Kandidáty na ombudsmana budou Veselá-Samková a Varvařovský

18.08.2010 16:27

Podle informací ParlamentníchListů.cz od důvěryhodného zdroje by kandidáty ODS na ombudsmana nominovanými ze Senátu měli být bývalý soudce Ústavního soudu Pavel Varvařovský a bývalá členka ODS a právnička Klára Veselá-Samková.

Kandidáty na ombudsmana budou Veselá-Samková a Varvařovský

„Snažíme se dohodnout na kompromisních kandidátech, které bychom podpořili s TOP 09. Bohužel kníže pořád trvá na Anně Šabatové. Přesto počítáme s podporou našich dvou kandidátů i v dalších klubech," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS, který se vyjednávání o kandidátech na ombudsmana účastní.

Schwarzenberg trvá na Šabatové

Podle uvedeného zdroje předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg trvá na Šabatové, ale podle informací ParlamentníchListů.cz ji však v minulé volbě kvůli jejím levicovým názorům všichni poslanci strany nepodpořili.

Šabatová je kandidátka členů horní komory za ČSSD a senátorů klubu TOP 09 a Starostové Soni Paukrtové a Jana Horníka. Dva kandidáty by měl navrhnout i prezident republiky Václav Klaus. Senát jako celek by měl o svých dvou kandidátech hlasovat na schůzi 25. srpna.

Senát rozhodne za týden

Poslanecká sněmovna bude volit nového veřejného ochránce práv navržených Senátem a prezidentem na schůzi začátkem příštího měsíce. Přesný den ještě není stanoven, mělo by to být ale kolem 7. září. Řádná schůze nové sněmovny bude až 21. září, poslanci ale musí volit ombudsmana podle zákonných lhůt dřív.

Při první volbě v červenci nebyli ve druhém kole zvoleny Šabatová ani exposlankyně ODS Eva Dundáčková. V prvním kole ještě kandidovali předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a občanský aktivista John Bok. Šabatovou a Brožovou navrhl Senát, Dundáčkovou a Boka Václav Klaus.

Související:

Bok bude i podruhé kandidátem na ombudsmana

Sněmovna by měla o ombudsmanovi rozhodnout do 7. září

Dundáčková má i moji podporu, potvrdil Nečas

Reprofoto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…