Čunek? Tak toho vyhrát nenechám, děsí se meziříčský kandidát do Senátu

07.10.2011 4:21

ROZHOVOR Starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka se možná za rok rozloučí se svou prací na radnici a křeslo starosty vymění za post senátora. Pokud mu ovšem obyvatelé vsetínského regionu dají svůj hlas. A cesta k politickému úspěchu jednoduchá nebude. Hlavní konkurencí pro něj bude současný senátor a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek. K tomu, aby získal politické body se chce Částečka odrazit od úspěchů, kterých dosáhl na lokální politické scéně a úspěšné postupy uplatit na celostátní úrovni. Samotné Meziříčí je mu poměrně dobrou vizitkou. Pěkné město, opravené cesty, cyklostezky, nový amfiteátr nebo nový krytý bazén. Vadou na kráse jsou jen komplikace v dopravě.

Čunek? Tak toho vyhrát nenechám, děsí se meziříčský kandidát do Senátu

Proč chcete jít voleb na senátora?

Byl jsem vyzván politickou stranou a také jsem o tom sám dřív uvažoval. Motiv je jasný: pomoct vsetínskému regionu. Vždycky je dobré, když má nějaký region „svého člověka" v Praze.

Více o Senátu ZDE

Na která témata byste se chtěl zaměřit a čím si myslíte, že u voličů zabodujete?

Dopravní obslužnost by měla propojovat tři města v okrese: Vsetín, Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm a mít návaznost na dálniční síť. Dopravní situace je velmi špatná a investice se zastavily. Druhé téma je protipovodňová ochrana, budování zadržovacích nádrží a hrází. Třetí je hospodaření s odpady.

Právě u dopravy je téma dost problematické, jednoduše na další stavby chybí peníze. Jaké řešení navrhujete Vy?

Nemyslím si, že peníze chybí. Jen je potřeba připravované projekty přizpůsobit podmínkám a hospodařit s nižšími prostředky účelně. Ve Valašském Meziříčí jsme nechali přepracovat plánovaný obchvat města ze čtyř pruhů na dvoupruh, tím jsme stavbu výrazně zlevnili. To je cesta, jak stavby prosadit.

Jako starosta Valašského Meziříčí působíte už šest let a doprava je pro Vás od začátku téma číslo jedna. Obyvatelé města ale výsledky Vaší práce v této oblasti zatím nevidí. Město je stále ucpané, vznikají kolony a obchvat v nedohlednu, co Vy na to?

Ano, to je objektivní zjištění. Obyvatelé začnou vnímat změny, až do ulic vyjedou buldozery. Příprava tak zásadních staveb jako je obchvat města ale trvá i deset až patnáct let.

Více o Jiřím Částečkovi ZDE

Stavba ale stále přijde na pět miliard korun. Jak vidí tento investiční záměr aktuálně na ministerstvu dopravy?

Konkrétnější odpověď bychom měli mít za několik týdnů.

V Meziříčí jste teď před velmi nepopulárním rozhodnutím. Sám prosazujete zrušení jedné základní školy z úsporných důvodů. Petici za zachování školy podepsalo už víc než tři tisíce lidí. Díky tomu můžete přijít o spoustu hlasů od voličů, neobáváte se toho?

Nepochybně. Nemyslím si, že město má navíc jeden areál, já si myslím, že město má navíc dokonce dva školní areály. Míst pro všechny děti bude v lavicích ve městě dost. Nejsem populista, jsem zvyklý jen říkat věci, tak jak jsou.

Pokud by se Vám podařilo uspět a stal byste se senátorem. Opustil byste křeslo starosty na meziříčské radnici?

Neumím dělat věci na polovic. Je možné, že bych místo starosty opustil.

Už teď je jasné, že Vašim hlavním soupeřem v kampani bude Jiří Čunek, jak ho vnímáte jako protikandidáta?

Je to politická soutěž. Každá strana si nominuje nejlepšího ze svého středu. Jiří Čunek byl nesmírně úspěšný starosta a je úspěšný senátor. S Jiřím se osobně známe a máme korektní vztahy. Každý kandidát má své kvality a jde s nimi do politické soutěže. Připouštím, Jiří Čunek jako současný senátor, má výrazně lepší pozici. To mě ale nemůže vést k tomu, abych cokoli dopředu vzdával nebo ho nechal vyhrát.

Často je zpochybňován vůbec význam Senátu. Myslíte, že byste nebyl víc prospěšný regionu, kdybyste usiloval o post poslance?

S tím nelze nesouhlasit. Funkci senátora vidím jako práci veřejné osoby v Praze, která má pohodlnější přístup k orgánům státní správy. Nechci vylučovat i variantu působení v poslanecké sněmovně. Nejsem bytostně závislý na žádné politické funkci, to mi umožňuje určitou svobodu v rozhodování. Ve vrcholové politice mi chybí pragmatické myšlení. Víc než ideologie je zdravý rozum, tímto způsobem se dá řídit město, kraj i republika.

Jak se díváte na sporné názory, které prosazuje ODS jako je důchodová reforma a spoření do privátních fondů?

Jsem člověk, který sází na tradiční lidské hodnoty. Spoření v privátních fondech není můj šálek čaje. Určitě bych své peníze privátnímu fondu nesvěřil. Celá naše rodina se snažíme na penzijní věk zaopatřit během celého našeho produktivního života. Nikdo z nás nespoléhá na nějaký fond, který by se měl starat o to, jak se budeme mít na důchod.

Z toho se dá usuzovat, že někdy nemusíte být poslušný člen ODS, který zvedne ruku pro názor většiny?

Práce v politice je hodně o tom, že je potřeba prosazovat většinový názor. Neříkám, že nejsem schopen se podřídit většinovému názoru, ale svůj osobní pohled na věc si nenechávám pro sebe.

Více o Valašském Meziříčí ZDE

Jaký máte názor na fungování státních nemocnic. Právě v Meziříčí dobře funguje nemocnice, která je v soukromých rukou, že?

Fungování zdravotnictví je zásadní problém. U nás se potvrdilo to, že stát by podnikat neměl. Když jsme nemocnici pronajali soukromému subjektu, měla velké dluhy, dnes je provoz ziskový. Co je ale nejpodstatnější, občané žádnou změnu k horšímu nezaznamenali, spíš naopak. Cestu vidím jako souběh privátních a státních nemocnic. Také si myslím, že by měl být redukován počet zdravotních pojišťoven.

Jak bude vypadat Vaše volební kampaň?

Nehodlám vynakládat velké prostředky do volební kampaně. Jsem odpůrcem takového utrácení peněz. Jednak takové peníze nemám a jednak považuji ve volební kampani za zásadní spíš práci, která za kandidáty hovoří sama.

Čtěte také:

Foto: Daniela Čunková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…