Takto si Gazdík vzájemně nadává se zlínským Nečasem kvůli KSČM

11.12.2012 13:21

Napětí ve Zlínském kraji kvůli tomu, že komunisté usedli společně s ČSSD a SPOZ v krajské radě, se nadále stupňuje. A hledá se viník. Odpůrci nové koalice jsou přesvědčeni, že tím, kdo umožnil KSČM vládnout z Baťova mrakodrapu, jsou především zemanovci (SPOZ). Došlo tak na rozepři mezi Petrem Gazdíkem (STAN) a lídrem SPOZ v kraji Lubomírem Nečasem. A padala ostrá slova.

Takto si Gazdík vzájemně nadává se zlínským Nečasem kvůli KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Ve Zlíně se včera opět protestovalo proti komunistům ve vedení Zlínského kraje. V regionu přibývají billboardy, z nichž je patrné, že odpůrci rudých ve vedení kraje viní z přítomnosti KSČM v krajské radě především Stranu práv občanů – zemanovci. Jejich lídr Lubomír Nečas však ParlamentnímListům.cz řekl, že do koalice s ČSSD vstoupila jeho strana společně s komunisty i proto, aby vliv KSČM zmírnila.

Zemanovci chtěli být brzdou proti komunistům

„Po volbách probíhala opakovaně dlouhá jednání a v rámci nich nám bylo jasně naznačeno ze strany ČSSD, že pokud nepůjdeme do této koalice, tak vznikne koalice ČSSD a KSČM bez nás a s tichou podporou některých pravicových zastupitelů. Tím pádem jsme si řekli, že chceme být jakousi brzdou proti komunistům a chceme něco udělat pro kraj, tak jsme se rozhodli, že do koalice nakonec půjdeme,“ sdělil Nečas, který je nyní náměstkem pro zdravotnictví.

Gazdík: Nečas je alibista a nese odpovědnost za vládu KSČM

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík si však myslí své a viní Nečase z alibismu. „My jsme panu Nečasovi na ustavujícím zasedání dali prostor, aby odešel a tím snížil počet zastupitelstva pod polovinu, čímž by ustavující zasedání bylo přerušeno. On to neudělal, takže jde o alibismus. A pan Nečas nese osobní zodpovědnost za to, že ve Zlínském kraji vládnou komunisté, které 84 procent voličů kraje nevolilo, a bylo tam ještě pět dalších možností koalic, které mohly být uzavřeny,“ uvedl pro redakci Gazdík, který ve Zlínském kraji kandidoval na hejtmana za starosty a TOP 09.

Nečas: Nejme takoví slaboši, abychom koaliční smlouvu smetli se stolu

Nečas se však brání. „Jestliže jsme jednou podepsali koaliční smlouvu, tak jsme si to dobře promysleli a nejsme takoví slaboši, abychom na výkřiky některých zastupitelů tuto smlouvu smetli ze stolu během několika okamžiků. Domníval jsem se, že pan Gazdík je zkušený politik, ale po těchto jeho vyjádřeních mám trošku pochybnosti o jeho zkušenostech,“ reagoval na Gazdíkova slova Lubomír Nečas s tím, že rozhodnutí o společné koalici s komunisty a sociálními demokraty bylo podle něj před podpisem koaliční smlouvy projednáno a jednoznačně schváleno na krajském výboru SPOZ.

Mišák připouští podporu pravice, ale mlží

Do krajského zastupitelstva byla také zvolena ODS, starostové a TOP 09 a KDU- ČSL. Která z pravicových stran měla být připravena k tiché podpoře komunistů a ČSSD v případě, že SPOZ do koalice nepůjde, zatím není jasné. Hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD) pouze mlží. „Pravdou je, že podporu jsem dostal. Ovšem, jak jistě předpokládáte, jejich jména vám neřeknu. Snad jen tolik, že se jednalo o podporu ze dvou politických stran. Šlo o šest hlasů,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Mišák.

Lukáš odmítá podporu oranžovo-rudé koalici

Vzhledem k tomu, že ve Zlínském kraji deset let vládla koalice ČSSD spolu s ODS, mnozí předpokládají, že vládu sociálních demokratů s komunisty mohli podporovat právě občanští demokraté, kteří před krajskými volbami i po nich spolu s ČSSD otevřeně prezentovali, že by jim velká koalice opět vyhovovala. Zdejší lídr ODS a bývalý hejtman Libor Lukáš to však odmítá.

„V souladu se svým celoživotním postojem sleduji s obavami hrozící návrat ke starým komunistickým pořádkům a jsem znepokojen nenápadným a plíživým způsobem, kterým  KSČM znovu získává vliv nejen v našem kraji, ale i v celé zemi. Připomíná mi to zhoubnou nemoc a takové onemocnění je vždy mimořádně nebezpečné. Je to podle mého názoru hrozba pro naši demokracii a svobodu,“ říká Lukáš s tím, že za všechny občanské demokraty v kraji prohlašuje, že nesouhlasí s oranžovo-rudou vládou v kraji.

Gazdík by nikdy komunisty v čele kraje nepodpořil

Také Petr Gazdík rázně odmítl, že by jeho strana byla ochotna podporovat komunisty. „Nás uráží, že by si někdo mohl myslet, že jsme to mohli být my. My jsme to rozhodně nebyli. Nikdy bychom nic takového neudělali. Nejme pokrytci jako SPOZ. Budeme chtít po hejtmanovi, aby nám řekl, o kterou z pravicových stran mělo jít. Hodláme tuto otázku rozebírat i na dalším jednání zastupitelstva,“ uzavřel pro redakci Gazdík.

Volby do zastupitelstva Zlínského kraje vyhráli s 12 mandáty sociální demokraté. Druzí byli s deseti křesly lidovci a třetí s devíti zastupiteli komunisté. Na dalších místech skončila s pěti mandáty ODS a koalice starostové a TOP 09 pro Zlínský kraj. Čtyři křesla mají zemanovci. V kraji nakonec vznikla koalice ČSSD, KSČM a SPOZ. Hejtmanem se opět stal sociální demokrat Stanislav Mišák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…