Nakládačka za gaye. Čtěte, co si ODS myslí o svém primátorovi

09.08.2011 4:51

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, festival homosexuálů, transsexuálů a bisexuálů Prague Pride zahrnoval a anoncoval i akce „Naked Party“, na níž měli být gayové nazí, či Dirty disco, kde se vyzývalo, aby gayové přišli s „nablýskanými prdelkami“. V domovských stranách záštita primátora Bohuslava Svobody z ODS a starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého z TOP 09 vyvolala v drtivé většině silný odpor.

Nakládačka za gaye. Čtěte, co si ODS myslí o svém primátorovi

V programu několikadenního festivalu se vyskytovala například akce s názvem „Naked party": „Vstupné: 100 kč nahé osoby, 150 kč osoby v trenkách, 0 kč nahé osoby do 25 let, 50 kč osoby do 25 let v trenkách."

Dále zde byla akce „Dirty disco", která byla uvedena takto: „Držte si své diskokoule -  pofrčíme z disko-kopce! Poprvé v historii Vám BOYS Party přináší nejšpinavější disko bar v Praze. DJ Scotty Vás vezme na šílenou cestu roztočenou v rytmu nejlepších remixů populárních disko šlágrů okořeněnou několika popovými výstřednostmi posledních let. Nablýskejte si prdelky a přijďte 12. srpna na pořádnou party do FLIRT Baru". Tyto dvě akce byly nakonec zrušeny až poté, co redakce politiky obou stran oslovila.

Čtěte více: Gayové ničí důkazy. V Praze chtěli chodit nazí a leštit si hýždě 

Obsáhlé vyjádření primátora Bohuslava Svobody k Prague Pride si můžete přečíst ZDE. Přestřelku vyvolalo prohlášení prezidentova vicekancléře Petra Hájka, které si můžete přečíst ZDE.

Primátorova naleštěná prdelka a erotická iniciativa

Až na výjimky vyvolala záštita primátora a starosty a výše uvedené avizované akce mezi předáky ODS i TOP 09 nevoli. Redakce se jich dotázala, zda jim připadá záštita nad akcemi podobného typu vhodná. „Půjde-li s naleštěnou prdelkou i pan primátor, pak je to životní postoj a jistě ho nelze než respektovat. Pozvánka sama má selektivní podtext, nahota ´do´a ´po´, zdá se, jde tu o jiný podtext," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Michal Doktor.

Čtěte také: Hájek: Musíte být veselí homosexuálové, aby se o vás psalo

Poslanec ODS Jaroslav Plachý dokonce vyzval Svobodu, aby opustil ODS a že by se měla věc řešit na stranické úrovni. Uvedl, že čtyři základní stavební pilíře společnosti jsou pro ODS občan, rodina, obec a stát. „Propagace homosexuálního způsobu života oslabuje postavení rodiny. Proto jestli chce pan primátor veřejně podpořit tento typ chování, měl by vystoupit z ODS a zapojit se do Nezávislé erotické iniciativy, pokud ještě existuje. Každopádně tato záležitost hrubým způsobem poškozuje obraz ODS, a proto by se jí měla zabývat pražská ODS, v případě její nečinnosti Výkonná rada ODS," řekl serveru ParlamentníListy.cz poslanec Plachý.

K tématu: Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek

Mělo by se tím zabývat předsednictvo TOP 09

Poslankyně Jitka Chalánková z TOP 09 by byla ráda, aby záštitu nad akcí ze strany starosty Prahy 1 z TOP 09 řešilo vedení strany. „Právě to čtu v monitoringu. To mi připadá absolutně nevhodné a budu žádat projednání této záležitosti na úterním jednání předsednictva TOP 09," reagovala poslankyně Chalánková.

Místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra byl trochu umírněnější. Pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by osobně takovou záštitu určitě neudělil. „Nevidím důvod, proč v české společnosti, která je velmi tolerantní, takovou podporu takovéto akci shora dávat. Ale primátora nechci peskovat. ODS je konzervativně-liberální strana a oba proudy k ní patří. Prosazovat radikální postoje tím či oním směrem může stranu zbytečně rozdělovat," říká místopředseda strany Vondra.

„Otázka je, jestli o této konkrétní akci měl tušení," zastal se starosty Prahy 1 předseda TOP 09 a vicepremiér Karel Schwarzenberg.

Z úchylky přednost a líbající se muži

„Je to nevkusné. Stejně jako když se dělá z úchylky přednost," míní senátor ODS Luděk Sefzig. Poslankyně ODS Zdeňka Horníková uvedla, že i když sama hlasovala pro zákon o registrovaném partnerství, záštita se jí nelíbí. „Nemám ráda pohled na líbající se muže. Respektuji všechny lidské vztahy, ale podporu takovéto akci bych nedala. Je to možná o pocitech, ale na ty, my politici, nemáme vždy právo. Je tomu tak i v tomto případě. Na místě je zdrženlivost, nikoli podpora," řekla redakci Horníková.

