Kalousek chce ořezat rozpočet ministerstva školství a VV se zlobí, prý brání reformám

12.03.2012 11:20

Škrty v rozpočtu nejvíc zasáhnou školství. S touto informací přicházejí Hospodářské noviny. Ministr Kalousek chce ušetřit na chodu státu dalších 23,6 miliard a 4,4 miliardy má připadnout na ministerstvo školství. Hrozí tak, že učitelé přijdou o peníze.

Kalousek chce ořezat rozpočet ministerstva školství a VV se zlobí, prý brání reformám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Stát podle propočtů ministerstva financí Kalouska letos vybere o 14,2 miliard korun méně, dalších 9, 4 miliard pak ztratí na menším výběru sociálního pojištění. Na vině je podle Miroslava Kalouska hospodářská recese.

Dohromady to tak dělá 23,6 miliard korun, které chce ministerstvo financí ušetřit ve výdajích státu. Kalousek chce přitom největší díl získat na zkrácení výdajů Dobešova ministerstva školství. Seškrtat by měl Josef Dobeš téměř čtyři a půl miliardy korun.

Sebere učitelům, anbeo univerzitám?

Stejnou sumu si Dobeš vyvzdoroval na Kalouskovi už minulý rok pod pohrůžkou, že VV jinak odejdou z vlády. Peníze pak ministr školství investoval do zvýšení učitelských platů. Letos hrozí, že učitelům bude muset Dobeš přidané peníze zase vzít.

To pro Dobeše není lehká situace. Snadná však není ani druhá varianta, jak na školství ušetřit. A to totiž sebrat peníze univerzitám, které už beztak mají na ministra školství pořádnou pifku.

Na středu 14. března se tak chystá ministr školství do boje. A nebude v něm sám. Podporu mu již teď vyjádřila stranická kolegyně Karolína Peake.

„Nejde zároveň reformovat a na druhé straně řezat a řezat. Dělat obojí je pro vysoké školství likvidační,“ zlobí se na ministra financí vicepremiérka.

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="škrty" count="5"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…