Klaus: Debata o církevních restitucích ztratila racionální podstatu

11.01.2012 18:34

Z debaty o majetkovém vyrovnání s církvemi zmizela kvůli mediálnímu a politickému balastu racionální podstata, míní prezident Václav Klaus. Přál by si, aby vládní návrh církvím pomohl. Klaus to ve středu řekl čtk a Právu před odpoledním seminářem Centra pro ekonomiku a politiku, kterého se zúčastnil.

Klaus: Debata o církevních restitucích ztratila racionální podstatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

"V posledních dnech a hodinách na toto téma bylo naneseno tolik mediálního a politického balastu, že z toho jakákoliv racionální podstata této věci vymizela, a proto nemám žádnou jednoduchou větu, kterou bych na něco takového mohl zareagovat," řekl Klaus. "Já bych si přál, kdyby to církvi pomohlo, kéž by," dodal.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Vláda dnes schválila několikrát odkládaný návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi poté, co pro něj zvedli ruku také ministři za Věci veřejné. Nejmenší vládní strana do poslední chvíle s podporou váhala, a vyvolala tak další z řady krizí koaličního kabinetu.

Klaus už v říjnu po setkání s katolickými biskupy na dotaz novinářů uvedl, že nevidí žádný zádrhel ve vládou nastíněném návrhu majetkového vyrovnání s církvemi. Prezident v poslední době v řadě otázek souzní s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Dříve zdaleka tak vstřícné postoje k církvi nezastával. S Dukovým předchůdcem Miloslavem Vlkem v otázce církevních restitucí léta nenašel společnou řeč.

Podle vládního návrhu zákona, který vychází z loňské dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi, vyplatí stát církvím od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak částka mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu, v hodnotě okolo 75 miliard. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení státního financování církví.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …