Milan Knížák: Kiosky s alkoholem jsou hezký folklór. Nerušte je

19.09.2012 17:25

Proti zákazu prodeje tvrdého alkoholu, kterým ministr zdravotnictví chce zabránit dalším otravám z pančovaného alkoholu, se staví někdejší rektor Akademie výtvarných umění a bývalý dlouholetý generální ředitel Národní galerie, profesor Milan Knížák.

Milan Knížák: Kiosky s alkoholem jsou hezký folklór. Nerušte je
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

 

„Jsem zásadně proti každé regulaci. Stát se má starat o vzdělání občanů, aby se uměli sami rozhodovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Zásadní je vzdělaná společnost

Umělec kritizuje, že společnost zanedbává vzdělání, a pak jí nezbývá nic jiného než lidi umravňovat, protože nejsou schopni se sami odpovědně rozhodnout. „Jsem pro stát bez regulací, s akcentem na vzdělání, které akcentuje humanitární ideály a především vzájemnou úctu, která se z naší společnosti vytratila,“ zdůraznil Milan Knížák.

Slabá společnost je zranitelná

Připouští, že všichni lidé nejsou natolik vzdělatelní, aby byli schopni pochopit všechna rizika, která třeba konzumace levných lihovin nejasného původu přináší. Ale Milan Knížák vysvětlil, že když je společnosti silná, umí si i s tím poradit. „Jenže když je společnosti slabá, je lehce napadnutelná a zranitelná,“ prohlásil. A uvádí jako příklad vyspělé země, které mají méně zákonů a také je méně uplatňují, protože lidé se řídí nepsanými pravidly slušného chování. Podle výtvarníka Češi neměli díky pohnuté historii příliš možnosti se takovému chování naučit. „Měli na to příliš krátkou dobu, po první republice přišla druhé světová válka, potom komunisté. Problém netkví v zákonech, není v regulaci, záleží hlavně na mechanismu existence společnosti,“ dodává.

SLEDUJEME téma: Prohibice

Sériová výroba alkoholu je bezproblémová

A jaká opatření by měl podle známého výtvarníka stát přijmout, aby se rychle zabránilo dalším tragickým otravám z pančovaného alkoholu, který se neobjevil jen na černém trhu, ale i v pouličních stáncích a kamenných obchodech? „Určitě bych nezavedl prohibici, ale zavedl bych řádné velké kontroly, aby se přišlo na všechny zdroje nelegálních lihovin. A potom bych trh otevřel, protože sériová výroba alkoholu je bezproblémová,“ uvedl. Segment se závadným alkoholem je podle něj hlavně věcí policie, ta by měla kriminální chování odhalovat a stíhat.

Pouliční kiosky s alkoholem jsou zábavný folklór

Milan Knížák by se nebránil zavedení speciálních obchodů pro prodej alkoholu. „Dosavadní systém prodeje mi nevadí, ale nevadily by mi ani speciální obchody, aby byla kvalita lihovin zaručena,“ konstatuje. Ale malé pouliční kiosky, v kterých je možné koupit alkohol, by se podle něj měly také uchovat. „Bylo by mi líto, kdyby zmizely, je to zábavný folklór,“ přimlouvá se známý výtvarník.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Nemyslí si, že by v metylalkoholové aféře selhal stát, jak tvrdí někteří odborníci. „Jak by to měl stát všechno ošetřit? Buď se vrátíme k policejnímu státu, který bude hlídat všechno a všechny, nebo si zachováme svobodu s větším rizikem a větší osobní odpovědností,“ říká. Svobodomyslný umělec je samozřejmě pro větší svobodu, i když přináší větší rizika. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…