Kardinál Vlk sloužil k výročí 17. listopadu mši v Týnském chrámě

17.11.2011 15:26

Mši jako poděkování za 22 let svobody dnes v Týnském chrámu na Starém Městě v Praze sloužil kardinál Miloslav Vlk. Část účastníků bohoslužby se poté zúčastnila pochodu centrem Prahy na Národní třídu, kde si lidé u památníku 17. listopadu 1989 připomněli tehdejší události.

Kardinál Vlk sloužil k výročí 17. listopadu mši v Týnském chrámě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kostel s klášterem na sporných hranicích s Polskem

"Pamětníci si dobře vzpomínají, že symbolem byla tehdy svatá Anežka," řekl Vlk k událostem listopadu 1989, které někteří věřící nazývají "anežským zázrakem". Středověkou "matku chudých", českou královskou dceru, prohlásil papež Jan Pavel II. za svatou Anežku Českou 12. listopadu 1989. Ke sledování obřadu smělo tehdy do Říma bezprecedentně vycestovat z komunistického Československa na 10.000 lidí.

Sledujeme téma 17.listopad

Podle Vlka zůstává svatá Anežka, jejíž 800. výročí narození se letos připomíná, inspirativní osobností dodnes. Kardinál si posteskl nad úpadkem duchovních hodnot, špatnými mezilidskými vztahy a korupcí v politice. "Dějiny nám dávají neúprosnou lekci," konstatoval Vlk. Prvním krokem k nápravě by podle jeho názoru mohlo být vytvoření nového "kodexu slušného jednání", jímž by se vedle jednacího řádu řídili poslanci ve sněmovně.

Psali jsme:
Na výročí Sametu svrhnou vládu a systém. Teď brzdí

Asi šest desítek návštěvníků bohoslužby se po jejím skončení zúčastnilo pochodu na Národní třídu. Kličkovali mezi davy turistů rozkopanými ulicemi Starého Města, aby uctili památku 17. listopadu položením květin, zapálením svíček a krátkou společnou modlitbou.

Vzpomínkový průvod uspořádala pražská KDU-ČSL. V průvodu byli například předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman či herec Jan Potměšil, který jel na vozíčku v jeho čele. V úzkém průchodu, kde se památník nachází, se s nimi při pokládání květů potkal ministr vnitra Jan Kubice.

K tématu:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …