Už se nesmíme zadlužovat, vraťme se na zem, vyzývá ekonom

06.01.2012 21:07

Hostem pořadu Hyde Park byl dnes hostem ekonom a analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Jako příčinu současných problémů vidí život na dluh a fakt, že se místo soustředění na produktivitu práce státy snaží za každou cenu udržet sociální stát.

Už se nesmíme zadlužovat, vraťme se na zem, vyzývá ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

„Největší problém je nekonkurenceschopnost jižanských zemí,“ shrnuje Michl krizi eurozóny. Tyto státy nejsou podle něj schopny obstát v souboji s Čínou, buď si tedy budou muset drasticky snížit platy nebo se přes finanční krizi vrátí ke svým měnám, které oslabí.

Vláda je zklamáním, nemá vyrovnaný rozpočet

Vyjádřil se také k vlivu ratingových agentur a Mezinárodnímu měnovému fondu. „Pokud nemáte rádi MMF, nemáte rádi ratingové agentury, vyrovnejte státní rozpočet. Když se podíváte na Českou republiku, sto miliard škrtáním prostě najdete,“ říká ekonom ke státnímu rozpočtu.

„Děti, hypotéka a investice do akcií. To jsou lepší důchodové reformy,“ tvrdí Michl. Přesto ale situaci nevidí tak černě. „Já si nemyslím, že padne euro,“ říká. A je to hlavně díky směřování evropské politiky. „Politici tíhnou k federaci,“ uvedl Michl.

„Vláda je pro mě zklamáním proto, že nemá vyrovnaný rozpočet,“ prohlásil Michl. Podle něj je hlavně zdanění příliš vysoké a další daně jen dusí ekonomiku.
„Stimulace spotřeby je nesmysl. Musíme se probudit z kocoviny, ne něco cpát do spotřeby domácností. Potřebujeme se vrátit na zem a nezadlužovat se,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…