Eurozóna se v ostrých diskuzích poslanců přejmenovala na Titanik

13.12.2011 22:59

Poslanci se přeli o to, zda by Česko mělo půjčit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) zhruba 90 miliard korun jako pomoc na záchranu eurozóny. Rozpory jsou i mezi vládními stranami. Zatímco postoj premiéra Petra Nečase (ODS) a Věcí veřejných je zdrženlivý, záměr podpořil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podobně jako opoziční ČSSD. Vláda bude o záležitosti jednat ve středu, není ale jisté, zda rozhodne.

Eurozóna se v ostrých diskuzích poslanců přejmenovala na Titanik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

Sněmovna nakonec Nečasovu zprávu z evropského summitu o záchraně eurozóny "vzala na vědomí". Nepřijala návrh opoziční ČSSD, kterým by sněmovna kabinet vyzvala, aby udělal vše pro stabilizaci a konsolidaci států s jednotnou evropskou měnou.

Půjčka je součástí širšího návrhu z evropského summitu, který ale zatím není úplně pevně daný. Návrh by měl vést k nastavení fiskální discipliny. "Pozice vlády zůstává otevřená, což považuji za racionální," řekl Nečas. Podle něho by bylo důležitější sjednocovat evropský trh, který nyní zahrnuje prý jen 40 procent zboží a služeb.

Kalousek vs. Nečas. Je EU potápějící se Titanik?

Kalousek zdůraznil, že na případné půjče Česka nestojí a nepadá prosperita eurozóny, nic neřeší. "Jde o zahraničněpolitickou odpověď České republiky na otázku: 'Jste na palubě, nebo nejste?'," podotkl ministr. Zadlužení Česka by se podle něho nezvýšilo, jde o odpovědnost země. Kalousek také poznamenal, že nikdo nečeká odpověď do deseti dnů.

Nečas v reakci na Kalouska položil otázku jinou. "Je naší povinností položit si otázku: 'Jsme na palubě Titaniku, nebo ne?'," uvedl.

Záchranný plán podpořil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Připomněl, že je česká ekonomika závislá na exportu do států unie, což zdůrazňuje i pravice. "Pokud bude pokračovat krize eurozóny, ČR se bude propadat do dluhů," řekl Sobotka. Kolem půjčky panuje podle něho hysterie, přitom Česká národní banka půjčuje Mezinárodnímu měnovému fondu už delší dobu. Pokud Česko půjčku neschválí, sníží se podle Sobotky jeho vliv v Evropě.

Na první palubě prý došel kaviár

Ostře se proti půjče postavil nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS). Podle něho jde jen o to, že na první palubě došel kaviár. Česko by se vystavilo do role pojišťovny a mělo by se tázat po míře rizika a po pravděpodobnosti ztráty.

Rezervovaný postoj k půjče mají Věci veřejné. Podle předsedy jejich poslanců Víta Bárty jde o bianco šek, protože čtyři řádky vzešlé ze summitu jsou málo a jde v podstatě o prázdný papír.

Na středeční jednání kabinetu zřejmě přijde prezident Václav Klaus, jenž je ostře proti a dokonce prohlásil, že pokud bude třeba demontovat euro, hlásí se jako dobrovolník.

Půjčky od MMF mají takzvanou senioritu. To znamená, že pokud se stát, který půjčku přijal, dostane do potíží, splatnost úvěru MMF má přednost před splatností ostatních závazků. Úvěry, které krachujícím zemím poskytuje přímo eurozóna, takto jasně definovanou přednost nemají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…