Herny a kasina v Přerově jen kvetou. Koalice jim dala znovu zelenou

01.11.2011 22:14

Pondělní jednání přerovského zastupitelstva provázela napjatá atmosféra. Tu vyvolala diskuse k návrhu nové vyhlášky omezující hazard ve městě. Opoziční strana Společně pro Přerov chtěla přemístit herny do areálu výstaviště. Tento záměr však nenašel mezi zastupiteli dostatečnou podporu.

Herny a kasina v Přerově jen kvetou. Koalice jim dala znovu zelenou
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

 V Přerově se velmi dobře daří hazardu. Herny a kasina jsou tu téměř všude. Nacházejí se v historickém jádru města i v blízkosti škol. To přimělo opoziční zastupitele za stranu Společně pro Přerov ke zpracování vyhlášky, která soustřeďuje hazardní hry do prostoru přerovského výstaviště.

Puchalský: Osobní zájmy vítězí

Proč hazard soustředit právě do areálu přerovského výstaviště? „Když takovýto konfliktní, asociální a možná až kriminalizující jev soustředíme na jedno místo a hlídáme ho, tak máme přehled o tom, kolik lidí tam chodí. Je to kontrolovatelné. Na druhé straně se zde vybuduje jakési nezávislé herní centrum. Ať se tu rozvíjí, ať se sem herně investuje, s tím my nemáme problém. Výstaviště je totiž opuštěné a umožňuje rozvoj v tomto smyslu. Kdyby někdo chtěl dělat herní byznys, tak ať ho dělá tam a na velké úrovni," uvedl pro ParlamentníListy.cz předkladatel vyhlášky Vladimír Puchalský ze strany Společně pro Přerov.

Podaří se omezit hazard? S vládou souhlasí i ČSSD

Podle něj nebyl jeho návrh zastupiteli schválen především kvůli osobním zájmům některých představitelů města a místních podnikatelů. Ve městě tak bude zatím dál platit vyhláška přijatá v únoru 2009, která určuje více než 50 provozoven, ve kterých lze provozovat hrací přístroje. V případě stávající vyhlášky jde podle slov Puchalského o typický přerovský lobbyismus, kdy ekonomické zájmy hazardu prorůstají do politiky koalice. „Člen rady Čermák a někteří vlivní lobbyisté za ODS jsou majitelé budov a hracích přístrojů, takže jejich zájem je jasný - udržet stávající stav, který byl konzervován před dvěma lety, protože z toho mají výnos a byznys," doplnil Puchalský.

Čermák: Nerušme něco, co funguje

Radní Čermák se však brání.„Tou vyhláškou, která stanovila stop stav a která je vyhodnocena v rámci Olomouckého kraje jako jedna z nejtvrdších, se podařilo zastavit jakýkoliv růst dalších heren. Naopak herny ubyly a statistiky jasně ukázaly, že ubylo také zhruba 150 výherních automatů, což považuji za velký úspěch," tvrdí Jaroslav Čermák (ODS).

A pokračuje: Rušit něco, co funguje, mi přijde naprosto nesmyslné a co se týká blábolů pana Puchalského ohledně toho, že já vlastním nějaké herny, mohu říct, že žádné nevlastním a nikdy jsem je nevlastnil. Pronajímám pouze nemovitosti, které slouží jako restaurace a jestli si ten majitel restaurace vyjedná s městem, že tam může mít nějaké automaty, tak to jde naprosto mimo mě. Jedná se pouze o nájemní vztah," hájil se Čermák.

Podle opozice stávající vyhláška naopak umožnila rozvoj hazardu. „Z původních 247 videoterminálů je jich teď 381. Hazard je provozován v blízkosti škol a na to je potřeba reagovat. Vzali jsme fungující vyhlášku Chrastavy, přidali jsme území, které je jednoznačně vymezené, kde automaty mohou být provozovány, nikoliv musí. Je lepší mít herny v jednom místě než všude po městě," informoval ParlamentníListy.cz Richard Šlechta ze strany Společně pro Přerov.

Hrubá: Vyhláška má nedostatky

Mnozí zastupitelé a úředníci argumentovali však i tím, že vyhláška předložená opozicí je připravena špatně po formální a věcné stránce. Nelíbilo se jim také to, že materiál dostali údajně pozdě. „Vyhláška opozice nerespektuje novou terminologii novely loterijního zákona, protože nerozlišuje termíny výherní hrací přístroj a videoloterijní terminál. Jsou tam i jiné termíny, na které vyhláška nepamatuje. Nelze zároveň jedním usnesením zrušit platnou vyhlášku a vydat novou. Problém vidím také v tom, že není jasně uvedeno, proč právě výstaviště je to jediné možné místo pro hazard," upozornila na údajné nedostatky návrhu opozice vedoucí právního oddělení přerovské radnice Jana Hrubá.

Podle opozice je jejich návrh na přijetí obecně závazné vyhlášky v pořádku. „Námi předložený materiál je precizní a v mezích zákona a Ústavy. Nemáme co doplňovat a budeme na některém z příštích jednání znovu usilovat o její přijetí," sdělil Puchalský s tím, že koalice pouze vybudila úřednictvo, které na jejich povel argumentuje.

ÚS: Obce mohou regulovat i videoloterii

Do herní problematiky letos vstoupil Ústavní soud, který ve svých nálezech uvedl, že obce svými vyhláškami mohou regulovat nejen hrací automaty, ale i takzvané videoloterijní terminály. Například v již zmiňované Chrastavě na Liberecku, kterou si vzali opoziční zastupitelé v Přerově při tvorbě nové vyhlášky za vzor, vykázali automaty včetně těch videoloterijních pouze do tří restaurací. Následně Ministerstvo vnitra navrhlo zrušit tuto vyhlášku a Ústavní soud návrh ministerstva zamítl.

Města mohou omezit hazard do konce letošního roku, protože od 1. ledna 2012 začne platit novela loterijního zákona, která hernám stanovuje výpovědní dobu na tři roky.

Související:

Kladno nechce hazard ve městě, vzdoruje ministerstvu

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …