Peake chce vést reformu policie a státního zastupitelství

20.01.2012 18:12

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) chce, aby ji vláda pověřila koordinováním reformy policie a státního zastupitelství. K tomu navrhuje i zřízení poradní pracovní skupiny, v jejímž čele by měla být jako předsedkyně. Místopředsedy by měli být ministr vnitra Jan Kubice a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Peake podle informací ČTK návrh předložila už na posledním jednání vlády na základě dohody s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Někteří ministři s ním ale nesouhlasí. Proti se vyslovilo ministerstvo spravedlnosti a zřejmě tak učiní i vnitro. Vláda se má návrhem opět zabývat příští středu.

Peake chce vést reformu policie a státního zastupitelství
Foto: sap
Popisek: Karolína Peake

Vicepremiérka k návrhu ČTK řekla, že by mělo jít o koordinaci protikorupčního útvaru žalobců, který má vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelství, a nového policejního protikorupčního útvaru, jehož zřízení chce prosadit policejní prezident Petr Lessy. "Bohužel to bylo interpretováno, že chci šéfovat ministra spravedlnosti a vnitra, a bylo to přerušeno," popsala Peake projednávání návrhu na posledním zasedání vlády.

Podle informací ČTK se návrh nelíbí například ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Nesouhlasí s ním ani ministerstvo spravedlnosti, podle něhož nemá zřízení pracovní skupiny důvod. "Komunikace mezi resortem spravedlnosti a vnitra probíhá bez jakýchkoli problémů, pokud by vláda měla opačný pocit, pak může svým usnesením nařídit oběma ministrům společný postup nad některými reformními projekty," řekla šéfka Pospíšilova kabinetu Veronika Ludvíková.

Bez debat

V souvislosti s reformou státního zastupitelství uvedla, že podle ministerstva není jasné, o čem by měla pracovní skupina debatovat. "Reforma státního zastupitelství byla již navíc vydiskutována na odborné koaliční skupině a věcný záměr nového zákona o státním zastupitelství byl experty ministerstva spravedlnosti dokončen," dodala Ludvíková.

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák ČTK řekl, že Kubice se posledního jednání vlády neúčastnil a zastupoval ho náměstek Radek Šmerda. Příští středu se však proti návrhu Peake podle Nováka postaví zřejmě i ministr vnitra. "Ještě k tomu nemáme vypracované stanovisko, ale předpokládám, že ta pozice bude stejná jako u ministra spravedlnosti," uvedl Novák.

Peak má zkušenosti z protikorupční strategie

"Materiál vychází z dohody o zajištění řádné změny organizace, struktury a postavení státního zastupitelství v návaznosti na dosavadní průběh reformy Policie České republiky. Jako odpovědnou osobu pro koordinaci této reformy, zejména gesčních resortů vnitra a spravedlnosti, se doporučuje vládě určit místopředsedkyni vlády, předsedkyni legislativní rady vlády a předsedkyni vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí," stojí v předkládací zprávě, kterou má ČTK k dispozici. Peake podle dokumentu odpovídá za koordinaci plnění úkolů z protikorupční strategie, což "velmi úzce souvisí s touto reformou".

Plán na zřízení koaliční pracovní skupiny pro reformu justice a soustavy státního zastupitelství Věci veřejné prosadily v polovině loňského roku do dodatku koaliční smlouvy. O pracovní skupině k reformě policie se dodatek koaliční smlouvy nezmiňuje. Smlouva ale slibuje, že koalice provede analýzu reformy policie a na základě stavu rozpočtu ji dokončí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…