Já ty kohouty nesleduji, neláme si hlavu Škromach k šarvátce Bendl-Rath

22.02.2011 23:08

AKTUALIZOVÁNO Vedení středočeské ODS dnes po poledni oznámilo, že dává podnět policii a státnímu zástupci, k prověření stavební zakázky na nový pavilon mladoboleslavské nemocnice. Jako viníka, případně toho, kdo má za možné nepravosti zodpovědnost, označil exhejtman Petr Bendl současného středočeského hejtmana Davida Ratha. Ten zatím mlčí a svolal na odpoledne tiskovou konferenci.

Já ty kohouty nesleduji, neláme si hlavu Škromach k šarvátce Bendl-Rath

Bývalý hejtman Petr Bendl (ODS) je skutečně znepokojený. Dozvěděl se totiž a získal údajně důkazy o tom, že s majetkem kraje není nakládáno tak, jak by mělo.

"Protože však současný hejtman David Rath nekomunikuje a není ochoten situaci osvětlit, je nutné, aby celou věc prošetřila policie a státní zástupce," uvedl dnes Bendl po jednání středočeské ODS. Podnět prý bude podaný nejpozději do zítřejšího rána.

Vše se týká stavby nového nemocničního pavilonu v Mladé Boleslavi. Zakázka je podle Bendla velmi podezřelá, navíc byla uzavřena bez toho, aby ji schvalovalo zastupitelstvo kraje.

Malý Bobeš

"Středočeský kraj například plně ručí svým majetkem za doplacení této zakázky. Pokud by nedošlo k úhradám, mohlo by se stát, že by byl prvním krajem v zemi, který by o svůj majetek přišel. Zatím získalo takovou zkušenost jen několik českých obcí. Jsou tam ale samozřejmě i jiné podezřelé věci kolem stanovení subdodavatelů, ceny a i splátkového kalendáře, který sahá až do roku 2020. Jak už jsem uvedl - to vše bez schválení zastupitelstva kraje," vysvětlil Petr Bendl.

Podle něj o všem musel být David Rath dobře informován, navíc je jako hejtman za podobné záležitosti zodpovědný. Petr Bendl (ODS) popsal, že se v důsledku toho kraj zavázal ručit za stavební zakázku do výše až 450 milionů korun. Rath tím podle občanských demokratů porušil povinnosti při správě cizího majetku a zneužil pravomoc, pokud k rozhodování zastupitelstvo nepřizval.

"Řada starostů za podobné jednání byla trestně stíhána a jsme přesvědčeni, že David Rath podpisem kraj zavázal k něčemu, co je v rozporu se zákonem," uvedl Bendl s tím, že kraj nakonec například vybral nabídku na specifikované stavební práce o 100 milionů korun dražší, než byla nabídka jiné stavební firmy. Kvůli tomu ODS podá i druhé trestní oznámení na neznámého pachatele.

"Nechápu, když vyšlo najevo, že se má na stavbě pavilonu podílet firma, jež není ani v telefonním seznamu a nemá zřejmě ani telefon, proč se pan Rath začal skrývat a chovat se jako Malý Bobeš," shrnul Bendl.

Mají stavět pavilon, ale nejsou stavební firma

Hospodářské noviny minulý týden napsaly, že společnost, jež má vybudovat nový pavilon interny s ambulancemi, lůžky, jednotkou intenzivní péče a podzemním parkovacím domem pro 130 aut, má vlastníky na Kypru a není vůbec stavební firmou. Na stavbu si bude muset najmout jinou společnost.

Kraj ale podle Ratha nic neriskuje, když svěřil výstavbu pavilonu firmě, na jejíž oficiální adrese je podle médií jen prázdná kancelář bez telefonu. Pavilon totiž kraj začne splácet až v okamžiku, kdy bude dostavěn, řekl už v pondělí Rath.

Společnost Neocity Ron, jež tendr vyhrála, zprávy médií odmítla a poukázala na to, že její mateřská firma Neocity Group je v Česku aktivní od roku 2005. Uvedla také, že většina významnějších realitních a stavebních firem má na každý svůj projekt kvůli standardizaci finančních toků samostatnou společnost. Rath v pondělí uvedl, že jediným kritériem soutěže byla nejnižší cena. Vítěz si už podle jeho informací zajistil stavební firmu, která převzala staveniště. Je to podle něj střední až velká společnost působící hlavně na Pardubicku. Stavební práce v nemocnici mají skončit na podzim 2012, celkové investiční náklady dosáhnou 450 milionů korun.

Je to politické plácnutí do vody

David Rath k situaci proto svolal na úterní odpoledne tiskovou konferenci. Tam předložil doklady, které ho obvinění dle jeho mínění zcela zbavují.

"Trestní oznámení pánů Petra Bendla a Raduana Nwelatiho je z tohoto pohledu čistě politickým plácnutím do vody, protože dostavbu i financování schválilo zastupitelstvo. Soutěž byla řádně vypsána podle zákona, byla vybrána nejlevnější nabídka firmy, která realizovala řadu developerských projektů v ČR i zahraničí. V rámci výběrového řízení doložila veškeré doklady a splnila veškerá kritéria, která jsou standardní pro tento druh zakázky," řekl David Rath.

Ať ty kohouty policie rozsoudí

Podle něj je zvláštní, že Petr Bendl nevěnoval stejnou pozornost veřejné zakázce na projekt dostavby této nemocnice, který vznikal za jeho vedení kraje a za který nemocnice zbytečně utratila 40 milionů korun. "To je částka mnohonásobně převyšující ceny obvyklé a navíc v projektu byly znalcem nalezeny zásadní chyby, pro které nemohl být realizován a musel být přepracován. Škoda, že tehdy Petr Bendl také nepodal trestní oznámení," uvedl Rath.

Dodal, že mu nepřipadá však úplně nejšťastnější tahat do politických šarvátek policii. "Pokud to ale někomu přijde vkusné, proč ne..," uzavřel Rath.

Podle spolustraníka Davida Ratha Zdeňka Škromacha, je však důležité, aby policie zjistila, na které straně je pravda. A to i pokud jde o politický boj. "Já tyhle dva kohouty jako je pan Bendl a Rath příliš nesleduji, ale myslím, že v tomto případě bude nejrozumější, aby je rozsoudila policie," řekl ParlamentnímListům.cz Škromach.

Čtěte také:
Poslancův návrh: Vězení pro lékaře, který neošetří umírajícího

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…