Diabetici pozor, Vánoce jsou zrada

16.12.2013 0:00

V našich zeměpisných šířkách nejsou Vánoce spojeny jen s rozjímáním, ale především s plnými stoly dobrot. Ne každý má ovšem vše povoleno.

Diabetici pozor, Vánoce jsou zrada
Foto:
Popisek:

Abychom nestrávili podstatnou část vánočních svátků v nemocnici nebo si do budoucna nepřivodili  zdravotní problémy, měli bychom být o vánocích ve střehu. To se týká hlavně lidí, kteří musí dodržovat přísnou dietu. Do této skupiny patří bezesporu diabetici, kteří by si měli hlídat především to, čeho je o vánocích na stole plno - sladkostí, cukroví, ale i kalorií.

Určitě sami máte ve svém okolí diabetika / pokud jím nejste vy sami /, který vám řekne, že dodržovat dietu v době, když je kolem tolik lákadel je velmi těžké a ne každý je ukázněný. Vždyť projednou se nemůže nic stát. Až půjdeme na kontrolu, začneme se zase omezovat a  používat zázračné prostředky na rychlé snížení krevního cukru. Pokud budeme mít štěstí, podaří se kontrolou proklouznout a na lékaře vyzrát.

Bohužel tím však nevyzrajeme na  lékaře, ale šidíme sami sebe. Lékař může léčit a doporučit vhodné postupy a metody, ale nemůže vás nutit k dodržování jeho doporučení. Pokud tedy podvádíte, podvádíte sami sebe a taky na to sami doplatíte.

Přitom stačí tak málo. Pokud je člověk ukázněný a dokáže se ovládat, nemusí být jeho omezení, které mu nařizuje dieta, tak drastická a může si dopřát i sladké mlsání. Jen musí vědět, jak na to.

Diabetik musí konzumovat často malé porce  a mít na paměti, že to, co nepříznivě ovlivňuje stav krevního cukru není jen cukr, ale také tuky a bílá mouka. Proto je třeba sledovat i kalorickou hodnotu výrobku a řídit se při nich dietními doporučeními, protože hlídat kalorie je pro diabetika velmi důležité. Nestačí tedy jen upéci vánoční cukroví slazené umělým sladidlem a jíst je pak bez omezení.

Přesto si i na vánoce mohou diabetici pochutnat a necítit se odstrkováni.Třeba sušené ovoce, sice cukr obsahuje, ale je nejméně kalorické a neobsahuje žádné tuky ani mouku.

Z pečených výrobků je nejvhodnější klasický štrúdl. Těsto musíme ovšem jen tence vyválet nebo udělat těsto tažené, které je téměř průsvitné. Pokud jsou jablka sladší, nemusíme jej sladit vůbec. Naopak jej můžeme doplnit oříšky nebo rozinkami. Neznamená to ovšem, že jej pak sníme celou mísu, ale omezíme se na jeden nebo dva kousky.

Pokud nás čeká oslava, která bude spojena s jídlem, měli bychom několik dní předtím omezit i doporučené dávky potravin a soustředit se převážně na zeleninu. Tím se sníží příjem kalorií, který se pak při oslavě vyšší konzumací vyrovná.

Pokud si diabetici svou chorobou vědí rady, není pro ně problém užít si  v pohodě i vánoční svátky se vším, co k nim patří. Ostatně, většina z nich má doma glukometr, takže doporučujeme si během svátků občas hladinu krevního cukru zkontrolovat a také nějaké kalorie spálit zdravým pohybem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…