Lékárnička na cesty? Je důležitá!

13.07.2013 0:00

Sezóna letních dovolených se rozbíhá na plné obrátky. Pokud vás vytoužená dovolená právě čeká, jistě už přemýšlíte, co zabalit do cestovních zavazadel.

Lékárnička na cesty? Je důležitá!
Foto:
Popisek:

Stranou vašeho zájmu by rozhodně neměla zůstat cestovní lékárnička. Možná si řeknete, že je to zbytečné, že lékárnu najdete v každém menším městě. A jistě není problém zakoupit léky i v cizině, pokud neodlétáte do nějakých liduprázdných krajin.  Přesto správně zabalenou cestovní lékárničku zajisté oceníte na tuzemské i zahraniční dovolené, zvlášť když vás v noci rozbolí zub nebo vás překvapí žaludeční nevolnost. O tom, že si nemoci a úrazy obvykle neberou dovolenou zároveň s vámi, není třeba polemizovat.

Jaké léky s sebou na cesty?
„Čeští cestovatelé vybavení lékárničky spíše podceňují a řeší problémy až ve chvíli, kdy nastanou,“ říká laborant Roman Dajč z lékárny v Hradci Králové a dodává: „Je dobré si před cestou rozmyslet, jaké možné zdravotní problémy či komplikace v dané zemi hrozí. Zdravotní situaci člověka lze těžko předvídat, a tak je lepší být vybaven na nenadálé situace.“ Vybavení cestovní lékárničky závisí na délce pobytu, na zdravotním stavu a na oblastech, které hodláte navštívit. Pokud jste vyznavači aktivní dovolené, výlety vám mohou znepříjemnit otoky, výrony či odřeniny. Jestliže se raději oddáváte sladkému lenošení v přímořských letoviscích, jistě neodoláte nabídce místních pochoutek a dopřejete si vydatnější stravu. Zažívací obtíže pak na sebe nenechají dlouho čekat. Raději nespoléhejte, že si potřebné léky nakoupíte až na místě a věnujte dostatečnou pozornost vlastní, správně vybavené lékárničce na cesty. Pokud jste chronicky nemocní, měli byste před odjezdem navštívit odborného lékaře a požádat jej o doporučení léků, které by přicházely v úvahu při zhoršení stavu, zejména pokud směřujete do míst, kde je obtížná dostupnost lékařské péče.

Plánujete exotickou dovolenou?
Čím méně vyspělou zemi se chystáte navštívit, tím lépe je třeba vybavit si cestovní lékárničku. V zahraničí může být problémem kromě snížené dostupnosti zdravotní péče též jazyková bariéra a vyšší cena léků.  V úvahu je rovněž třeba vzít legislativní omezení, díky kterým nemusí být některé léky, které se u nás běžně prodávají, v zahraničí volně dostupné. Ačkoli se výrazně zvyšuje podíl cestovatelů, kteří věnují dostatečnou péči zdravotní přípravě na cestu do exotických krajů, stále je co zlepšovat.  Podle MUDr. Rutsche z Centra cestovní medicíny je nejčastější chybou podcenění včasného očkovaní. „Klienti k nám často přicházejí příliš pozdě na to, abychom stihli potřebný očkovací program, který pak musíme zkracovat a omezovat,“ říká MUDr. Rutsch. Dejte však pozor na to, že pokud bude vaše cestovní lékárnička obsahovat více léků, můžete mít problémy s jejich celním odbavením. Do některých zemí je dovoz určitých léků zakázán, popř. celníci požadují jejich proclení. V takových případech si obstarejte v Centru cestovní medicíny potvrzení, že převážené léky jsou určeny výhradně pro vaše léčení a prevenci, popřípadě že jsou životně důležité.

Chystáte se na dovolenou s dětmi?
Pokud vyrážíte na dovolenou s dětmi, především těmi nejmenšími, je třeba nejen vybrat vhodnou destinaci, dobře naplánovat termín ale dostatečnou pozornost věnovat též vybavení cestovní lékárničky. „Nevolnost, teplota, nachlazení, zánět spojivek, horních cest dýchacích, ušní obtíže, průjem a další zdravotní problémy u dětí nastupují zpravidla velmi rychle a mohou znepříjemnit dovolenou celé rodině,“ varuje pediatr MUDr. Petr Žáček. Optimální lékárnička je pro každého trochu jiná. Kdybyste poslechli všechny dobře míněné rady, jaké léky si vzít na dovolenou, neodjedete s malou krabičkou, ale s kufrem plným léků a zdravotních pomůcek. Pochopitelně záleží na charakteru dovolené a typu aktivit, které budete s dětmi provozovat. Avšak i při zdánlivě pohodové dovolené mohou nastat zdravotní potíže vyvolané stresem z cesty, nového prostředí nebo odlišné stravy, a tak se výlet za přímořskou relaxací může rychle změnit v problematické hledání ambulance v cizí zemi.

Ušetřete si čas nákupem přes internet
Je jasné, že před dovolenou má každý práce a starostí až nad hlavu. Cestovatelé, kteří neponechávají nic náhodě a chtějí se dobře připravit na svou dovolenou, jistě ocení zbrusu nový internetový nástroj Lékárnička na cesty, který byl vyvinut odborníky z lékáren Dr. Max a slouží ke snadné přípravě cestovní lékárničky před odjezdem na tuzemskou či zahraniční dovolenou.  Tento nástroj je určen pro dospělé i děti a pamatuje na všechny cestovatelské obtíže, např. bolest, alergie, nachlazení, poranění, spáleniny či zažívací potíže. Zároveň myslí i na očkování, která je třeba absolvovat před cestou do exotických zemí.

Fungování nástroje, který najdete na webové adrese www.lekarnickanacesty.cz, popisuje spoluautorka Ing. Barbora Svobodová, marketingová manažerka sítě lékáren Dr. Max: „ Do vstupního dotazníku zadáte specifikaci cestovatelů (počet dospělých a dětí vč. jejich věku), destinaci a charakteristiku plánovaných aktivit. U aktivní dovolené vyberete typ sportu, tj. zda se plánujete věnovat cyklistice, lyžování, turistice, potápění atd.  Po důkladném vyplnění dotazníku se zobrazí produkty, které doporučují naši odborníci vzít s sebou na dovolenou. Zákazník si odznačí přípravky, které má doma a tudíž je nepotřebuje. Všechny ostatní přípravky si může objednat. Zákazník si z nabídnutého seznamu lékáren Dr. Max vybere tu nejbližší, kde si chce svou objednávku vyzvednout. K vyzvednutí bude zboží připraveno do dvou pracovních dnů. Vyškolený personál lékárny zároveň zákazníkovi poradí s výběrem vhodného opalovacího přípravku.“

Cílem nástroje Lékárnička na cesty je usnadnit cestovatelům přípravu cestovní lékárničky. „ Jsme si vědomi toho, že je celkem obtížené správně se vybavit do konkrétní destinace a nezapomenout na nic podstatného,“ říká Mgr. Luboš Korbelář, obchodní ředitel sítě lékáren  a dodává: „Právě proto jsme ve spolupráci s našimi odborníky z lékáren propojili správně sestavenou cestovní lékárničku s objednávkovým systémem, který dosud nemá v České republice konkurenci. Navíc tento nový nástroj šetří našim zákazníkům čas.“

(MB,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…