Více: Hájek znovu zuří: Podporujete gayskou rychloseznamku, koženou zónu...

Senátor Jiří Oberfalzer si myslí, že homosexualitu můžeme tolerovat, nikoli ji oslavovat: „Myslím, že takové akce mají mít soukromý charakter a jejich politická podpora je omyl."

„Každý svého štěstí strůjcem a tedy i pan starosta. Můžu ctít hodnotu individuální lidské svobody a přitom nezapomínat, že TOP 09 je konzervativní politickou stranou, jejíž ideový program vychází z evropských tradic křesťansko-judaistické kultury. Pan starosta Prahy 1 byl měl mít více pokory k hodnotovému desateru své politické strany," řekl serveru ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Tolerovat ano, propagovat ne

„Záštitu nad takto veřejně prezentovanou akcí bych ve funkci primátora odmítl. Pozvánka je navíc ještě diskriminující," narazil senátor ODS Zdeněk Schwarz na to, že na pozvánce mají nahatí pod 25 let stoprocentní slevu.

Poslanec ODS Aleš Rádl míní, že homosexuály nikdo nediskriminuje. „Běžná tolerance homosexuality, homosexuálů a jejich specifických forem zábavy by asi ze strany pana primátora byl dostatečný postoj. Nevidím žádný důvod, proč jim ještě navíc vyjadřovat nějakou přímou podporu. Myslím, že česká společnost není k této sexuální jinakosti již teď nějak zvlášť kritická o větší vstřícnost ji tímto kontroverzním gestem není třeba žádat. A navíc jde o skupinu lidu, která je, jak je vidět, značně nevyzpytatelná a bez přiměřeného citu pro míru, o čemž se svého času mohl přesvědčit i expremiér Topolánek, takže taková gesta spíše zneužijí než využijí," řekl ParlamentnímListům.cz Rádl.

„Pokud je to na pozvánce, tak je to trapné. Už jsem jednou říkal, že bych pochod povolil, ale záštitu bych nedal," uvedl šéf pražské TOP 09 a poslanec František Laudát.

K tématu: Bátora napsal Eisenovi. Nesouhlasí s jeho podporou pochodu gayů

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová by sama takovou akci, jako je Prague Pride, nepodpořila. „Nemám nic proti homosexuálům, ale nepovažuji za vhodné pořádaní takových akcí," uvedla předsedkyně středočeské TOP 09.

Demagog a tmář Petr Hájek

Na stranu primátora se jako jedna z mála jasně postavila poslankyně z Prahy 2 Jana Černochová, která se i ostře opřela do vicekancléře Petra Hájka. „Když jsem jako starostka dávala záštitu nad vinobraním, myslíte, že jsem podle těchto úvah měla odpovědnost za všechny opilce konzumující litry burčáku u stánků v celé Praze? Samozřejmě, že ne a stejně tak je to i u pana primátora," řekla ParlamentnímListům.cz.

K věci:
Gay aktivista Hromada: Klausi, Hájku, mezi námi vám bude lépe 
Peklo kolem Petra Hájka. Gayů se zastal už i Vít Bárta 

„Co jsme to za pokryteckou a maloměšťáckou společnost? Milenky a milenci našemu konzervativnímu křesťanství podle Hájka evidentně nevadí, ale průvod, kam se přijdou bavit lidi, lustrujeme a vracíme se k terminologii o deviantech do doby komunismu? Pan Hájek je demagog, tmář a pokrytec a možná by mohl emigrovat do nějaké islámské země, kde by se jeho světonázory těšily vážnosti. V právu šáría by jistě našel velké zalíbení, takže by se z pana Hájka po všech jeho ´konzervativních´pokusech s buddhismem a momentálně s křesťanstvím mohl stát pravověrný muslimský heterosexuál a mohl by rozsévat moudra mimo evropský kontinent. To by teprve následoval oslavný průvod," dodala Jana Černochová.

Pseudokauza

Podobně i senátorka ODS Veronika Vrecionová primátora hájí. „Připadá mi nevhodné, že se ze záštity primátora pro Prague Pride dělá větší problém, než to ve skutečnosti je. Je to pseudokauza, která je ovlivněna letní okurkovou sezónou.Někteří lidé by rádi využili této pseudokauzy k diskreditaci pana primátora. Jsem si však jista, že se jim to nepodaří," řekla redakci senátorka Vrecionová.

