Nová desetitisícovka s Havlem: Předzvěst inflace, absurdní divadlo

15.01.2012 15:38

Václav Havel byl bezesporu největší postavou novodobých českých dějin. Návrhy pojmenovat po něm doslova vše, začínají být až přehnané. Havel nerad létal, přesto se rozhoduje o tom, zda po něm přejmenovat ruzyňské letiště. Poslední návrh zavést bankovku v nominální hodnotě deset tisíc korun s portrétem Havla zní podle některých politiků absurdněji než Havlovy nejabsurdnější divadelní hry.

Nová desetitisícovka s Havlem: Předzvěst inflace, absurdní divadlo
Foto: hns
Popisek: Bankovka s Havlem

Desetitisícová bankovka s Václavem Havlem, Letiště Václava Havla, knihovny a divadla Václava Havla a tak dále a ještě dále. Sám skromný Havel by asi nadšen nebyl. Nicméně numismatik Evžen Škňouřil přišel s nápadem, aby se památka exprezidenta uctila bankovkou s jeho podobiznou, která by měla hodnotu 10 000 korun. „Myslím, že teď je na to vhodná doba. Málokdo si uvědomuje, že morální potenciál Václava Havla by byl tímto způsobem trvale zvěčněn a zároveň distribuován do celého světa," řekl v rozhovoru pro LN Evžen Škňouřil, předseda Evropské numismatické asociace.

Takto by to prý Havel nechtěl

Jeho nápad se však s velkou odezvou nesetkal. Nejprve ho vykázali ze dveří České národní banky, kam s návrhem nejprve přišel, následně se potázal s odmítnutím i u některých českých politiků.

Havlův blízký přítel a kancléř, současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) návrh numismatika považuje za špatný návrh. „To je naprosto bláznivý nápad. Příčí se veškerému myšlení Václava Havla. Navrhuji na tuto bankovku obraz kouzelníka Žita,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg. (pozn. red. - Žito byl podle Starých pověstí českých pražským kouzelníkem, přítelem a rádcem krále Václava IV. Lakomému mlynáři prodal třicet vepříků, které předtím vyčaroval z třiceti víchů slámy. Hloupý mlynář ovšem nedbal rad kouzelníka, a tak se mu prasátka proměnila zpět ve slámu. Nafoukaným kouzelníkům až z dalekého Bavorska v momentě, kdy vyhlíželi z okna, přičaroval parohy. Kolegy z ciziny poté přetrumfnul dokonale tím, když si jednoho z nich nacpal do břicha, pak ho ale vyplivl do kádě s vodou.)

Nápadem na tisk desetitisícovky není nadšen ani další z Havlových přátel, ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). „Koruna je stabilní, neinflační měna. Proto nejsem přesvědčen, že musíme tisknout oběživo ve vyšší nominální hodnotě. Myslím, že pětitisícovka stačí,“ uvedl Vondra.

Hyperinflace a Nečaso-Kalouskova parta

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) má poněkud jiný názor. „Pokud by bankovku nakreslil pan Kulhánek, který dělal i ty ostatní, tak by mohla být pěkná. Máme nejhezčí bankovky, co jsem kdy viděl. A k desetitisícové hodnotě? Snad to není předzvěst hyperinflace, což může být další efekt vysokého tempa zadlužování, které vytváří Nečaso-Kalouskova parta,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Rath.

Je Havel dvakrát významnější než TGM?

„Havel je jistě významná postava, ale že by byl dvakrát větší než Tomáš. G. Masaryk, který je na pětitisícovce? Pokud vůbec potřebujeme takovou bankovku, tak lépe s někým, koho vnímáme s větším odstupem času méně citlivě,“ prohlásil pro ParlamentníListy poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Já jsem osobně přesvědčen, že nejvhodnější by bylo, aby se po Václavu Havlovi jmenovala nějaká kulturní instituce, třeba knihovna, muzeum, divadlo,“ komentoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

„Nominální hodnota takové bankovky mi přijde příliš vysoká. Ale nechal bych to spíš na rozhodnutí ČNB,“ nechal se slyšet poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio.

„Smutný symbol inflace s dramatikem absurdního divadla,“ vyjádřil se poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Jedním z argumentů samotného autora návrhu na novou bankovku je i to, že by se dosud nejvyšší pětitisícová bankovka s prvním prezidentem republiky T. G. Masarykem dostala více do oběhu a neležela by jen v bankách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…