Ódéesák smutně: Demokracie se hroutila, ale politici řešili, za kolik bude plomba

30.12.2013 18:30

Europoslanec za ODS Ivo Strejček je přesvědčen, že v letošním roce začala nová etapa ve vývoji naší země. Politika se naprosto vyprázdnila, a to zásluhou médií i Bruselu. Novou dobu označuje Strejček jako Šestou republiku.

Ódéesák smutně: Demokracie se hroutila, ale politici řešili, za kolik bude plomba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivo Strejček

Ta se zrodila po rozkladu Páté republiky, která existovala od listopadového převratu 1989. Letošní sněmovní volby byly vyvrcholením toho, k čemu se už dlouho schylovalo. „Zatímco se na podzim v předvolební kampani politické strany malicherně přely o to, kolik bude stát zubní plomba a zda se mají prvňáčci učit anglicky, polistopadová demokracie kolem nich se hroutila. Nikdo si toho nevšímal. Nikdo z vůdců tomu nevěnoval pozornost. Vůdců? Právě konec Páté republiky je charakterizován absencí vůdců,“ podotýká Strejček.

Za současný úpadek může i EU

O bytí a nebytí politiků a o skutečných či domnělých problémech, které se mají řešit, už podle něho rozhodují média. „Politik konce Páté republiky podlehnul představě, že smyslem jeho práce je loudit a žebrat o vrtkavou a povrchní přízeň českých médií a podbízet se bezejmenným tvůrcům veřejného mínění. Ano, média určují to, co bude nejvýznamnějším tématem dne a čemu se mají politici věnovat,“ konstatuje.

„Média dnes určují, kdo a co může formulovat. Média každý den rozhodují, kdo smí v politice přežít a v každém možném okamžiku útočí na jakoukoliv autoritu. Tím vytvářejí prostor k destrukci víry a důvěry běžných občanů v demokracii a jejich tvůrce,“ pokračuje v duchu Klausovy kritiky současného stavu.

Podle obou bychom se měli ptát, jakou měrou k současnému rozkladu přispělo naše členství v EU. „Jak přispěl k ideové vyprázdněnosti fakt, že většina českých zákonů se již píše v Bruselu. Jak neblahou roli sehrála evropská „politika nad politikou“, tvořená většinově nevolenými byrokraty ve vlastním zájmu hlásajícími „politiku bez politických stran“,“ dodává Strejček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…