EU plánuje červy na talířích Evropanů. Kubera: Zbláznili se

05.09.2011 20:41

Je to projekt Evropské unie, který stál už 74 milionů korun. Má za úkol zjistit konkrétní nutriční hodnoty jednotlivých zástupců hmyzí říše. A není to vtip. Bruselští experti totiž věří, že hmyz může být důležitým zdrojem výživy. A také doufají, že tím tak pomohou vyřešit nedostatek potravin a zároveň uleví životnímu prostředí. Znamená to tedy, že EU jednoho dne vydá předpis, aby všechny země v Evropě zařadily do jídelníčků brouky a kobylky?

EU plánuje červy na talířích Evropanů. Kubera: Zbláznili se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

"Oni se tam v Bruselu už asi definitivně zbláznili. Už asi nevědí, co roupama vymýšlet, jak jich tam je hodně. To je vždycky špatně," reagoval na zprávu pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Ovšem dodal, že se nedomnívá, že by v příštím desetiletí či o něco později hrozilo to, že by dostala Česká republika z Bruselu něco podobného nařízeného.

"Za několik let už totiž nebude Evropská unie existovat, říkám to pořád - proto nám nebude moci něco takového nařídit. V opačném případě bych věřil, že by se mohlo dokonce stát třeba to, že by nám přišel předpis na to, abychom jedli k tomu hmyzu šedé veverky. Ve Skotsku se přemnožily, mají tam s nimi velké problémy, tak by někdo mohl sáhnout k podobnému befelu," řekl dále ParlamentnímListům.cz senátor Kubera, který je dlouholetým kritikem Evropské unie.

Čtěte také:

Ovšem v případě, že by neměl Kubera ve svých prognózách pravdu, orestované kobylky, pečení mravenci, nebo polévka z jiného druhu hmyzu, by se mohla i v Evropě stát běžnou. Odhady hovoří dokonce o tom, že by tomu tak mohlo být kolem roku 2020.

A že nejde jen o fikci, dokazuje i to, že Evropská unie do projektu, který má za úkol zjistit konkrétní nutriční hodnoty jednotlivých zástupců hmyzí říše, investovala již 74 miliónů korun, uvedly v pondělí Novinky.cz.

Jídlo bohaté na proteiny s nízkým obsahem cholesterolu

Propagátoři požívání hmyzu uvádějí, že jde o jídlo s nízkým obsahem cholesterolu a tuku, které je velmi bohaté na proteiny.

Čtěte také:

Podle jedné ze studií, kterou server připomněl, má drobná kobylka ve svém těle 20 procent proteinů a pouhých šest procent tuku. Hovězí má sice 24 procent proteinu, tuku má však asi 20 procent. Kobylky jsou podle vědců bohaté na vápník, termiti na železo a taková housenka bource morušového tělu poskytne denní přísun mědi a riboflavinu. Hmyz produkuje méně skleníkových plynů a vyžaduje méně potravy než dobytek.

Peníze z Unie pro nejlepší návrh

Evropská komise tak již nyní nabízí peníze výzkumnému institutu, který přijde s nejlepším návrhem na téma "Hmyz jako novodobý zdroj proteinů". Zajímají ji faktory, jakými jsou kvalita a bezpečnost této stravy, společně s potenciálními alergickými reakcemi a přesným proteinovým složením. Do roku 2020 plánují úředníci z Bruselu dokonce již to, že se bude hmyz kupovat zcela běžně v supermarketech.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…