Průzkum ukázal, že Češi s prohibicí souhlasí. Zatím

19.09.2012 20:55

Čeští občané sice nepovažují prohibici za účinný způsob, jak zabránit methanolovým otravám, přesto s ní souhlasí, ukazuje průzkum společnosti SANEP. Tento názor ale nebude mezi lidmi převládat dlouho a mění se v řádu hodin, varuje vládu sociolog Oldřich Zajíc, který pro ParlamentníListy.cz výsledky průzkumu okomentoval.

Průzkum ukázal, že Češi s prohibicí souhlasí. Zatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Jeden úspěch si ale ministr zdravotnictví Leoš Heger připsat může. Mezi příznivci jeho dosud nevídaného opatření převládá něžné pohlaví.

Jen pár dnů poté, co ministerstvo zdravotnictví přistoupilo po sérii metanolových otrav k zavedení částečné prohibice lihovin s obsahem nad 20 procent alkoholu, hlásí první výsledky průzkumů sociologové ze SANEPu. Češi v nich kvitují, že okamžitý plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu byl adekvátním opatřením a ukázkou snahu vlády zabránit dalším úmrtím. Současně si ale myslí, že prohibice metanol na cestě k českému spotřebiteli nezastaví.

SLEDUJEME téma: Prohibice

Prohibici podporuje podle čísel SANEPu 65 procent respondentů. Žádný názor neuvedlo jen 2,5 procenta dotázaných. O něco výraznější většina lidí, 75 procent, si pak myslí, že dočasný zákaz tvrdého alkoholu na pultech obchodů a v restauracích prodej jedovatého alkoholu nezastaví.

Podpora lidí se může obrátit velice rychle

Podle ředitele společnosti SANEP Oldřicha Zajíce nejde o nijak neobvyklá čísla. "Vládě hodně pomáhá, že prohibice není úplná a my jsme národ pivařů. Navíc v některých regionech, abych nejmenoval konkrétně Moravu, jsou lidé poměrně slušně zásobeni. Také to opatření zatím netrvá dlouho, lidé se tak zatím orientují v nezvyklé situaci a vnímají především ta úmrtí," vysvětluje Zajíc. Prohibice má tak podporu jako vyloženě momentální opatření.

Nyní prý pro vládu nastává boj o čas. Občané už totiž začínají očekávat konkrétní kroky. Podle Zajíce si to naštěstí uvědomuje i vláda samotná a například premiér už hovoří o konkrétních krocích, které na vyhlášení prohibice navážou. Ze strany společnosti pak bude poptávka po dalších opatřeních v boji s metanolem stoupat, stejně jako bude klesat počet lidí, kteří prohibici podporují.

"Lidé také vnímají nespravedlnost vůči poctivým prodejcům a říkají si, proč by zrovna oni měli skončit kvůli černým výrobcům, proti kterým kabinet nebyl schopen zasáhnout. Pokud se bude přešlapovat na místě, bude to mít vláda těžké a dojde k obratu," říká Zajíc.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Nemusí jít ale o strmý pokles podpory prohibice až k nule. "U lidí, kteří konzumují tvrdý alkohol ve velkém množství, to samozřejmě znamená zátěž pro rodinný rozpočet. Proto jejich bližní mohou zákaz nalévání a prodeje v obchodech vnímat jako skvělou věc. Ukazují to i naše čísla, kdy mezi příznivci prohibice je o deset procent více žen," dodává sociolog.

Chceme hlavy viníků, jako obvykle. Daň z lihu jako problém nevnímáme

Češi si také podle průzkumu přejí důsledné a tvrdé potrestání vinůků více, než systematickou kontrolu trhu. Na dotaz, který nástroj je na potlačení černého trhu s alkoholem nejlepší, zvolilo možnost udělení exemplárních trestů 42,7 procent dotázaných. Důslednou kontrolu pak považuje za nejlepší opatření 32,9 procent a snížení spotřební daně z lihu pouze 19,4 procent lidí.

"Zde hrají roli emoce. Zemřeli lidé a nezemřelo jich málo. Spíš to ukazuje názor, že kontrola by měla být čímsi automatickým a pokud i přesto dojde k takové věci, je třeba dopadnout viníky a nenechat případ takzvaně vyšumět. Potřeba tvrdého potrestání viníků je ale ve společnosti trvalá i historicky," uvedl Zajíc.

Prohibice na destiláty od 14. září

Vláda vyhlásila prohibici na tvrdý alkohol večer 14. září poté, co se objevil první případ i v Praze. Od té doby kabinet i nezávislí odborníci hledají řešení. Ukazuje se, že samotná prohibice nepomůže. Mrtví nadále přibývají, protože lidé mají mnohdy bohaté zásoby doma. Policii se také dosud nepodařilo dopátrat ke zdroji jedovatého alkoholu. Jako nejmírnější řešení se nabízí skutečně pečlivé dokumentování původu alkoholu, zastánci tvrdé linie pak hovoří o potřebě prodávat alkohol pouze ve specializovaných obchodech podobně jako například vve Skandinávii. Různě je vnímána i účinnost prohibice. Zatímco například bývalý šéf Sazky Aleš Hušák doporučil kabinetu zaevidovat každou lahev ve skladech obchodů a restaurací včetně jejího původu, aby se tak dala v případě potřeby stáhnout z trhu celá jedovatá šarže, prezident Václav Klaus ve středu označil prohibici za chybné a silácké řešení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…