Krásné vlasy jsou symbolem našeho zdraví

16.08.2010 0:00

Která žena by si nepřála mít hustou hřívu nádherných, dlouhých a lesklých vlasů. Té, která je má, se jiné prohřešky proti kráse snadno prominou.

Krásné vlasy jsou symbolem našeho zdraví
Foto:
Popisek:

Chtějí je mít i muži, kteří někdy ztrátu vlasů nesou velmi těžce. Vlasy prostě zvyšují naši sexuální přitažlivost a symbolizují zdraví, krásu a mládí. Ne každý má ovšem to štěstí, že se může pochlubit krásnými vlasy a někdy se ptáme sami sebe, jak je možné, že nemůžeme dosáhnout ideálu, i když na jejich údržbu věnujeme nemalé prostředky a hodně ze svého času.

Úkolem vlasů však není zvyšovat naši přitažlivost, ale především chránit pokožku hlavy. Obě funkce, jak ochranná, tak i estetická jsou stejně důležité a proto bychom měli vlasům dopřát takovou péči, která jim náleží. Jestliže je jednou poškodíme nebo ztratíme, je to většinou nevratný úkaz.

Na počástku embryonálního vývoje se  vytváří vlasové váčky, jejichž počet i druh je dán jednou provždy a  nedá se ničím ovlivnit. Během života se, při sebelepší péči,  nové vlasové váčky nevytvářejí. Člověk má většinou 2–5 milionů vlasových váčků, rozdělení u mužů a žen je zhruba stejné, takže neplatí, že muži mají vlasů méně.

Věda zatím nezná důvody, proč tomu tak je, protože nebyly objeveny souvislosti a pochody hormonů, které růst vlasů ovlivňují. Kromě hormonů má možná na růst vlasů vliv také genetika, stav nervové soustavy, onemocnění a nesporně také výživa. Ta je důležitá z hlediska doplňování všech potřebných živin, vitamínů a minerálů. Nedostatek některé důležité složky má za následek zpomalení růstu, snížení kvality vlasů nebo jejich vypadávání či onemocnění vlasové pokožky.

Chceme-li si kvalitní vlasový porost zachovat co nejdéle, měli bychom nejprve zvážit zhoubný vliv povětrnostních podmínek. Vlasům nepospívá ani ostré slunce, ani mráz, déšť nebo vítr. Na druhou stanu přiměřené množství slunce a letní změna jídelníčku spolu s větší intenzitou pohybu a zlepšení psychického stavu populace, které přinášejí letní měsíce s možnostmi odpočinku a dovolené, působí na vlasy příznivě.

Ani kvalitní kosmetickou péči bychom neměli ponechávat náhodě nebo radám známých, ale měli bychom se obrátit na odborníky. Jejich péče může sice být finančně i časově náročnější, ale vyplatí se.

Stav našich vlasů většinou signalizuje celkový stav organismu.  Z něho se tedy dá získat opravdu komplexní obraz o našem zdraví a vlivech, které na ně působily. Pokud nám tedy začnou vlasy bez zjevné příčiny  vypadávat, jsou slabé a roztřepené, měli bychom přinejmenším zpozornět  a jestliže tento stav trvá déle, je nutno se vypravit k lékaři. Může se jednat o signál, že  s naším organismem není něco v pořádku a tento signál bychom v žádném případě neměli podceňovat.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…