Odpoutejte se od konzumní společnosti, vyzval papež

25.12.2011 9:53

Papež Benedikt XVI. zahájil hlavní vánoční obřady zažehnutím světla míru a půlnoční mší v papežské kapli zaplněného chrámu svatého Petra. Vyzval, aby se lidé odpoutali od třpytu konzumní společnosti a pýchy liberálního myšlení a splynuli s pokorou Ježíše Krista. Slavnostnímu obřadu přihlížely v bazilice a v přilehlém Svatopetrském náměstí tisíce lidí.

Odpoutejte se od konzumní společnosti, vyzval papež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

"Pokud chceme najít Boha, který se zjevil jako dítě, pak musíme slézt z koně našeho liberálního myšlení, odhodit své falešné jistoty, naši intelektuální pýchu," řekl Benedikt XVI. podle agentury AFP.

Papež byl unavený

Čtyřiaosmdesátiletý papež, který pravidelně kritizuje zaměřování společnosti na hmotné statky na úkor duchovního rozjímání, projevoval podle agentury při svém příchodu určité znaky vysílení. Uvnitř baziliky se přesouval pomocí pohyblivé rampy, aby šetřil síly.

"Vánoce se staly komerčními svátky, jejichž oslnivý třpyt ukrývá tajemství Boží pokory," řekl také během mše, které se říká půlnoční, přestože již několik let se kvůli většímu pohodlí nejvyššího představitele římskokatolické církve koná o dvě hodiny dříve. Dnes v poledne papež promluví ve svém tradičním projevu z balkonu baziliky a udělí požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …