MZ podpoří z peněz EU vzdělávání 38.000 zdravotníků

27.05.2010 12:00

Ministerstvo zdravotnictví podpoří z peněz EU profesní celoživotní vzdělávání nejméně 38.000 zdravotníků. Z celkové částky 722 milionů korun dá na projekty vzdělávání ...

MZ podpoří z peněz EU vzdělávání 38.000 zdravotníků
Foto:
Popisek:

...lékařů 422 milionů a na vzdělávání sester téměř 300 milionů. Ministerstvo rovněž rozhodlo o dotaci ze státního rozpočtu na letošní rok na 697 rezidenčních míst pro mladé lékaře po promoci a 812 rezidenčních míst pro sestry. Novinářům to řekla ministryně Dana Jurásková.
   
"Je to dobrá zpráva pro zdravotnickou obec i pacienty. Investice do vzdělání přispěje i ke zlepšení kvality zdravotní péče," řekla ministryně.
   
Z peněz EU podpoří ministerstvo dva programy. První je určen lékařům, zubařům a farmaceutům a zaměří se na profesní medicínské vzdělávání i vzdělávání v manažerských dovednostech. Druhý se stejným zaměřením bude pro sestry. Organizací projektu pověřilo ministerstvo Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Vzdělání se zaměří na obory a regiony, v nichž lékaři a sestry chybějí.
   
Dosud si vzdělání platili zdravotníci sami. Nově začnou účastníci dostávat finanční příspěvek až do trojnásobku minimální mzdy. Z peněz EU půjde příspěvek i školicím zařízením, školitelům a bude i na nákup pomůcek. "Celková výše přímé podpory je u obou projektů 242,5 milionu korun," shrnula náměstkyně Markéta Helerová.
   
Náměstkyně rovněž uvedla, že ministerstvo právě dnes rozhodlo o rozdělení peněz na podporu rezidenčních míst. Celkem se počítá s půl miliardou korun ze státního rozpočtu. Mladí lékaři tak budou moci získávat ve specializačním vzdělání atestaci za finančního přispění státu.
   
"V rámci projektu podpory specializačního vzdělávání lékařů jsme obdrželi 582 žádostí s celkovým požadavkem na 682 rezidenčních míst. V případě nelékařských zdravotnických pracovníků to bylo 183 žádostí s celkovým požadavkem na 827 rezidenčních míst," upřesnila náměstkyně. Žádosti zhodnotilo 37 akreditačních komisí s celkovým počtem 367 odborníků za lékařská povolání a tři akreditační komise s celkovým počtem 20 odborníků za nelékařská povolání. Na jejich doporučení rozhodlo ministerstvo přidělit pro letošní rok dotace na 697 rezidenčních míst pro lékaře a 812 rezidenčních míst pro nelékaře, shrnula ministryně.
   
Specializační vzdělávání mladých lékařů po promoci přebere od července od státu sedm lékařských fakult. Česká lékařská komora s tím nesouhlasí, nabídla státu, že vše zajistí sama. Občanské sdružení Mladí lékaři chce, aby stipendium dostalo všech zhruba 5000 mladých lékařů v přípravě. Podle ministerstva na to státní rozpočet nemá, dostanou je jen ti, kteří do přípravy nastupují.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …