Referendum o fiskální smlouvě EU je nezbytné, říkají Nečasovi právníci

18.01.2012 9:38

Vláda se prozatím neshodla ani na tom, zda Evropské unii půjčí 90 miliard korun, ani na tom, zda v budoucnu vstoupíme do fiskální unie, kterou EU připravuje. Premiér Petr Nečas (ODS) požaduje o přijetí smlouvy referendum, prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) to odmítají. Ovšem každý z jiného důvodu. Právníci z Úřadu vlády říkají, že referendum je nezbytností.

Referendum o fiskální smlouvě EU je nezbytné, říkají Nečasovi právníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Právníci z Úřadu vlády vypracovali pro premiéra Petra Nečase (ODS) analýzu, ze které vyplývá, že vstupem do fiskální unie EU dojde k zásadnímu přesunu pravomocí z české na evropskou úroveň. Premiér tak dál neochvějně trvá na tom, že je v této otázce třeba uspořádat referendum. To ovšem odmítá ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který by vstup do fiskální unie schválil co nejdřív, i prezident Klaus, který by tutéž smlouvu okamžitě smetl ze stolu. Zprávu přináší dnešní Lidové noviny (LN).

Dva právníci a tři názory, říkává se

„Smlouva zásadním způsobem mění fungování hospodářské a měnové unie a tím i podmínky případného přistoupení České republiky ke společné měně,“ stojí v dokumentu.

Právníci z ministerstva zahraničí mají ale opačný názor, podle nich nejde o zásadní přesun pravomocí a referendum tak není třeba. Potvrzuje se tak jedno z lidových rčení, které praví, že když se sejdou dva právníci, předloží k posouzení tři různé názory. Opoziční sociální demokraté zatím nemají zcela jasno v tom, zda by konání referenda podpořili. Skutečností ovšem zůstává, že uspořádání takového referenda vyžaduje přijetí příslušného ústavního zákona a to se bez podpory ČSSD neobejde, sama koalice na to nemá dostatek hlasů.

Klaus: Rozhodovat mají politici

V koaliční smlouvě stojí že, „v případě zásadních institucionálních změn EU vyžadujících úpravu primárního práva bude přesun dalších pravomocí z České republiky na EU podroben schválení v referendu“. Schwarzenberg k tomu dodává, že zřízení fiskální unie neznamená změnu již existujícího práva, ale zavedení zcela nového prvku v EU, proto podle jeho názoru stačí, když se k tomu vyjádří politická reprezentace.

TOP 09 se dlouhodobě profiluje jako proevropsky orientovaná strana a z tohoto pohledu jí nezbývá, než konání referenda odmítat. Je totiž zřejmé, že v době prohlubující se evropské dluhové krize by většina občanů další integrační krok v referendu odmítla.



Konání referenda odmítá ve shodě s TOP 09 i prezident Klaus, avšak z úplně jiných důvodů. Je totiž přesvědčen, že politická rozhodnutí mají přijímat politici, k tomu ostatně byli zvoleni. Prezident v této souvislosti upozorňuje na úskalí referend, kde výsledek záleží např. i na tom, jakým způsobem je položena příslušná otázka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…