Pogrom na Romy? V Klatovech dívku nenapadli. Vše si vymyslela

07.12.2011 18:28

Posledních 14 dní to v Klatovech na západě Čech mezi obyvateli města vřelo kvůli třem údajným útokům skupin Romů, kteří měli na ulici za bílého dne zbít bezdůvodně školáky. Vše nasvědčovalo tomu, že ve městě propuknou odvetné akce namířené proti Romům, lidé plánovali protestní pochod a v ulicích města začalo hlídkovat nezvyklé množství policistů. Vyšetřování útoků však prokázalo, že ve dvou případech útočili jedinci a třetí útok si údajná poškozená vymyslela. Pro ParlamentníListy.cz to potvrdila mluvčí policie Dana Ladmanová.

Pogrom na Romy? V Klatovech dívku nenapadli. Vše si vymyslela
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

"Všechny tři zmíněné útoky se měly odehrát v době od 22. do 28 listopadu v Plánické a Vídeňské ulici v Klatovech. V prvním případě vyšlo najevo, že 22. listopadu ve 13.30 napadl čtrnáctiletý útočník dva stejně staré chlapce, podařilo se zajistit pachatele, který je nyní podezřelý ze spáchání přestupku," informovala mluvčí Ladmanová.

Podle zákona o přestupcích policejní orgán věc odložil, protože podezřelý v době spáchání přestupku nedovršil patnáctý rok svého věku a tudíž není za přestupek odpovědný.

Psali jsme: "Monstrum" z Dělnické mládeže: Nevadí mi Romové, ale arogance vlády


Z jednotlivce skupina?

Další útok na jiného čtrnáctiletého školáka se měl stát o dva dny později krátce po poledni u křižovatky ulic Plánická a Pavlíkova. Tentokrát policisté zatím totožnost útočníka tmavší pleti neznají. "V obou uvedených případech nešlo o útok skupiny, jednalo se o jednoho útočícího pachatele," zdůraznila ParlamentnímListům.cz mluvčí Ladmanová.

Fingovaný útok. Dívka si vše vymyslela

Obětí posledního útoku z 28. listopadu se měla ve Vídeňské ulici stát sedmnáctiletá dívka. Ta do policejního protokolu uvedla, že ji napadla skupina Romů. Ti jí měli způsobit zranění, které si vyžádalo ošetření u lékaře. "Na základě výslechů svědků a důkladnou prověrkou městského kamerového systému vyšlo najevo, že uvedené napadení si dívka vymyslela a vůbec nedošlo k žádnému fyzickému útoku," řekla Ladmanová.


"Na těchto případech lze nejlépe ukázat jak informace, které se později ukážou jako nepravdivé nebo neúplné, mohou spustit vlnu negativních emocí a ovlivnit myšlení lidí vůči konkrétní skupině obyvatel. Policie měla skutečně poznatky o přípravách protestního pochodu v režii několika nespokojených občanů," dodala mluvčí policie Dana Ladmanová.

Související: Pracovitý Rom: Nesnáším kradení, černej nebo bílej, sekal bych ruce


Romský pogrom podruhé?

Jeden romský pogrom Klatovy zažily začátkem 90. let, kdy skupina asi třiceti mladíků a mužů vzala do ruky spravedlnost, vypálila jeden dům obývaný nepřizpůsobivými Romy. Jednoho mladého Roma, na kterého měli mstitelé nejvíce spadeno, pak skupina mladíků dostihla v obci Libkov, kde ho zbili tak, že mladík na následky zranění zemřel. Soud pak nadělil sedmi mužům tresty ve výši až do osmi let vězení. Tehdy se ještě nejednalo o čin spáchaný příslušníky extremní pravice. Po této akci se velká část Romů z Klatov postupně vystěhovala. Od té doby se ovšem populace Romů ve městě opět obnovila a rozrostla. Skutečností je, že se ulicemi poflakují skupinky provokujících romských výrostků.

Nepřehlédněte: Ryla ústy v zemi, teď je šťastná. Může to dokázat každý, říká Romka


Byl klid. Co teď?

„Několik let tady byl docela klid, cikánů ve město bylo málo a vlastně až na trojici nechvalně proslulých romských recidivistů přezdívaných „Kominíci" se téměř neukazovali. Postupem času se však jejich komunita rozrostla doslova geometrickou řadou a našich snědých spoluobčanů tady hodně přibylo. Z velké části se jedná o děti tak ve věku do 15 let, těch je tady vidět nejvíce a je fakt, že ve skupině si dost dovolují," řekl ParlamentnímListům.cz obyvatel Klatov Radim Krákora.

Loni v Klatovech brutálně útočil na školáky a mladé lidi Bartoloměj Červeňák. Po jeho ataku skončil v nemocnici například třináctiletý chlapec. Za bezdůvodné napadání mladých lidí uložil soud Červeňákovi tříletý nepodmíněný trest a situace se na čas zklidnila.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…