Nekrčme rameny, jinak nám hrozí smrt, apeluje Liana Janáčková

23.11.2011 16:28

REPORTÁŽ Na jednání rady městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky bylo tentokrát hodně rušno. Radní si na své jednání pozvali zástupce firmy Geosan group a.s., která má za úkol zpracovat obsah ropných lagun bývalé firmy Ostramo na katastru Mariánských Hor. Zajímalo je především, v jakém stavu likvidace ropných lagun je a zda se stihne avizovaný termín ukončení těchto prací - konec roku 2011.

Nekrčme rameny, jinak nám hrozí smrt, apeluje Liana Janáčková
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

 Firma GEOSAN GROUP je jedním z hlavních účastníků sdružení ČISTÁ OSTRAVA, které pro státní podnik DIAMO realizuje veřejnou zakázku Nápravná opatření - laguny Ostramo. (Dalšími členy sdružení jsou společnosti AQUATEST a. s. a OHL ŽS, a. s.)

Miloš Valeš, ředitel Závodu ekologických služeb Geosanu group a.s. na začátek jednání podrobně popsal radním celou retrospektivu likvidace ropných lagun a na fotografiích vysvětlil, v jakém stavu se v současné době laguny nacházejí.

Tisíce tun, času málo

"My máme zadání na zpracování 200 600 tun a ty do konce letošního roku skutečně zlikvidujeme. Objevili jsme však, že se v lagunách nachází o 70 tisíc tun kontaminovaného materiálu víc. Těch 70 tisíc tun tam zbylo po odtěžení lagun R1, R2 a části laguny R3, a to se do konce letošního roku určitě nestihne," řekl Valeš. Podle jeho slov je to chyba doprůzkumu, který byl zpracován. Nedokázal však jasně potvrdit, zda je odhad 70 tisíc tun zbytku lagun konečný.

Více o dění v Moravskoslezském kraji ZDE

Místostarosta Jiří Jezerský (TOP 09) upozornil, že ve všech materiálech vydaných Sdružením Čistá Ostrava se zdůrazňuje termín ukončení likvidace lagun k 31. 12. letošního roku. Podle řešitele zakázky za Geosan group Ing. Miroslavy Přibíkové je nadbytečných 70 tisíc tun problémem, který celou akci protáhne zřejmě o půl roku. "Asi bychom to stihli i dříve, ale počítáme s tím, že v měsících leden-únor roku 2013 nebudeme moci kvůli zvýšené smogové situaci ve městě těžit. Je to tak každý rok. V letošním roce jsme zaznamenali zvýšené smogové dny už v listopadu," odůvodnila Přibíková svůj odhad. Nicméně smlouvy na dotěžení zbytku lagun se podle Ing. Valeše kontinuálně připravují.

Nekrčme rameny

"My nemůžeme stát a krčit rameny, město nic, my nic, tak tady všichni umřeme. Týká se to našeho obyvatelstva, týká se to našich dětí, teď s hrůzou zjišťujeme, že to bude dalšího půlroku trvat," řekla starostka Liana Janáčková (Nezávislí) s tím, že podávat trestní oznámení, tak jak to učinila radnice Moravská Ostrava a Přívoz, asi nemá smysl.

"Všichni chceme, aby se laguny konečně vytěžily. Ale chceme po vás jakousi vstřícnost, kompenzaci minimálně pro všechna děcka z našich základních a mateřských škol, protože jsme nejpostiženější oblastí Ostravy. Mám za naši radnici představu o tom, že bychom děti v těch nejhorších smogových dnech poslali do školy v přírodě. Moc by nám pomohlo, kdyby jste v rozpočtu našli 2 miliony korun na tuto akci. Pro dospělé, bohužel, asi nic neuděláme, já sama mám chronický kašel, ale naše děti by měly na 14 dnů vypadnout do školy v přírodě," řekla starostka.

Podle místostarosty Jiřího Jezerského se jedná o zhruba 800 dětí, kterým by to radnice mohla nabídnout.

Radní ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky jsou si vědomí, že Sdružení Čistá Ostrava není jediným znečišťovatelem, ale podle starostky Janáčkové se všechny průmyslové podniky v okolí Mariánských Hor a Hulvák s radnicí snaží komunikovat a kompenzovat ztížený život občanů obvodu sponzorskými dary.

Po více než hodinovém jednání se radní rozcházeli se zástupci firmy Geosan group s tím, že svůj požadavek předají Sdružení Čistá Ostrava písemně a ten bude projednán na nejbližším interním kontrolním dni Sdružení. Zároveň firma zajistí zveřejnění termínu prodloužení sanací ostravských lagun.

Další zprávy z Ostravy čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …