Kdo radí s čísly politikům? Zástupci bank, či univerzit

15.04.2010 16:14

Aby politici byli v ekonomických otázkách a číslech jako doma, musí jim radit renomovaní ekonomové. Na základě jejich rad pak politické strany vypracovávají i volební programy.

Kdo radí s čísly politikům? Zástupci bank, či univerzit

ODS nejvíce radí ekonom Miroslav Zámečník. Jako bývalý člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), která fungovala v době Topolánkovy vlády, se stal poměrně známým. Často si ho zve do studia i Česká televize, aby okomentoval ten, nebo onen problém české ekonomiky.

Jak uvedl týdeník Ekonom, Zámečník ovšem souběžně radí i zeleným. Jeho znalostí využíval kdysi i Pražský hrad - po tři roky tam byl ekonomickým poradcem. „K zeleným jsem přišel s nápadem zavést spotřební daně na škodlivé tuky a rafinovaný cukr. Nebo s majetkovými daněmi z nemovitostí a automobilů," řekl týdeníku Ekonom Zámečník

Strana zelených pak jeho rady zakomponovala do svého volebního programu. Uspěl u nich i s druhým pásmem u daně z příjmů fyzických osob tak, aby z rovné daně zmizela degrese. Jenže Zámečník podobné návrhy vypracovával i pro ODS. Ta je ale do programu nakonec nezařadila.

Zeleným radil i další člen NERVu, makroekononom ČSOB Tomáš Sedláček. Jemu jsou blízké ekologické daně nebo aukce ekologických povolenek za peníze. Pro ODS pak vypracovával projekt národní rozpočtové rady.  

Občanským demokratům radí také ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Mejstřík. Je specialistou na rozpočty a bankovní sektor.

Paroubek si vybral Havla a Mertlíka

Sociální demokraté už několik let využívají europoslance za ČSSD Jiřího Havla, který vyučuje na Institutu ekonomických studií při Univerzitě Karlově.

„Jeho názory se podstatně liší od Mejstříkových, ten například důrazně varuje před hrozbou státního bankrotu. Havel odmítá ´tažení´ proti domácímu sociálnímu státu," napsal k Havlovi týdeník Ekonom.

Mezi ekonomické poradce ČSSD patří i nynější hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Bývával někdejším ministrem financí Zemanovy vlády a na rozdíl od Havla nebo šéfekonoma ČSSD Jana Mládka je jeho vazba na stranu volnější. Zprostředkovává jí například pohled velkého byznysu. Sociální demokraté prý také od něj očekávají, že jim dodá rozbory vztahující se k zahraničním investorům.

Mlčoch staví teze na ekonomice rodiny

Jako ekonomickou hlavu pak představují lidovci profesora Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Lubomíra Mlčocha. „Držím se svého kopyta a nechávám na politicích, aby si vybrali, co se jim z mých názorů hodí," prohlašuje Mlčoch.

Lidovcům se líbí jeho současné studie o ekonomice rodiny a tvrzení, že hospodářství musí být založeno na vzájemné důvěře.

Švejnar nakonec radí Johnovi

Na spolupráci s experty spoléhá rovněž nová strana Věci veřejné. Pracuje pro ně předseda dozorčí rady ČSOB, zakladatel Centra pro ekonomická studia Jan Švejnar. Ten působil ještě donedávna na univerzitě v USA, v Česku pak proslul jako neúspěšný kandidát na prezidenta ČR. „Donedávna se o tomto česko-americkém ekonomovi mluvilo jako o personě, která by měla pomoci ČSSD," napsal k jeho jménu Ekonom.

V jiných stranách stavějí na vlastních lidech. Platí to třeba o TOP 09. Ta využívá znalostí bývalého šéfa Hospodářské komory ČR a současného předsedy Mezinárodní obchodní komory Jaromíra Drábka.

Strana práv občanů-zemanovci (SPOZ) si z valné části vystačí sama. Její předseda Miloš Zeman je totiž ekonomem. Spolupracuje ale s šéfem někdejšího Agrokombinátu Slušovice Františkem Čubou, či exministrem průmyslu Miroslavem Grégrem a bývalým ministrem dopravy Jaromírem Schlingem.

Spoléhají hlavně na Dolejše

A komunisté? Ti tradičně nechtějí o „svých lidech" moc hovořit. Nejhlavnějším ekonomem je ale pro stranu poslanec a někdejší místopředseda strany Jiří Dolejš. Vystudoval ekonomickou školu a pracoval před rokem 1989 v prognostickém ústavu.

Komunisté spoléhají i na zkušenosti někdejšího náměstka Státní plánovací komise Václava Věrteláře. V komisi působil v době, kdy byl předsedou vlády Lubomír Štrougal.

Více: Strany daly od roku 2005 na kampaně miliardy

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…