Srdeční choroby – metla Čechů. Jak jim předcházet?

28.04.2015 8:30

Podle údajů Českého statistického úřadu z konce loňského roku byly nejčastější příčinou úmrtí v České republice za rok 2013 nemoci oběhové soustavy – srdeční choroby, infarkty myokardu, cévní nemoci mozku. Tato smutná statistika dokládá, že bychom se měli začít více starat o zdraví svého srdce. Co vůbec srdeční onemocnění způsobuje a jak mu můžeme předcházet?

Srdeční choroby – metla Čechů. Jak jim předcházet?
Foto: Archiv
Popisek: Srdce

Klíč jménem oxid dusnatý

Byl to doktor Louis Ignarro, nositel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu a současný člen Poradního sboru pro výživu společnosti Herbalife, kdo jako první ve svém výzkumu prokázal existenci oxidu dusnatého v našem těle a poukázal na jeho funkci ochrany kardiovaskulárního systému. Oxid dusnatý totiž dokáže regulovat krevní tlak, oběh a srážlivost krve. Musíme se tedy zasadit o to, abychom v těle měli neustále jeho dostatek. Tvorbu oxidu dusnatého má na starosti tzv. endotel, jednovrstevná buněčná tkáň, která vystýlá vnitřní povrch všech tepen a žil. „Endotel je jedinou buněčnou sítí v celém našem kardiovaskulárním systému, jež má schopnost produkovat oxid dusnatý. Je tedy nad slunce jasné, že chceme-li mít zdravé srdce, musíme udržovat zdravý endotel.“, vysvětluje doktor Ignarro (více informací v exkluzivním rozhovoru).

Magická dvojice

A co endotelu prospívá? Bude to znít jako klišé, ale opět se jedná o starou známou formulku „zdravá strava a pravidelný pohyb“. Fyzická aktivita totiž uvolňuje a rozšiřuje cévy, čímž usnadňuje oběh krve, vyživuje srdce, jež následně vyvolává tvorbu oxidu dusnatého v těle. Je na vás, jestli si vyberete běh, jízdu na kole, plavání nebo jinou aktivitu. Pohyb je pro srdce důležitý na každý pád.

Správné stravování v souvislosti se zdravím srdce znamená především omezit přísun cholesterolu a jídla s vysokým obsahem „špatného“ tuku (nasycených mastných kyselin), které náš organismus zatěžují, a naopak zvýšit přítomnost omega-3 mastných kyselin a antioxidantů ve svém jídelníčku. Stále však platí, že strava, která je vhodná pro naše srdce, se musí zavděčit i našim chuťovým buňkám.

Není tuk jako tuk

Mezi potraviny s vysokým obsahem cholesterolu patří vnitřnosti (vepřová játra, jehněčí ledviny) a produkty z nich vyrobené (např. paštiky), kaviár, jikry, rybí olej, vaječné žloutky, máslo, šlehačka a překvapivě i některé mořské plody (ústřice, humři, krabi, krevety).

Nasycené tuky najdeme především v červeném mase a mléčných produktech, tedy často ve zdrojích živočišných bílkovin. To však neznamená, že musíme maso či jogurty úplně vyřadit ze svého jídelníčku! Přeci jen - stále je nutné zachovat stravu pestrou a vyváženou; proteiny potřebujeme. Stačí si tedy vybrat lehčí variantu a sáhnout po drůbežím mase či rybách a nízkotučných mléčných výrobcích, nebo zvolit rostlinné zdroje bílkovin (fazole, čočka, sója), které nemají žádný cholesterol a obsahují jen velmi malé množství tuku.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny snižují riziko srdečních onemocnění tím, že pomáhají udržovat nízkou hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Losos, makrela, tuňák, lněná a dýňová semínka, vlašské ořechy a sója jsou jejich bohatými zdroji. Stejnou funkci jako omega-3 mají i další „zdravé“ (nenasycené) tuky, které kromě již zmíněných ryb a ořechů nalezneme třeba v avokádu či olivovém oleji.

Antioxidanty na druhou stranu poskytují důležitou ochranu proti volným radikálům, jež dokáží poškodit vnitřní epitelovou vrstvu cév a podpořit usazování cholesterolu v tepnách. Mezi potraviny, které snižují množství volných radikálů na minimum, patří ovoce a zelenina.

S váhou dolů

Při dodržování pravidelné fyzické aktivity a správného jídelníčku zaznamenáte pravděpodobně i úbytek váhy, což v souvislosti se zdravím vašeho srdce může jedině prospět. Studie prokazují, že pokud je vaše váha a především množství břišního tuku optimální, tepny mají možnost se rozšířit, a zajistit tak lepší krevní oběh. Úbytek váhy může být tedy jedním z nejdůležitějších kroků na cestě ke zdravému srdci.

Trochu zvolnit

V neposlední řadě je významným faktorem ovlivňujícím zdraví vašeho kardiovaskulárního systému stres. Nedávné výzkumy zaznamenaly, že chronický stres je významně spojen s výskytem ischemické srdeční choroby (onemocnění, jež může vést k infarktu). Pokud máte zvýšený krevní tlak nebo hladinu cholesterolu v krvi, stres váš stav ještě zhorší. Může také ovlivnit srážlivost krve. Je tedy důležité naučit se vypořádat s tlakem, který na nás z okolí působí. Vhodnou pomocnou ruku může v tomto případě podat meditace, jóga či různá dechová cvičení.

Začněte hned

Suma sumárum, srdeční chorobě lze snadno předcházet praktikováním zdravého životního stylu. To je však proces, na kterém se musí pracovat dlouhodobě. Nestačí tedy odbitím padesátých narozenin začít užívat doplňky stravy s omegou-3. Vaše srdce potřebuje pravidelnou péči, stejně jako vaše pokožka či zuby. „Nečekejte. Nejlepší způsob, jak si zachovat zdravý kardiovaskulární systém, je začít hned - dokud nejsou rozvinuté rizikové faktory. Srdce máte jenom jedno, budete-li se o něj dobře starat, stane se vaším receptem na dlouhověkost,“ radí doktor Ignarro.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …