což prý mohlo být v rozporu s odkazem veselého a skromného státníka-filozofa.

Nejsme Severní Korea, říká Mach ze Svobodných

„Netuším sice, kde byl Václav Klaus v pátek večer, ale myslím, že smrt Václava Havla byla uctívána během celého týdne více než důstojně. Nežijeme v Půlnočním království nebo v Severní Koreji, abychom uměle truchlili a nesměli se jakkoliv bavit týden po smrti bývalého prezidenta," brání Klause předseda jemu názorově blízké Strany svobodných občanů Petr Mach. Oslovení politici TOP 09 pak ponechali Klausovu páteční akci bez jakékoliv reakce.

Zatímco politici nechávají kapitolu české politiky s názvem Havel versus Klaus zatím spát, zní směrem k současnému obyvateli Hradu kritika odjinud. „Vaše slova k odcházejícímu člověku byla výstižná, nikoliv však upřímná. Nepramenila ze srdce. Ani nemohla, neboť životní krédo Václava Havla – Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí – Vám vlastní není,“ napsal prezidentovi autor duchovní literatury Jan Konfršt.

Klaus podle něj vyzývá k následování hodnot, které sám nevyznává, proto se o jeho chování nedá říct nic jiného, než že se jedná o pokrytectví. „Oč vyšší postavení člověk má, oč je díky tomu snad i vlivnější, o to více vyvinutější by měl mít i smysl pro sebereflexi, jak jeho chování působí na okolí. Nikoli proto, aby se začal chovat populisticky,“ pokračuje a poukazuje tak na fakt, že tryzna za Havla se stala v podstatě celosvětovou záležitostí, kterou tak mohl Klaus využít k vylepšení svého mediálního obrazu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …