Ministr Kuba: Ptám se novinářů, kdo je to kmotr. A oni to nevědí

06.12.2011 10:33

ROZHOVOR Nový ministr průmyslu Martin Kuba, který nahradil Martina Kocourka, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že novináři sice mnohdy používají nálepku kmotr, ale neumí ji definovat. Formu změny na pražské radnici, kdy Bohuslav Svoboda vyjednal koalici s TOP 09 bez požehnání stranických orgánů, považuje za nestandardní. Ministr souhlasí s prezidentem Klausem, že je nezbytné podporovat export mimo země EU, protože ekonomika eurozóny je v krizi.

Ministr Kuba: Ptám se novinářů, kdo je to kmotr. A oni to nevědí
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Média vás často označují za kmotra. Věříte, že se někdy této nálepky zbavíte?

Nemyslím si, že by mě média označovala za kmotra. Spíše jsem zaznamenal v médiích, že mám být v komunikaci s některým z kmotrů. Přiznám se, že jsem se snažil bavit s novináři, jaká je jejich definice kmotra. Sám jsem zjistil, že i mezi novináři v tom panuje významný nesoulad a že ne všichni umí vůbec tento termín nějak definovat.

čtěte také: Kuba jmenován ministrem. Bývalý šéf Zimola: Je to pracovitý člověk

U nás na jihu Čech tento výraz často používají pro postavu Pavla Dlouhého. Ale pokud někdo z novinářů vůbec dokázal říct, co je to kmotr, tak uvedl, že je to ten, kdo není v politických funkcích a věci ovlivňuje ze zákulisí. Na to říkám, že pokud to vykládají takto, tak Pavel Dlouhý je členem Výkonné rady ODS, místostarostou Hluboké, kde obhajuje svůj mandát ve volbách již 16 let, a je třeba říct že úspěšně. Je také předsedou jihočeské agrární komory, tedy největší zemědělské komory v České republice. To jsou všechno velmi důležité veřejné funkce, které obhajuje v tajné volbě. Pokud tedy novináři říkají, že kmotrem je někdo, kdo není ve veřejných funkcích, tak já nechápu, proč do této skupiny zahrnují člověka, který je legitimně zvolen a zastává veřejné funkce a v jejich rámci uplatňuje svůj vliv.

Na pražské radnici došlo ke změně koalice. Jak se díváte na to, že koalici s TOP 09 vyjednal primátor Bohuslav Svoboda, aniž by měl mandát stranických orgánů, postavil je před hotovou věc a ty to schválily až následně? Nemůže to být nebezpečný precedens pro dění v jiných sdruženích ODS? A teď se neptám na váš názor na tu koalici jako takovou.

Já jsem spíše zastáncem toho, aby takové věci probíhaly v ODS standardně, tak jak mají. Neboť pokud se to děje nestandardně, tak pak už je pouze na médiích, komu zrovna fandí a zda si některé nestandardní kroky vykládají jako správné a pokud by je udělal někdo, komu nefandí, tak by je vykládaly jako špatné tajné noční dohody. Pokud takové dohody udělá někdo, komu zrovna média fandí, tak to interpretují jako velmi dobrý krok pro posun ve straně. Já jsem ale přesvědčen, že strana má své stanovy, své legitimní procesy, které by měla dodržovat. A to říkám bez jakéhokoli komentáře ke směru, ke kterému se to má ubírat. Vždycky je na konkrétním regionálním sdružení, aby byly nastaveny procesy a straničtí lídři je dokázali dodržovat. V politice totiž nikdo nereprezentuje pouze sám sebe a svůj osobní názor, ale reprezentuje stranu, která je tvořena členskou základnou, která prosazuje své návrhy na základě přijatých pravidel. Na toto by zodpovědný politik neměl zapomínat.

Psali jsme:

Nyní k ministerstvu průmyslu a obchodu. Prezident Václav Klaus zdůraznil, že je potřeba změnit orientaci českého exportu více do zemí mimo EU, neboť eurozóna i Evropská unie se nacházejí v krizi a jen těžko a stále hůře zde budeme nalézat odbytiště pro naše výrobky, zatímco mnoho států Asie či Jižní Ameriky neustále roste a zde je větší potenciál.

