Cestovky krachovat nebudou, tvrdí Okamura. Lidé si na zájezd půjčí

15.11.2011 8:14

Podle tiskové zprávy Asociace cestovních kanceláří (ACK) zkrachovalo letos v České republice 7 cestovních kanceláří. ParlamentnílListy.cz zajímalo, zda se dočkáme v příštím roce, v důsledku škrtů, krachu dalších, a zda se počítá s poklesem cestovatelské vášně Čechů.

Cestovky krachovat nebudou, tvrdí Okamura. Lidé si na zájezd půjčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tomio Okamura, viceprezident a tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur uklidňuje, že není vůbec žádný důvod k obavám. Komunistický poslanec to ale vidí jinak.

„Za prvé si řekněme také informaci takzvaně z druhé strany. Na trhu cestovního ruchu letos přibyla zhruba stovka cestovních kanceláří", řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí ACK. Podle něj se jedná o přirozený jev, a navíc, v porovnání s některými jinými evropskými zeměmi, jde o zlomek počtu cestovních kanceláří, které končí svou činnost jinde.

Psali jsme:
 Tomio Okamura o cestě na Pražský hrad: Ještě nejsem zralý

Ani vládní škrty neohrozí cestovní ruch, tvrdí mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

„Je třeba vzít také v úvahu, že v ČR funguje ke dnešnímu dni 1096 cestovních kanceláří", připomíná Okamura. V případě zkrachovalých CK jde tedy o zlomek z nich, který nelze vyčíslit ani procenty. Doplnil, že bylo letos prodáno přeš 2 miliony zájezdů.

Tomio Okamura se neobává osudu CK ani v důsledku vládních škrtů. „Myslím, že dojde u určitě skupiny obyvatel spíše k vyhledávání levnějších typů zájezdů, tedy ne leteckou dopravou, ale spíše v dojezdové vzdálenosti - Chorvatsko, Itálie, Slovensko", dodává. Jedná se podle něj o skupiny nižších středních a nižších příjmů. „Češi velmi rádi cestují, zejména za teplem. Je to dané také tím, že zde nemáme moře, sdílí s ParlamentnímiListy.cz své odborné zkušenosti. Češi se ale podle něj rozhodně své dovolené nevzdají. „Jsou si na to ochotni i půjčovat", dodává.

Okamurův optimismus nesdílím, i když je odborník, říká komunistický poslanec

Odlišný postoj k tomu ale zaujímá komunistický poslanec Pavel Hojda, stínový ministr průmyslu a obchodu. „Nepochybuji o tom, že je pan Okanuta profesionál, a že dokáže odhadnout možnosti v cestovním ruchu. Já ale jeho optimismus přesto nesdílím", řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Hojda.

To, co se podle něj chystá na příští rok, zvýšení DPH, a dalších poplatků, navíc celková recese, to vše zasáhne podle Hojdy více lidí, než se zatím předpokládá. Lidé prý začnou hledat cesty, kde ušetřit a jednou z těchto věcí bude podle něj zcela jistě cestování. „Proto nemohu sdílet optimismus pana Okamury a myslím, že určitý dopad to i na cestovní kanceláře mít bude", říká stínový ministr. Cestovní kanceláře podle něj navíc budou muset v rámci konkurenčního boje snižovat ceny, což se odrazí na jejich příjmech. Některé ten finanční tlak nemusejí unést a vypadnou podle Hojdy ze seznamu cestovních kanceláří.

S tím ale nesouhlasí Tomio Okamura. Cestovní kanceláře už nyní nemají kam snižovat. „Myslím teď zájezdy pro střední a nižší příjmové skupiny", dodává. Připomněl, že se v dubnu prodávaly například zájezdy do Tuniska za 6-7 tisíc korun. „Tady už není kam ustupovat", řekl ParlamentnímListům.cz.

Okamura se omluvil: Promiňte, nejste zloděj. Jste král tunelářů

Lidé si budou na cestování půjčovat, věří Okamura. Ale nebudou, tvrdí komunista Hojda.

Ani pokud jde o půjčování si na dovolenou, nesdílí poslanec Hojda Okamurův optimismus. „Hodně lidí už pochopilo, že půjčené peníze jsou nejdražší peníze", konstatuje. Už prý lidé vědí i to, že i renomované banky půjčují v důsledku za 18 procent za rok, což znamená, že když dlužník zaplatí půjčku do roka, tak zaplatí o 18 procent více. Většinou jsou ale tyto úvěry na delší dobu, takže člověk zaplatí někdy i o 50 procent více, než si půjčí. Proto je přesvědčen, že budou lidé nyní podstatně opatrnější i na půjčky. Něco jiného prý by bylo, kdyby ekonomika byla takzvaně v rozkvětu. „To ale zatím s touto vládou opravdu nehrozí", zasmál se stínový ministr Pavel Hojda.

Pro úplnost seznam zkrachovalých cestovních kanceláří:

CK Karma Tours - specialista na severní Afriku.

CK Pressburg - Olomoucká cestovní kancelář nabízela zájezdy, aniž by měla povinné pojištění proti úpadku.

I.Parkam Holidays - Cestovní kancelář, která se specializovala na Řecko a Bulharsko. Měla 315 klientů v Bulharsku a 40 v Řecku. Postarala se o ně pojišťovna.

Via Vera - Liberecká cestovní kancelář nedokázala uhradit leteckou přepravu klientů do Řecka a Turecka. V době vyhlášení úpadku bylo v zahraničí cca 25 jejích klientů.

Další lidé zaplatili zálohy, na dovolenou, už ale neodjeli.

VIVAMONDE - Pražská cestovní kancelář skončila kvůli finančním problémům.O více než dvě stovky klientů v Turecku se postarala pojišťovna.

Company Diamond Wind - Úpadek této CK oznámil v říjnu mluvčí ACK Tomio Okamura. 80 klientů CK u ní mělo koupené zájezdy v hodnotě 1,5 milionu korun. Prodávala zájezdy dál, i když už koncem září na zájezd do Turecka neodletělo přes 60 jejích klientů.

West Holiday - Jedna z menších CK oznámila úpadek před několika dny. Má v Turecku přes 80 českých klientů. Další stovka klientů má zakoupené zájezdy a již s touto kanceláří neodletí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …