Česká ignorace kolem MUS: Raději přijít o miliardy než být odhalen

27.12.2011 22:54

Česká republika dlouhodobě ignorovala opakované švýcarské výzvy k tomu, aby se přihlásila ke 12 miliardám korun, které si korupčníci měli naúčtovat za pochybnou privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Politici tak podle četných spekulací zřejmě raději přijdou o státní miliardy, než aby se odhalilo, kdo z nich je korupčník.

Česká ignorace kolem MUS: Raději přijít o miliardy než být odhalen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

"Česko nevyužilo tuto šanci. Mohlo se připojit, Švýcaři nás k tomu opakovaně vyzývali, dokonce odsouvali oficiální termín podání obžaloby a dávali Česku další a další šance se připojit, ale my toho nevyužili," popsal v úterních Událostech, komentářích proces švýcarských návrhů Česku novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra.

Teď, když média na věc upozornila, se Česko snaží o své peníze přihlásit, propáslo už ovšem všechny platné lhůty. Zkouší se proto odvolat. "Šance, aby odvolání bylo úspěšně, tu asi je, ale otázka je, jak je velká," podotkl odborník na mezinárodní právo Jan Langmeier. "To lze jen těžce soudit. Mělo by to naději na úspěch jen, kdyby tu byly zásadní důvody, proč se Česká republika o své nároky nemohla přihlásit včas, takové ale zatím nebyly nikde řečeny."

Sledujeme téma MUS

Mohlo by se přijít na korupčníky, to nemohou dopustit

Podle vicepremiérky a předsedkyně legislativní rady vlády Karolíny Peake stojí za případem neuvěřitelná a nepochopitelná nedbalost. "Ministr spravedlnosti i ministr financí obdrželi diplomatické upozornění od švýcarského velvyslance už někdy v červenci roku 2010. Pro mě je to váhání dodnes nepochopitelné," nechala se slyšet Peake. "Cítila jsem frustraci i ze strany švýcarského velvyslance, pro mě je to hrubá nedbalost."

Spekulace ovšem naznačují, že by nemuselo jít o nedbalost, nýbrž o záměr. "Jsou tu doklady o tom, že ty informace Česká republika dostávala už delší dobu. Kdo by z toho zdržování profitoval, to se neví. Jedna ze spekulací ovšem zdůrazňuje, že Švýcaři s tímto případem projednávali i privatizaci Škoda Holdingu a tam by mohlo existovat podezření, že jsou do toho zapojení i někteří současní aktivní politici," vysvětlil Kundra.

Kdyby se tedy Česko připojilo ke Švýcarům ve vyšetřování, mohli by ti získat přístup i do spisů ohledně Škody a mohli by tak odhalit případnou korupci. O což korupčníci přirozeně nestojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…