Není to legislativní smršť, ale hurikán zákonů. Na svém setkání si zástupci pražských a středočeských samospráv stěžovali

17.03.2015 22:21

Krajská setkání, která pořádá Svaz měst a obcí České republiky, se uskutečnilo i pro zástupce samospráv v Praze a Středočeském kraji. Kromě informací, kterých se jim dostalo především od pracovníků příslušníků ministerstev, bylo slyšet i hlasy, že obce čelí doslova legislativnímu hurikánu, s nímž se hlavně v menších místech jen obtížně vyrovnávají.

Není to legislativní smršť, ale hurikán zákonů. Na svém setkání si zástupci pražských a středočeských samospráv stěžovali
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek

V pořadí deváté z celkových třinácti na únor a březen naplánovaných Krajských setkání, která pořádá Svaz měst a obcí České republiky, určené pro Středočeský kraj a hlavní město Praha se uskutečnilo v jednacím sále pražského magistrátu. Krajská setkání 2015 jsou zaměřena na aktuální témata samospráv – od financí přes sociální oblast a zaměstnanost až po životní prostředí. Jejich cílem je také seznámit představitele samospráv s tím, co důležitého se pro města a obce chystá nejen v letošním roce včetně legislativních změn.

Předseda a výkonný ředitel Svazu měst a obcí České republiky Dan Jiránek vyzdvihl ve svém vystoupení, že i když jde o dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, tak je SMO ČR partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci a podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Poukázal na skutečnost, že v současné době Svaz sdružuje 2586 měst a obcí a hájí tak zájmy víc než osmi milionů obyvatel České republiky.

Petice požadovala řešení veřejného pořádku, ale i drogové problematiky

Z toho, co se Svazu měst a obcí podařilo dosáhnout, upozornil jeho předseda na zvýšení limitů zadávání veřejných zakázek, které obsahuje novela zákona o veřejných zakázkách. „Bráníme také centralizaci veřejné správy, pomáháme udržet pošty v malých obcích a iniciovali jsme změnu rozpočtového určení daní, která znamená posílení rozpočtů většiny obcí,“ vyjmenoval Dan Jiránek nejpodstatnější úspěchy v činnosti Svazu. Připomněl rovněž zapojení do projektu „Muži a ženy v rovnováze“, jenž podporuje rovné příležitosti žen a mužů v pracovním i osobním životě a prevenci a pomoc obětem domácího násilí v České republice.

Zmínil také, že v srpnu minulého roku inicioval Svaz měst a obcí vznik petice týkající se veřejného pořádku a sociální stability, která byla adresována vládě a oběma komorám Parlamentu. Města a obce v petici mimo jiné požadují, aby se vybrané opakované přestupky – například proti majetku či veřejnému pořádku – staly trestným činem a aby se efektivně řešila nezaměstnanost, zejména pak využívaly veřejně prospěšné práce a byla znovu zavedena veřejná služba s motivačními prvky. Petice se týkala také řešení drogové problematiky, sociálního bydlení, sociálních dávek a výkupu kovů.

Nešlo o legislativní smršť, ale hurikán zákonů, lamentují samosprávy

Na programu jednání pak měli zástupci samosprávy z Prahy a Středočeského kraje činnost Svazu v legislativní oblasti a samotní přednášející komentovali provedené změny jako legislativní smršť. V navazující diskusi s tímto označením nesouhlasila starostka jedné z menších obcí. „Nebyla to smršť zákonů, ale doslova hurikán. Nemáte také pocit, že to je v podstatě všechno horší?“ posteskla si nad tím, čemu musí samosprávy čelit. Předseda SMO Dan Jiránek jí dal následně za pravdu a poukázal na další normy, jejichž uvedení v život se Svazu podařilo zabránit.

„O zákonech rozhodují úředníci v Praze, kteří o tom, jak to funguje v regionech, nemají představu. Když se někoho z těch, kdo se na jejich tvorbě podílí, zeptáte, kde se narodil nebo kde bydlí, tak skoro každý řekne, že v Praze. Úředníci by měli mít alespoň tříměsíční praxi v regionech,“ prohlásila poslankyně Starostů a nezávislých Věra Kovářová, která je už od roku 2008 zastupitelkou Středočeského kraje a v minulosti byla i starostkou obce Chýně. „Kdo chce rozhodovat nahoře, měl by si odkroutit deset let v komunále,“ reagoval mnohem tvrdším požadavkem jeden ze starostů.

Chyby v nakládání s majetkem a porušování svobodného přístupu k informacím

Zástupci samosprávy se následně dozvěděli, jak to vypadá s přípravou XIV. Sněmu Svazu měst a obcí, který se ve dnech 21. a 22. května uskuteční v Olomouci. Bude o to významnější, že půjde o volební. Celorepublikové setkání představitelů členských měst také určí priority pro období 2015-2017 a hlavní směry další činnosti Svazu. Rovněž se bude zabývat jeho hospodařením a přijímat stanoviska k aktuálním problémům měst a obcí. V kontextu se zastupováním měst a obcí na Sněmu je třeba dodržet pravidla stanovená zákonem o obcích, a tak bylo členům samospráv zdůrazňováno, že mají určitě vyslat svého zástupce, a pokud by to nebylo možné pověřit plnou mocí zástupce jiné obce.

Na co si dát pozor při správě obce a k jakým chybám nejčastěji dochází z pohledu Odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra upozornil jeho vedoucí Josef Duchoň. Jde především o nakládání s majetkem, porušování zákona o svobodném přístupu k informacím nebo chyby v obecně závazných vyhláškách upravujících veřejný pořádek v obci. Veronika Srbová z odboru 12 financování územních rozpočtů a programového financování Ministerstva financí hovořila o rozpočtové kázni a nejčastějších pochybení při použití rozpočtových prostředků.

Starostové absolvovali praktický seminář k zákonu o obcích

Ve druhé části Krajského setkání se zástupci středočeských a pražských samospráv dozvěděli o spolupráci Úřadu práce s obcemi v území, o projektech Svazu měst a obcí a novém programovém období 2014 až 2020. Po prezentaci činnosti Institutu pro udržitelný rozvoj měst a obcí se uskutečnil praktický seminář pro starosty k zákonu o obcích. Krajská setkání má během následujících osmi dnů naplánován ještě Karlovarský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…