Senátor: Havel se zasloužil o smrt mnoha lidí. Dejte to do zákona

20.12.2011 4:35

Vláda Petra Nečase připravuje zákon k poctě exprezidenta Václava Havla ve stylu, jako má první československý prezident Tomáš G. Masaryk nebo jeho nástupce Edvard Beneš. Zvažují se jen různé varianty: zasloužil se o stát, zasloužil se o svobodu, zasloužil se o republiku.

Senátor: Havel se zasloužil o smrt mnoha lidí. Dejte to do zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Ne všichni zákonodárci ale se zákonem souhlasí. Někteří jsou kritiky Havla, některým se jen nelíbí vydávání takových zákonů obecně. Hlasitým odpůrcem je senátor Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz. „Václav Havel se nezasloužil o stát. O stát se zasloužil Masaryk, popřípadě Beneš, ale určitě ne Havel. Ačkoli se říká, že o mrtvých jen dobře, tak jak člověk sleduje média a vyjádření některých politiků, tak mi to dost silně připomíná budování kultu osobnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz Doubrava.

Anketa

Souhlasíte se senátorem Jaroslavem Doubravou?

79%
21%
hlasovalo: 6045 lidí

Zasloužil se o smrt mnoha lidí

„Nesmíme zapomenout na takzvané humanitární bombardování Jugoslávie, kdy umírali srbští civilisté a srbské děti. Nesmíme též zapomenout, že po zvolení prezidentem amnestoval, byť z dobrých pohnutek, sebranku vrahů, kteří po svém propuštění z kriminálu znovu vraždili. A na názor těchto pozůstalých na pana Havla se nikdo neptá. Propustil více než dvacet tisíc zločinců a rapidně narostla kriminalita. Ať se udělá zákon: Václav Havel se zasloužil o smrt mnoha lidí. Havel se také omlouval sudetským Němcům, kteří chtěli vyhladit český národ, poklonkoval Evropské unii. Nevím, proč by měl dostat ocenění, že se zasloužil o stát, když chtěl nezávislý stát de facto rozpustit v Německem ovládané Evropské unii. Občan Havel byl též znám svými v uvozovkách humanitními názory na Romy, protože s nimi nikdy nemusel bydlet. Šušká se lecos i jeho morálce a jak byl věrný své manželce Olze a tak dále. Jeden jeho kolega disident o něm zajímavě vypráví v článku Opilec Václav Havel,“ dodal senátor.   

Senátor ODS Jaroslav Kubera se zákonem problém nemá. Kdyby byly všechny zákony stejně krátké, byl by spokojen. „Na jednu stranu se to může být zdát nadbytečné, na druhou stranu je to jeden z nejméně škodlivých zákonů, které přináší různé trampoty. Tento zákon žádné trampoty nepřinese. Je pak jedno, jestli tam bude ´zasloužil se o republiku´ či o ´svobodu´. Jedná se spíše o takové děkovné gesto a není to nic proti ničemu. Jen více takových krátkých zákonů,“ řekl redakci senátor.

Havel rozbil, co vybudovali Masaryk s Benešem

Jasně proti zákonu je předseda KSČM Vojtěch Filip. Hodně mu vadí, že Havel nezachránil československou federaci. „Já jsem dítě federace, maminka je z Tater a tatínek z Krkonoš. A já se ptám, o který stát se Václav Havel zasloužil? O Československo? O Českou republiku? S tím zákonem mám vážný problém. On v době krize československého státu složil funkci prezidenta. To pro udržení federace nebylo dobře. Rozpadem federace jsem přišel o svůj rodný stát, Československo. Rozdělení Československa bylo neústavní, přestože mohlo být vyhlášeno referendum, tak se o to Havel nezasadil. To by bylo na mě moc silné kafe,“ řekl redakci Filip.

SLEDUJEME téma skon Václava Havla

„Ještě v době, kdy byl prezidentem republiky, mluvil o tom, že zde je nevětraný pelech, ale odmítl za to převzít odpovědnost. Když porovnávám, že takový zákon mají TGM a Edvard Beneš… Benešovi československý stát ukradla fašistická zvůle. Státy se udržují a padají na myšlence, na které vznikly. Ale někteří tuto práci TGM a Edvarda Beneše v roce 1992 zahodili,“ dodal Filip.

"Rozhodně ne! Úloha Václava Havla se podle mého přesvědčení přeceňuje," reagoval stručně senátor ODS Petr Pakosta.

