Rodiče si budou moci upravovat výši příspěvku na dítě

26.12.2011 12:36

V novém roce budou nová pravidla pro vyplácení rodičovského příspěvku. Rodiče budou moci zvolit výši dávky, a tak i délku jejího pobírání. Má se také zjednodušit situace, kdy rodič pracuje a zároveň pobírá příspěvek, píše server rozhlas.cz.

Rodiče si budou moci upravovat výši příspěvku na dítě
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

Na rodičovský příspěvek mají nárok rodiny po skončení mateřské, tedy i skončení pobíraní mateřského příspěvku. Celková výše dávky má být 220 tisíc korun a bude na rodičích, v jaké výši si ji budou měsíčně vybírat.


Rodič si určí výši dávky a tím i dobu jejich pobírání. Měnit to může jednou za tři měsíce


"Rodič podle určitých podmínek, které určí zákon, si může volit výši dávky a tím i dobu pobírání. Určitou novinkou je, že tuto volbu může měnit během pobírání během aktuální situace v rodině jednou za tři měsíce," vysvětluje na rozhlasu.cz Michaela Kepková z Ministerstva práce a sociálních věcí.


Rodičovský příspěvek ale nesmí být větší než 70 procent předchozího výdělku, může být také v maximální výši 11 500 korun za měsíc. Tuto částku by rodič dostával, pokud by měl měsíční příjem vyšší než 16 500 hrubého.


Výše pobíraného příspěvku se má nově určovat podle toho rodiče, který má vyšší příjmy. Rodiny, co rodičovskou už dostávají, si mohou vybrat.


Rodiny, které už pobírají dávky, budou moci přejít na nový systém


"Ty se od ledna budou moci rozhodnout, jestli budou pobírat rodičovský příspěvek podle dosavadní úpravy, to znamená v těch pevných částkách do stanoveného věku dítěte, anebo přejdou na novou úpravu. Potom částky, které dostaly podle dosavadní úpravy, se jim odečtou od celkové částky 220 tisíc," uvádí Kepková na serveru rozhlas.cz.


Nově se zmírní podmínky pro případ, že rodič pracuje a zároveň pobírá rodičovský příspěvek. Pokud je dítě starší dvou let, může rodič pracovat na plný úvazek a o peníze nepřijde.
Podle Kepkové je ovšem podmínkou, že se rodič bude stále plně starat o své dítě. Nová úprava v takovém případě řeší umístění dítěte v jeslích či školkách. „Do dvou let je tento pobyt omezený, jednotně 46 hodinami pobytu dítěte v zařízení a u dítěte staršího dvou let už zákon dobu pobytu neupravuje, to znamená, že dítě může být ve školce. Vždy musí být samozřejmě zachována péče o dítě zletilou osobou a to i v době výdělečné činnosti rodiče," řekla na serveru rozhlas.cz Michaela Kepková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…