Dále již primátor ODS i starosta z TOP 09 sklidili více či méně negativní reakce. Podle senátora ODS Vítězslava Jonáše je Svobodova záštita nešťastná. „Jsem křesťan a podporuji tradiční rodinný život muže a ženy. Homosexualitu můžu jen omezeně tolerovat bez výchovy dětí, ale určitě ne propagovat," vysvětlil senátor ODS Vítězslav Jonáš. „Klaus má zase pravdu," narazil na prezidentovo vyjádření na podporu Petra Hájka senátor Tomáš Jirsa.

"Záštita je naprosto nepřiměřená podpora této akce od kteréhokoli politika, tím spíše politika ODS," domnívá se poslanec ODS František Dědič.

K tématu: Prezident Klaus: K výrokům Petra Hájka na adresu homosexuálů

Hloupá a zbytečná provokace

Poslanec ODS Petr Bendl se domnívá, že primátor neměl tušení o tom, co bude na pozvánkách. „Přesto si měl dávat pozor kde a na co záštitu poskytne. Vhodné by bylo se od akce distancovat," reagoval Bendl.

Za vhodnou nepovažují záštitu poslanci ODS Pavel Svoboda a Walter Bartoš podobně jako poslankyně Jaroslava Wenigerová. „Myslím si, že vysoce postavený člověk by měl svoji záštitu pečlivě zvažovat," uvedl senátor ODS Karel Šebek.

Akce se nelíbí ani místopředsedovi pražské TOP 09 a poslanci Danieli Kortemu. „Love Parade je hloupá a zbytečná provokace a zároveň bezohledná nátlaková akce. Za co jiného by to asi pokládali homosexuálové, kdyby někdo vtrhl do jejich prostoru - třeba do oblíbeného baru či klubu - a dával ostentativně najevo heterosexuální chování, než za hrubou provokaci?" uvedl pro ParlamentníListy.cz Korte. 

Větší humbuk, než je třeba

Poslanec ODS Jan Bureš sdělil, že byl osm let starostou osmitisícového města a nad takovou akcí by záštitu nikdy nepřijal. „Není to nic proti homosexuálům, ale erotiku a milování považuji za něco tak intimního, že jejich veřejná podpora mi připadá nepatřičná. A velmi souhlasím s článkem Miroslava Macka," dodal.

více: Jsem zatracený homofob? ptá se politik na penzi Macek 

„Po pravdě o tom nemám nejmenší ponětí a žádnou podobnou pozvánku jsem neviděl. Já sám jsem k těmto akcím velmi zdrženlivý," uvedl poslanec TOP 09 Václav Kubata.

SLEDUJEME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

Místopředsedkyně Senátu Alena Palečková se domnívá, že se z Prague Pride dělá větší humbuk, než je třeba. „Samotným homosexuálům to může způsobit více škody než užitku, pokud dojde k nějakým excesům," míní senátorka.

Pomátl se ten člověk?

„Vzhledem k tomu, že jsem v zahraničí a čerpám informaci z pouze z Vaší SMS, tak jak je to podáno, se s touto záštitou neztotožňuji," reagoval poslanec TOP 09 Rom Kostřica. Podobně reagoval i jeho kolega Jiří Oliva. „Bohužel nemohu posoudit, co je na tom pravdy, jsem v zahraničí a nemohu si to ověřit. Nicméně, jestli to, co píšete , je pravda, tak se ten člověk pomátl," vyjádřil se k záštitě Prague Pride ze strany Oldřicha Lomeckého z TOP 09.

„Jako biolog a rocker jsem velmi tolerantní k jakékoli podpoře svobody a demokratické duševní nesvázanosti, ovšem jako politik a bývalý primátor mnohem pečlivěji vyhodnocuji možný obecný dopad všech mých činů na veřejné mínění. O akci homosexuálů nemám po návratu z dovolené žádné informace. Pouze vím, že Hrad zaujal poměrně vyhraněné stanovisko," reagoval poslanec ODS Tomáš Úlehla.

Čtěte také: Hájku háječku, jak jsi omezený. Sidovský o vicekancléřových výrocích

„Upřímně řečeno nemám nic proti homosexuálům, ale záštitu bych převzal jen, kdybych byl jedním z nich, a to nejsem. Jak je to u pana Lomeckého, nevím. Je velký fanda otevřené společnosti? To víte vy jako novináři lépe než já," říká poslanec TOP 09 Martin Gregora.

Lépe si zjistit program

„Určitě mi to nepřipadá vhodné. Na místě pana primátora bych o této akci co nejméně mluvil, protože víme, jak je to v dnešní době lidsky citlivé téma. Myslím, že čím méně pozornosti tomu budeme věnovat, tím lépe," domnívá se poslanec ODS Jaroslav Martinů.

