Senátoři ČSSD vyzývají premiéra, aby jednal i s nimi o fiskální úmluvě EU

11.01.2012 16:53

Senát požádal premiéra Petra Nečase (ODS), aby na všech schůzích horní komory projednával se senátory přípravu unijního paktu pro rozpočtovou disciplínu. Usnesení ve středu prosadila opoziční ČSSD, která má v Senátu většinu.

Senátoři ČSSD vyzývají premiéra, aby jednal i s nimi o fiskální úmluvě EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Nečas by měl debatovat v horní komoře o fiskální úmluvě až do jejího podpisu. Cílem je podle usnesení to, aby mandát vlády pro debaty na půdě EU vycházel z politického shody, která je nutná pro ratifikaci paktu v obou českých parlamentních komorách.

Česko jen upozorňuje na riziková místa, tvrdí ministr

Dojednaná pravidla by mělo Česko podle předkladatelky usnesení Aleny Gajdůškové (ČSSD) respektovat. "K tomu je potřeba vést dopředu velkou debatu a na evropskou úroveň jít s připraveným a dojednaným návrhem, aby měl premiér garanci, že to, co dojedná, bude v parlamentu přijato," uvedla.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) za vládu zdůraznil, že Česko s paktem souhlasí, přistupuje k němu rozvážně a upozorňuje na problémová místa. Zmínil například nové pravomoci evropských institucí. Postoj ČR na příští evropský summit podle Pospíšila vláda včas projedná, situace se ale neustále mění. "Chtít postoj na příští radu už nyní je iluze," podotkl ministr.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Usnesení Senát přijal při projednávání informace vlády o výsledcích prosincového summitu EU. Na něm se vedoucí evropští politici na vzniku paktu pro rozpočtovou disciplínu dohodli. Prostřednictvím vznikající mezivládní dohody zemí eurozóny, k nimž by se mohly přidat i další nečlenské země euroklubu s výjimkou Velké Británie, chtějí posílit rozpočtový dohled, zavést automatické sankce a zakotvit v právních řádech jednotlivých států pravidlo vyrovnaných strukturálních rozpočtů.

Pakt by měl být dokončen do března, kdy se koná další pravidelná vrcholná schůzka EU. Mimořádný summit unie by se měl ale konat už koncem ledna. Vrcholná schůzka se bude zabývat dopady současné krize, zejména na zaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…