Nyní jste pojmenoval naprosto přesně jednu ze základních, klíčových priorit, na které jsem okamžitě začal pracovat, abych navázal na ty kroky, které v té proexportní strategii doposud byly uskutečněny. Rád bych do ní vnesl po komunikaci s hospodářskou komorou, svazem průmyslu, zástupci exportérů jejich pohledy, aby tato strategie byla nastavena tak, aby skutečně odpovídala tomu, co potřebují české podniky a abychom dokázali nastavit strategii, která nám umožní přístup k informacím, které firmy potřebují, aby se mohly dostávat na tyto nové trhy, ať už to jsou trhy zemí BRICS, Společenství nezávislých států, ASEAN a tak dále.

K tématu:

V této chvíli chceme s exportéry, hospodářskou komorou a svazem průmyslu připravit koncept ekonomické diplomacie v rozvíjejících se ekonomikách, abychom tam dokázali s pomocí českého státu vyhledávat příležitosti pro české firmy. Musíme zjistit, jaké informace potřebují a tím vytvořit maximální podporu exportu. Jsem přesvědčen, že během ledna bychom tento koncept strategie vzniku té ekonomické diplomacie měli představit. Domnívám se, že v eurozóně v této fázi poklesu ekonomiky není prostor pro nějaký další odbyt a diverzifikace exportu je naprosto nutná k udržení ekonomiky a zaměstnanosti České republiky.

Nemůže být problém trochu v tom, co právě kritizoval i prezident Klaus, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zavírá diplomatická zastoupení v těchto zemích, zatímco v Evropě, kde jsou byznysové i politické kontakty dobré, je mnoho velvyslanectví a konzulátů?

Určitě ano. Právě proto chceme za ministerstvo průmyslu přijít s modelem ekonomické diplomacie, která by měla být skutečně více zaměřena na získávání relevantních ekonomických informací. Jsme ochotni přinést i ekonomickou podporu na vytvoření tohoto modelu, aby byla na rezortu průmyslu a obchodu tak, aby nezatěžovala rezort ministerstva zahraničí a abychom dokázali podporu pro naše firmy vytvořit. V této chvíli dle toho, jak se vyvíjí zahraniční obchod ČR a ekonomika eurozóny, je to naprosto nutný krok. Že o tom budeme muset diskutovat s ministerstvem zahraničí, je jasné. Přesto my jako ministerstvo průmyslu musíme hájit zájmy českého průmyslu a uděláme pro to maximum.

Čtěte také: Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi

Jak by taková podpora konkrétně vypadala?

To je na další debatu, jakou formu hledat, ale dokážu si představit, že zaplatíme i z rozpočtu z ministerstva průmyslu pozice těchto obchodních radů. Potřebujeme se pouze domluvit, jaký statut bude v daném státě, jak moc budou připojeni k naší ambasádě. Prostě, jak to bude vypadat.

A když tam žádnou ambasádu nemáme?

Když tam není, tak tam udělejme „ekonomickou ambasádu", zaplaťme jí my. Modely jsou různé. Do těch klíčových států musíme dostat lidi, kteří budou schopni dlouhodobě získávat informace a předávat je českým firmám. Musíme nalézt konkrétní modely pro konkrétní státy, které budou funkční.

Čtěte také:

Ministr Kuba: EU by neměla skrze regulace brzdit evropské podniky na globálním trhu

Poslední otázka, téměř obligátní pro ministry životního prostředí a průmyslu. Věříte v teorii globálního oteplování?

V tomto jsem spíše zastáncem pohledu pana prezidenta Klause, že jsou určité dlouhodobé cykly, do kterých my, když vstupujeme s krátkodobými vědeckými poznatky, tak je nejsme schopni posoudit v dlouhodobém kontextu vývoje světového klimatu. Myslím si, že celá společnost musí velmi opatrně pracovat s celým tím pojmem, kterému říkáme udržitelný rozvoj, abychom sami sebe nedestruovali ničením životního prostředí. Přesto nejsem zastáncem nějaké zelené ideologie, která svět posuzuje pouze z pohledu životního prostředí, neboť společnost musí zvažovat řadu dalších aspektů, které jí umožňují dlouhodobě přežívat.

psali jsme: Superzelená a superzdravá ekonomika je absurdní představa, míní Kuba 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…