Poslankyně ODS Jana Fischerová míní, že když člověk přebírá záštitu nad nějakou akcí, která se koná poprvé, měl by si sám či jím pověřený člověk prověřit vše včetně programu. „Samozřejmě, toto je nevhodné," reagovala poslankyně Fischerová na Naked Party a Dirty Disco.

Psali jsme: Válka o gaye zuří dál. To nečekal ani Hájek

„Pan primátor je inteligentní, samostatná a svéprávná osoba a jestli usoudil, že chce nad touto akcí převzít záštitu, tak je to naprosto v pořádku. Otázkou je, jestli pan primátor měl detailní informace i o všech doprovodných bodech programu. Pro mě by minimálně toto bylo zcela jistě na překážku takovouto akci zaštiťovat," míní poslanec ODS Jan Pajer.

Předpojatost či netolerance? To ne

Obšírně se k věci vyjádřila poslankyně za TOP 09 Gabriela Pecková. „Jsem konzervativní politik, katolík a lékař. Přesto netrpím žádnou názorovou schizofrenií postojů k homosexualitě. Mé svědomí je obtěžkáno lecjakým hříchem, ale předpojatost a netolerance k nim nepatří. Mám mnoho přátel heterosexuálů a méně přátel homosexuálů - je jich totiž ve společnosti statisticky méně a jejich lidská kvalita je rozložena podle gausovy křivky jako jakýkoliv jiný jev v jakémkoliv jiném souboru," uvedla Pecková.

Sexuální orientace, na rozdíl od sexuálního chování je podle ní vlastnost vrozená, stejně tak jako modré oči, nebo dyslexie.  „Dokonce si ani nemyslím, že by homosexuální pár vychovával děti hůře, než rodiče heterosexuální. Argument, že pak chybí vzor chování opačného pohlaví neobstojí,  pokud dotyčný homosexuální pár nežije na Marsu. Běžná rodina sestává přeci z celé řady členů nejrůznějšího věku a obou pohlaví tam bývají zastoupena více-méně rovnoměrně. Každý z nás má přeci dědečky, babičky, tetičky, bratrance, strýčky," říká Pecková.

Obscénní výlevy toleranci nepomohou

„Co se týče zmiňované pozvánky na akci, myslím, že je nešťastně formulovaná především pro samotnou homosexuální komunitu a většina homosexuálů bys ní nejspíš měla problém. Většina z nich, stejně jako je tomu v heterosexuální společnosti, se nepotřebuje zviditelňovat jakoukoliv provokaci a obscénními výlevy. Žijí a pracuji v klidně až nudně konvenční atmosféře, bez skandálů, s radostmi, strastmi, úspěchy a selháními, jako většinová heterosexuální  společnost. Kulturně se nikterak neliší, na rozdíl od některých  menšinových etnických skupin a emocionálně se více odlišuje od většinové společnosti skupina asexuální, kde prožitek sexu úplně chybí, a není tedy vázán na žádné pohlaví . Přesto je společností přijímána daleko tolerantněji," říká poslankyně.

Psali jsme: Diplomaté proti Hájkovi. Kníže jim pohrozil: Naprosto zbytečné

„Ostatně jsem moc zvědavá, jak bude vypadat pozvánka, až do ulic vyrazí asexuálové. Sama tyto davové manifestace vlastního ega nepodporuji, ať je pořádá kdokoliv a hodnotit postoje pana Lomeckého si nedovolím hodnotit. Je to dospělý muž ve veřejném angažmá a měl by být schopen vyhodnotit soulad prezentace svých vlastních postojů s tím veřejným," uzavřela poslankyně TOP 09.

Poslanec Jan Čechlovský i senátor Tomáš Grulich uvedli, že „je jim to jedno". V dřívějším vyjádření se proti Svobodově záštitě akci postavili europoslanci Hynek Fajmon a Ivo Strejček, poslanci Jan Vidím a Marek Benda. Primátora naopak silně podpořil šéf pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

Homosexuálové se postarají i o děti

Účastníci homosexuálního festivalu Prague Pride mohou v metropoli navštívit zhruba 60 akcí na více než 30 místech po celé Praze. Nemají chybět workshopy, divadelní a filmová představení, večírky v gay klubech, prohlídky města pro mimopražské s průvodcem nebo piknik v Riegrových sadech, ale i dětský den a vyjížďka na parníku.

Festival má vyvrcholit v sobotu 13. srpna, kdy se uskuteční  ´průvod hrdosti´. Ten odstartuje z Náměstí republiky ve 13 hodin přes spodní část Václavského náměstí, Národní třídou a bude zakončen hudebním festivalem na Střeleckém ostrově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…