Hejtman Mišák za bouřlivých protestů antikomunistů přežil ve funkci

20.02.2013 16:36

REPORTÁŽ Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) dál povede Zlínský kraj. Ze své funkce neodstoupí, ačkoliv o tom sám uvažoval. Na dnešním jednání zastupitelstva, které i tentokrát provázely protesty antikomunistů, ho většina zastupitelů podržela vyslovením důvěry.

Hejtman Mišák za bouřlivých protestů antikomunistů přežil ve funkci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jedna ze soch bratří Baťů ve Zlíně s rouškou proti komunistům na ústech

V loňských podzimních volbách do krajského zastupitelstva Zlínského kraje zvítězila ČSSD, která přizvala do společné koalice kromě Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ) také KSČM. V opozici skončili lidovci, ODS a Starostové s TOP 09. Účast komunistů ve vedení kraje je od té doby trnem v oku především Radku Hegmonovi a dalším zlínským podnikatelům, kteří teď organizují demonstrace po celém regionu v rámci sdružení s názvem Repelent 21. Jedna z takových akcí se dnes uskutečnila před budovou krajského úřadu ve Zlíně, kde antikomunisté zahalili ústa na sousoší bratří Baťů rouškami se slovy: „Rudí smrdí“. Prostranství před úřadem bylo také lemováno transparenty s podobiznami Gottwalda či Stalina a plačícími sněhuláky.

Pro důvěru se vyslovilo 24 zastupitelů ze 40

Poté se protestující přesunuli na jednání krajských zastupitelů, kde se hlasovalo o důvěře hejtmanovi Zlínského kraje Stanislavu Mišákovi (ČSSD). Ten byl totiž loni v prosinci označen za lháře v souvislosti s tvrzením, že mu šest členů opozice přislíbilo tichou podporu vlády ČSSD s komunisty. Hejtman poté uvedl, že navrhne na příštím zastupitelstvu hlasovat o svém odvolání. Krajská rada to však neposvětila, a tak se dnes nakonec o důvěře hejtmanovi hlasovalo na základě návrhu opozičního zastupitele za KDU-ČSL Ludvíka Hovorky. Ten se vyjádřil, že mu vadí neustálé osočování jeho strany z toho, že měla údajně přislíbit spolupráci s komunisty. Mišáka v tomto hlasování podpořilo 24 ze 40 přítomných zastupitelů. Proti bylo 15 z nich.

Mišák: Hejtmanství pro mě není zlaté tele, na které bych se třepal

Ještě předtím byl hejtman několikrát vyzván k tomu, aby rezignoval a odtajnil jména opozičních zastupitelů, kteří měli tiše podpořit vládu sociálních demokratů s komunisty v případě, že do koalice nebudou chtít zemanovci. „Jména neodtajním. Zvážení mé rezignace bylo právě o tom, že jsem chtěl sdělit, že tato funkce pro mě není zlaté tele, na které já bych se třepal. Pro mě je to zodpovědnost, a proto nemohu rezignovat už kvůli těm, kteří mi věří a nechtějí, abych je zradil a zbaběle utekl, protože oni samozřejmě cítí, že tuto dnešní atmosféru v politice nevytvořil kraj, ale současná vládní koalice,“ řekl přítomným Mišák, čímž si vysloužil bouřlivý potlesk.

Horváth Mišákovi: Nejste mým hejtmanem

Na tato slova reagoval písničkář Ziggy Horváth. „Pane Mišáku, vy jste vyvinul enormní úsilí, abyste komunisty přivedl do kraje. Bylo to těžké, protože jejich výsledek ve volbách byl mizerný. Nemůžete být naším hejtmanem a pro mě hejtmanem už v tuto chvíli nejste,“ řekl za organizátory antikomunistických protestů Horváth.

Protesty budou pokračovat

Sympatizanti Mišáka však měli v sále převahu. Mezi nimi bylo i několik mladých sociálních demokratů, kteří považují protesty proti komunistům ve vedení kraje za populistický antikomunismus a zbytečné strašení veřejnosti, což dávali zejména během projevů antikomunistů hlasitě najevo.

Volby do zastupitelstva Zlínského kraje vyhráli s 12 mandáty sociální demokraté. Druzí byli s deseti křesly lidovci a třetí s devíti zastupiteli komunisté. Na dalších místech skončila s pěti mandáty ODS a koalice Starostové a TOP 09 pro Zlínský kraj. Čtyři křesla mají zemanovci. Podle antikomunistů se tady nabízelo hned několik variant utvoření koalice namísto spolupráce s komunistickou stranou. Protestovat proti vedení Zlínského kraje ve složení ČSSD, SPOZ, KSČM, proto hodlají i nadále, a to do doby, než zde vznikne vláda bez účasti komunistů.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…