Připomínka kladných vzorů

Zákon podporuje místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová. „Pro úctu a vděčnost veřejnosti zákon není nutný, úctu má i bez zákona. Zákon týkající se TGM však založil jistou tradici a každá připomínka kladných vzorů je pro naši společnost přínosem,“ míní Langšádlová. Místopředseda poslaneckého klubu topky František Laudát se zákonem souhlasí, ale líbilo by se mu znění: „zasloužil se o svobodu“.

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka si nemyslí, že by byl takový zákon nutný. „Zásluhy pana prezidenta Havla jsou nepopiratelné. I když jsem s ním ne vždy a ve všem souhlasil, jeho osoba je nesporně navždy spojena s demokracií v Československu a Česku. To je prostě fakt a kdo to odmítá akceptovat, toho ani zákon nepřesvědčí,“ míní poslanec.

Falešní teatrálně truchlící

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba říká, že je smutné, že i 22 let po vítězném listopadu žijeme v zemi, kde se úcta musí uzákonit. To podle něj o mnohém vypovídá. „Tajně doufám, že sám Václav Havel by byl proti. Úctu a vážnost lze získat jedině činy, ne zákonem. Ten lze vždy, máte-li většinu, změnit. Bojím se, že zvyk z komunismu je železná košile pro dnešní populisty. A to je velká ostuda, dokonce nás všech. Kéž by si právě ´oni´připomněli slova prezidenta Havla, že změně právního řádu musí předcházet změna řádu mravního. Člověk se může do historie zapsat v dobrém či nedobrém činy, postoji, chováním. Ne zákonem,“ uvedl Koskuba.

„A jen tak mimochodem, kolikrát dali přežívající i noví dinosauři české politiky možnost zaznít úvahám bývalého pana prezidenta na oficiální půdě? Asi se jim zase tak tehdy nehodily. Ale přiznávám, ani já jsem s bombardováním Srbska nesouhlasil. Jenže o tom je skutečná demokracie. A tu jsme mimo jiné získali i díky Václavu Havlovi. Já na to zákon nepotřebuji. Já na to nezapomněl. Ač ne ještě v srpnu, ani v říjnu, ale v listopadu 1989 jsem tam s ním už byl. Mohou to říct všichni dnes teatrálně truchlící? Omlouvám se, faleš nemám rád. Ani On jistě neměl,“ dodal Koskuba.  

"No, ten zákon si umím představit, ale taky si pamatuji, že v případě, který zmiňujete, ti stejní lidé, kteří přijali zákon o TGM, pak ten stát vůbec nedokázali bránit. Oč víc uctívačů o to méně následovníků. Tak to ž někdy bývá," reagoval poslanec ODS Aleš Rádl.

Pozor, aby to nebyl kýč

„Mám trochu strach, aby se v rozloučení s Václavem Havlem neobjevil pokus o kýč. On byl přece prost okázalých gest, tak proč jeho skon znesvětit něčím podobným. Já bych přijal zákon: ´Václav Havel se zasloužil o naši svobodu.´ I to má ale svůj čas,“ míní nezařazení poslanec Michal Doktor.

„My máme takový zákon z první republiky o TGM a z roku 2003 o Edvardu Benešovi. Já jsem nehlasoval ani pro ten zákon o Benešovi a pro podobný bych nehlasoval ani v případě Václava Havla. Myslím si, že tyto věci do zákonodárství nepatří,“ uvedl europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Nesmí se zapomínat na jiné osobnosti

Místopředseda KSČM a poslanec Stanislav Grospič je podobně jako předseda strany také proti. „Na klubu se o tom bavit a stanovisko k tomu zaujmeme, ale já takový zákon nepodpořím. Dvacetiletý vývoj České republiky po listopadu ´89 znamenal dramatické zhoršení. Došlo k rozbití jednotného státu, zavlečení ČR do několika válečných konfliktů včetně bombardování srbských civilistů, výrazně se zhoršila sociální situace v ČR a došlo i ke zhoršení postavení naší republiky na mezinárodním poli. Neexistuje jediný důvod, proč bych měl zvednout ruku pro takový zákon. Havel se o náš stát nezasloužil,“ vysvětlil Grospič.

Poslanec ODS Jaroslav Plachý říká, že výčtové zákony podobného typu nikdy nepodporoval. „Zákonitě se v takových zákonech zapomene na některé další důležité osobnosti, bez kterých by český stát, ani naše svoboda neexistovaly. To ale nic nemění na skutečnosti, že Václav Havel byl čelným představitelem sametové revoluce a že se zasloužil o návrat naší svobody,“ říká poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…