Naštvaní poslanci: Jak ti špioni asi dopadnou

02.08.2010 21:09

Za velký problém považují oslovení experti skutečnost, že Ústav pro studium totalitních režimů zveřejnil seznamy agentů, aniž si ověřil, zda mezi nejsou i ti ještě aktivní.

Naštvaní poslanci: Jak ti špioni asi dopadnou

Ohrožení agentů i bezpečnosti země způsobilo zveřejnění seznamů důstojníků a agentů, kteří pracovali pro vojenskou kontrarozvědku za komunismu. Vojenské zpravodajství tyto informace poskytlo Ústavu pro studium totalitních režimů, který je zveřejnil, aniž by si ověřil, zda někteří ještě nejsou aktivní v novodobé tajné službě. Jména byla na webu Ústavu k dispozici několik týdnů, dokud v červnu nedošlo k jejich stažení.

„Jednoznačné pochybení je na straně Ústavu pro studium totalitních režimů. Vojenské zpravodajství má ze zákona povinnost předložit vše a je na tom, kdo informace zveřejňuje, aby si ověřil, co všechno zveřejnit může," ukazuje pro ParlamentníListy.cz prstem na viníka Jan Vidím, místopředseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost. Bližší informace očekává expert ODS od ředitele Vojenského zpravodajství na jednom z prvních zasedání výboru.

Zveřejňovat by se neměla jména žádných ani už nežijících agentů

Také Antonín Seďa, který byl v minulém volebním období za ČSSD členem Stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, má informace jen ze sdělovacích prostředků. „Chyba vznikla v rámci Ústavu, ale i Vojenské zpravodajství si mělo pohlídat, aby tam nebyli momentálně sloužící agenti. Doufám, že dostaneme relevantní informace, jak dopadli ti lidé, kteří byli na těch seznamech takto zveřejněni," říká pro ParlamentníListy.cz Seďa, který to hodnotí jako bezpečnostní průšvih.

Podle něj jde nejen o ohrožení bezpečnosti jmenovaných lidí, ale i České republiky. Jak zná činnost ÚSTR, tak šlo z jeho strany o úmysl, ale nikdo si neuvědomil, že jsou na seznamu ještě i aktivní špioni. „Nesouhlasil bych ani s tím, aby se zveřejňovala jména bývalých špionů, i když třeba už nežijí. Může se to dotknout jejich rodinných příslušníků," odmítá Seďa prozrazování agentů z jakékoli éry.

Lidé už do budoucna nebudou chtít s takovou službou spolupracovat

„Fatální selhání. Otázkou je, kdo za něj nese větší zodpovědnost. Vláda by měla okamžitě prošetřit, kdo to zavinil," reaguje Jeroným Tejc, bezpečnostní expert ČSSD a nově její stínový ministr vnitra. „Neznám přesně tu proceduru. Problém Vojenského zpravodajství je, že ty informace vůbec předalo, ale zákon by měli znát i zaměstnanci Ústavu. To, že si neověřili, které informace mohou zveřejnit, je jen dalším selháním Ústavu," říká Tejc.

Nechce se pouštět do hodnocení dopadů na bezpečnost agentů a země, ale upozorňuje na jiné úskalí. „Nebezpečný důsledek tohoto zveřejnění bude spočívat také v tom, že lidé nebudou chtít s takovou službou do budoucna spolupracovat, když pak může dojít k tomu, že jsou jejich jména zveřejňována. Žádná služba si tím nepomůže a jednoznačně ji to poškodí," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Tejc.

Tragická chyba, po níž musí následovat systémové nastavení parametrů

Za tragickou chybu považuje celou událost Alexander Černý, který byl v minulém parlamentním období místopředsedou Výboru pro obranu a je stínovým ministrem KSČM pro resort obrany. „Jen se potvrdilo, že je nutné systémově nastavit parametry, aby k něčemu podobnému nedocházelo. Jde o velké ohrožení lidí, poškozuje to i zájmy země. Ale není to poprvé, kdy citlivé informace na veřejnost unikly," připomíná Černý.

Čtěte také:

Špioni v ohrožení. Stát omylem odhalil jejich totožnost 

Balín: Další fatální „omyl" Ústavu pro studium totalitních režimů  

Hulinský: Úniky jmen agentů jen potvrdily hrozivý stav naší armády 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …