Moravce už prý v ČT nezdraví ani klika od dveří. Urazil kolegy

30.09.2011 8:27

Na svou údajnou sebestřednost podle oslovených odborníků doplácí moderátor Václav Moravec. Pozapomněl, že i jeho pořad je týmová práce, a veřejně znectil redakci zpravodajství ČT tvrzením, že dobří reportéři odešli dělat moderátory a zůstali jen elévové. Výrok, kterým popudil redakci zpravodajství ČT, se mu vrací jako bumerang a jednu z nejznámějších tváří obrazovky prý kolegové přestali zdravit.

Moravce už prý v ČT nezdraví ani klika od dveří. Urazil kolegy
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Václav Moravec

Velkou předvídavost prokázal moderátor Václav Moravec, když se krátce po zvolení nového generálního ředitele České televize pustil v rozhovoru pro Hospodářské noviny do kritiky redakce zpravodajství ČT. Prohlásil, že dobří reportéři z ní odešli dělat moderátory a zůstali jen elévové. Své vyjádření doprovodil tím, že si ale tímto tvrzením koleduje o to, aby ho nikdo nezdravil.

Rozhovor Václava Moravce:

Jak ParlamentnímListům.cz sdělil zdroj blízký štábu Otázek, Moravec byl vždy zvyklý na úctu a respekt ze strany svých kolegů. Po výrocích o elévech se však prý karta obrací a v redakci zpravodajství ho nepozdraví "ani klika u dveří".

Stejně tak považoval Moravec za samozřejmé, že v nedělních Událostech vždy zaznělo vyjádření pozvaného hosta jeho pořadu s dovětkem "uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce."

Sledujeme pořady: Václava Moravce

Náhoda, nebo naschvál redakce zpravodajství?

Hned v prvních nedělních Událostech po jeho vyjádření na adresu redakce zpravodajství už ale zaznělo, že „to" řekl premiér Petr Nečas pro Českou televizi, tradiční zmínka o OVM chyběla. Šlo o náhodu, nebo o drobný naschvál redakce zpravodajství? Zdroj z okolí Václava Moravce potvrdil, že moderátora změněná atmosféra kolem něj do jisté míry zasáhla.

SLEDUJEME dění v ČT

„Moderátor je jen špičkou ledovce, bez podpory týmu zmizí pod hladinou. A proto se s týmem musí velmi citlivě pracovat. Strach nebo přeplácení může fungovat jen krátkodobě. I tato práce je proces, který se vyvíjí a bez pravidelné a otevřené reflexe přichází stagnace. Nikdo nemá nic jistého napořád," glosuje pro ParlamentníListy.cz možné Moravcovy potíže výkonný ředitel ČT24 Roman Bradáč, který z České televize po neúspěšné kandidatuře na generálního ředitele odchází.

Zbytnělé ego může vést k profesní sebevraždě

„Může se stát, že zbytnělé ego někdy přebije smysl pro veřejnou službu. To pak může vést k profesní sebevraždě, kdy solitér ztrácí podporu týmu, který na něj hraje. Obvykle to ten postižený ve svém ozáření mocí, slávou, pýchou, penězi či kombinací uvedeného nevidí a neslyší. Kritiku vnímá jako likvidaci. Podobných harakiri jsem už několik viděl," konstatuje Bradáč.

Podle mediálního odborníka a bývalého člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petra Žantovského se soudě podle posledních mediálních výkonů Moravec nekontroluje. „Myslí si, že všechno může hodnotit z nějaké své pozice shůry, jako by byl nějakým ředitelem zeměkoule," pozastavuje se pro ParlamentníListy.cz Žantovský nad moderátorovými výroky.

Přehnaný názor o sobě samém se promítá i do pořadu

Vytýká mu také, že při svých vyjádřeních na adresu kolegů rozhodně neprokázal dostatek firemní loajality. „Jestli jeho pracovní okolí reaguje odtažitě nebo odmítavě, tak pro to důvod asi má. Ale neměli bychom se nechat vtáhnout na tenký led hodnocení, jestli je někdo zkušený, nebo jde o eléva," myslí si Žantovský.

„Moravcovo vyjádření hluboce odpovídá přehnanému názoru o sobě samém, o jeho egoistickém pohledu na svět i politiku, který se promítá do pořadu, jenž je sám o sobě nešťastný," uvádí pro ParlamentníListy.cz k moderátorovým slovům vicekancléř Petr Hájek, bývalý novinář, který před dvaceti lety spoluzakládal společenský týdeník Reflex a byl i jeho šéfredaktorem.

Ze zjišťovací publicistiky je osobnostní talk-show

Ke kritice Otázek Václava Moravce se přidává i Žantovský. „Pan Moravec vyrostl do nebes. Proto se z Otázek ztrácí aspekt zjišťovací publicistiky a stává se z něj osobnostní talk-show. Nejdůležitější pak není postoj nebo názor hosta, ale moderátora. Poté co Václavu Moravcovi hodili lano z Novy, tak dostal křídla a zcela ztrácí soudnost," upozorňuje mediální odborník.

Pro moderátora by možná „válka" s lidmi z redakce zpravodajství byla nepříjemná i z toho důvodu, jak upozorňuje vicekancléř Hájek, že moderátor k němu potřebuje obrovský tým lidí. „Ale ten pořad je neštěstím ČT i české politické scény. Je neskutečně hloupě a amatérsky dělaný, ale má i ničivý dopad na politiku. Člověk, který je takto zahleděný do sebe, se ale nezmění. Je to klasický případ požrání profesionality vlastním egem," říká pro ParlamentníListy.cz Hájek.

Napsali jsme:

Válka je na střet s redakcí zpravodajství silné slovo

„Já bych asi nepoužíval slovo válka, pár jsem jich viděl zblízka a věřte, že to byl jiný příběh," brání se Bradáč silným slovům. „Domnívám se ale, že jde o střet koncepcí. Kdo chce pochopit víc, musí pátrat po motivu. To platí nejen v detektivkách ... Čas jasně ukáže, proč se někteří lidé chovali, jak se chovali," je přesvědčen končící šéf zpravodajství ČT 24.

K věci:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru
ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…