Plzeňští političtí vězni truchlí, do kapes budou mít hluboko. Ne tak penzisté

26.09.2011 17:19

Pořádné dusno bylo na plzeňském magistrátu od okamžiku, kdy radní v srpnu rozhodli o zdražení jízdného v MHD od ledna příštího roku. Obrovské pozdvižení vyvolala skutečnost, že magistrát se odhodlal zavést jízdné i pro seniory nad 70 let, držitele zlaté Jánského plakety, politické vězně a bojovníky za svobodu, kteří až doposud jezdili zdarma. Nyní radní po pořádné bouřce zmírnili své rozhodnutí, alespoň senioři nad 70 let budou i nadále jezdit zdarma.

Plzeňští političtí vězni truchlí, do kapes budou mít hluboko. Ne tak penzisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj - ilustrační foto

Jako první se do radních z ODS a ČSSD, tedy vládnoucí koalice, pustila opozice z řad TOP 09. „Ke zrušení bezplatné přepravy pro důchodce nad 70 let se během let neodhodlala ani pravicová ODS, proto je úsměvné, že tento krok přináší plzeňská ČSSD", pozastavoval se nad chystaným krokem zastupitel za TOP 09 Petr Suchý.

Více o Plzeňském kraji ZDE

„Zaráží nás, že za cenu zisku souhlasila konzervativní ODS se zpoplatněním dopravy pro politické vězně bojovníky za svobodu nebo držitele zlaté Jánského plakety. Myslíme si, že se jedná o projev hrubé neúcty k lidem, kteří strávili roky ve vězení pro svoje politické přesvědčení, či těm, kteří pravidelně bezplatně dávají svoji krev pro potřeby ostatních," argumentoval zase předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

Ostrá kritika samozřejmě zazněla i od samotné veřejnosti. Do vlasů si tak koncem září na magistrátu vjeli představitelé koalice z ČSSD a ODS. A byla to právě ODS, která nakonec rostoucímu tlaku ustoupila.

"ČSSD požádala o úpravu nařízení, podle kterého měli senioři ve věku nad 70 let platit roční jízdné ve výši 300 korun a vedle toho si museli ještě pořídit i Plzeňskou kartu.  S koaličním partnerem z ODS jsme se shodli na tom, že se vrátíme v případě seniorů starších 70 let k původnímu modelu, tedy že budou i nadále jezdit prostředky MHD zdarma," řekl pro ParlamentníListy.cz náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Podle jeho slov těmto seniorům také odpadá povinnost zařídit si Plzeňskou kartu, postačí jim občanský průkaz. Zdarma budou v Plzni jezdit MHD samozřejmě senioři z celé republiky.

Šetřeme seniory

"Nešlo tam úplně o to, že budou senioři těch 300 korun ročně, ale pro mnohé z nich by bylo příliš náročné administrativní vyřízení Plzeňské karty a toho jsme je chtěli ušetřit. Podle našich informací žije jen v Plzni kolem 22 tisíc seniorů starších 70 let," vysvětlil náměstek Zrzavecký.

Plzeňské městské dopravní podniky počítaly s tím, že jim zdražení jízdného za rok přinese navíc zisk 51 milionů korun. Tento odhadovaný příjem musí nyní snížit o šest milionů korun, které představují částku, jíž by získaly od cestujících seniorů. Příjmy dopravního podniku z jízdného jsou nyní 270 až 280 milionů korun, zdražením jízdného se nyní zvýší o dalších 45 milionů. Zbytek do miliardy korun, což jsou celkové náklady dopravního podniku, doplácí město. Letos tedy doplatí kolem 730 milionů korun.

Koaliční kompromis

„ODS na návrh předložený ČSSD přistoupila jako výraz nějakého koaličního kompromisu, nicméně upozornili jsme koaliční kolegy na to, že Miloslav Šimák, náměstek za ČSSD zodpovědný za oblast dopravy, bude muset současně navrhnout, jak vyřešit ten propad v příjmech dopravních podniků ve výši šesti milionů korun," řekl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Opozici se na magistrátu nepodařilo vybojovat, aby jízdné v MHD neplatili jako doposud ani političtí vězni, bojovníci za svobodu a dárci krve, kteří získali zlatou Jánského plaketu. Od příštího roku nově zaplatí za roční jízdné téměř dva tisíce korun, což představuje polovinu běžného ročního jízdného. "Většina politických vězňů a bojovníků za svobodu již spadá do kategorie seniorů nad 70 let. Jiná situace je u držitelů zlaté Jánského plakety, kterých je ve městě 1200, ti budou nuceni platit poloviční jízdné," dodal náměstek Zrzavecký.

Důchodkyně se těšila na zařizování. Má smůlu

„Z rozhodnutí radních plzeňského magistrátu mám na jedné straně radost a na druhé straně jsem dost zklamaná. Nemusím se svojí devadesátiletou maminkou zařizovat Plzeňskou kartu a ta může nerušeně cestovat MHD zdarma, stále se mě ptala, kdy půjdeme kartu vyřizovat," uvedla Plzeňanka Milada Tichá. Netěší mě ovšem skutečnost, že za měsíc převezmu zlatou Jánského plaketu a těšila jsem se, že budu mít jízdné po Plzni zdarma a ušetřím tak za rok 4000 korun. Bohužel ušetřím jen dva tisíce, co je ovšem horší, považuji to za výraz neúcty k nám dárcům krve," uvedla Tichá.

Půlhodinová jízdenka zakoupená v prostředcích MHD v Plzni přes Plzeňskou kartu zdraží od ledna příštího roku z 12 na 16 korun, jednorázová papírová jízdenka bude stát namísto 12 korun 18 korun. Roční jízdné pak podraží z 3460 korun na 3910 korun.

Více o problematice MHD zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …