Očekáváme propad příjmů až 50 miliard, uvedl Kalousek

02.01.2012 17:46

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl dnes ministr financí Miroslav Kalousek. Vyjádřil se k krizi a možným jejím řešením, ke kterým se přiklání, a také uvedl, že je přesvědčen, že se Česku podaří připojit se k žalobě v kauze Mostecké uhelné.

Očekáváme propad příjmů až 50 miliard, uvedl Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Je skutečně třeba počítat s tím, že sice ta situace není tak tvrdá, ale může být,“ prohlásil Kalousek. „To, co teď prožíváme, není krize v reálné ekonomice, ale krize důvěry. Důvěra je emoce a ta se velmi špatně reguluje,“ uvedl. Podle Kalouska nemůžeme v Evropě vyloučit ani náhlý dopravní kolaps.

Vláda krizi odvrátit nemůže

Oproti rozpočtovému příjmu musíme počítat s propadem 30 až 50 miliard, a tak můžeme říct, že to je kolem dvou procent výdajů státního rozpočtu. To je samozřejmě zvládnutelné,“ řekl ministr. „Pokud opravdu dojde ke krizi, je bláhové se domnívat, že vláda tuto krizi může odvrátit. Můžeme pouze ulehčit situaci.“ Nejdůležitější je ale podle Kalouska nezvyšovat dluh Česka.

Že dojde k finančním ztrátám je nepochybné a to, že k nim dojde proto, že je ten systém špatně řízen, je také nepochybné,“ uvedl Kalousek k momentálním problémům ministra školství Josefa Dobeše ve věci čerpání eurofondů. „Ministr školství se zodpovídá vládě,“ dodal.

Já pouze mohu říct to, co jsem si přečetl ve zprávě Evropské komise,“ řekl. Důvody podle Kalouska zcela jednoznačně spadají do období ministra Dobeše. K výzvě k jeho odstoupení se ale Kalousek připojit odmítl.

Ministr se také vyjádřil ke kauze MUS. Rozhodně odmítá, že by ministerstvo finncí o problému vědělo dlouho. „Prokazatelné je, že poprvé tato informace zazněla na ministerstvu financí v dubnu nebo v květnu 2011,“ uvedl.

Něco jiného ale tvrdí místopředsedkyně vlády Karolina Peake. „Paní místopředsedkyně Peake se poměrně často mýlí,“ prohlásil Kalousek. „Jsem hluboce přesvědčen, že se připojit k žalobě podaří. Ale i tak není vyhráno. O tom, kdo je poškozen, rozhodne švýcarský soud,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…