Justice prověřuje Vrchní soud. 6 soudců možná nesmí soudit

13.04.2011 7:06

Soudci, kteří řešili tak zásadní kauzy jako třeba tu kolem podnikatele Tomáše Pitra, možná nemají pro výkon své funkce potřebné dispozice. A neměli by ji tak vykonávat.

Justice prověřuje Vrchní soud. 6 soudců možná nesmí soudit

Česká justice má poněkud pikantní problém: šest soudců z Vrchního soudu v Praze totiž čelí podezření, že během 90. let, kdy nastoupili do funkce, nebyli řádně jmenováni. A že by tedy neměli vůbec soudit.

Pitr a Kajínek budou jásat?

Případ, v němž mají být prověřováni soudci nejvýznamnějších kauz, tedy například té kolem Tomáše Pitra, exprokurátora Vaše či Jiřího Kajínka, už má podle informací serveru Aktuálně.cz oficiálně na stole státní zastupitelství v Praze.

Při dopadení Pitra si policie pomohla volavkou

Kauzu přitom odstartovalo obsáhlé trestní oznámení pro podezření z podvodu, padělání veřejné listiny a zneužívání pravomoci.

"Trestní oznámení jsme obdrželi, státní zástupce je nyní studuje," potvrdila serveru mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

20 let práce bez kompetence?

V případě, že by se prokázalo, že soudci posledních dvacet let skutečně soudili, aniž byli řádně jmenováni, mohlo by to mít fatální dopad, mimo jiné i na výše uvedené kauzy.

Trestní oznámení je adresované i nedávno jmenovanému Nejvyššími státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. V kopii už je dostala i předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. "Studuji to. V tak závažné věci jako je jmenování soudců jsem povinna k maximální zdrženlivosti a zdržím se dalších komentářů," sdělila serveru Aktuálně.cz k delikátní kauze Brožová.

Obvinění soudci trvají na tom, že jejich jmenování proběhlo řádně.

Více čtěte:

Pospíšil (ODS): Budu pokračovat v mnou započaté reformě justice

Státní zastupitelství čeká čistka

Státní zastupitelství je nezávislé, přesvědčuje Rampula

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…