Štastný kritizuje topku. Varuje před kartelem Bakala - kníže

30.11.2010 15:25

V pražském zastupitelstvu si vzal slovo předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný. Požádal o mimořádné vystoupení. Protože začal ve své řeči shazovat předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a další členy TOP 09, požádal klub "topky" o patnáctiminutovou přestávku na jednání klubu. Zastupitelé ODS spolu s ČSSD ale tuto žádost neodhlasovali.

Štastný kritizuje topku. Varuje před kartelem Bakala - kníže

Jednání pražského zastupitelstva, které začalo už od 14:00 hodin jednat v poměrně klidné atmosféře, silně připomíná hádky Poslanecké sněmovny. Jenže oproti poslancům se zastupitelé přece jenom v něčem liší a to když se v hlasování spolu semkli zástupci ODS a ČSSD. Shodili tak ze stolu žádost klubu zastupitelů TOP 09.

Ti se dožadovali patnáctiminutové přestávky na jednání klubu proto, že v mimořádném vystoupení předseda pražské ODS Boris Šťastný shazoval vládu a především TOP 09. Šťastný jako poslanec může vystoupit na zastupitelstvu kdykoliv a neomezeně.

"Šťastný hovořil o předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, o tom, že se strana a její představitelé namočili do podivných veřejných zakázek. Také hovořil o propojení strany s podnikatelem Zdeňkem Bakalou," uvedl v této souvislosti zpravodaj ParlamentníchListů.cz, který celé dění na magistrátu sleduje přímo na místě.


Schwarzenberg prý výhodně "dostal" Becherovku. Topka vyklidila sál 

Čelný představitel ODS Šťastný zmínil ve své řeči kromě jiného privatizaci na karlovarskou Becherovku, v níž získala podíl podle něho výhodně firma nynějšího předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, ač prý ani nesplnila podmínky a nedala nejlepší nabídku. Podíl v Becherovce měla i Patria Finance Zdeňka Bakaly, v níž býval hlavním ekonomem pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma.Šťastný také zmínil aktivity Jana Rumla, který byl spoluzakladatelem týdeníku Respekt, kde má návaznost na podnikatelské aktivity i Karel Schwarzenberg a Zdeněk Bakala.     

Předseda pražské ODS a také poslanec dále poukázal i na Bakalovu údajně výhodnou privatizaci důlní společnosti OKD a jeho vztahy s exprezidentem Václavem Havlem, pro jehož knihovnu koupil dům na Hradčanech. Havel přišel podpořit odpůrce koalice na dnešní zastupitelstvo. "Projevy nepolitické politiky nemají místo v systému zastupitelské demokracie," zdůraznil závěrem Šťastný za hlasitého pískotu a pokřiku přítomných odpůrců koalice.  Většina zastupitelů "topky" na protest poté odešla ze sálu.

Šťastný později novinářům vysvětlil, že se snaží jen upozornit na to, že politické strany, tedy někdější Unie Svobody a nyní TOP 09 využívají občanských sdružení k tomu, aby se mohly anulovat výsledky regulérních voleb. Chtěl také prý poukázat na nynější podnikatelské kruhy, které jsou propojené právě s TOP 09.  

Volební lídr v Praze TOP 09 Zdeněk Tůma odmítl Šťastného kritiku komentovat. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," uvedl.

Bém: Odevzdávám Prahu nezadluženou

Vystoupil také odstupující primátor Pavel Bém. Ten se zastal ODS a zmínil, že Prahu "jeho lidé" a on sám předávají nezadluženou. "Zdědil jsem Prahu silně zadluženou, v zoufalém stavu po katastrofálních povodních s 35 miliardovým dluhem. Nyní odevzdáváme Prahu nastupující koalici s vyrovnanýn rozpočtem a splacenou podstatnou částí dluhů," zmínil mimo jiné Bém. Od koalice ODS a ČSSD se mu pak dostalo poměrně silného potlesku.

Zastupitelé se předtím dohadovali o tom, zda budou moci lidé, tedy veřejnost a demonstrující z Listopadové výzvy vystoupit v hodinovém bloku, či dvouhodinovém. Hodinový navrhoval sám budoucí primátor Bohuslav Svoboda, dvouhodinový pak TOP 09.

"Jenže je problém v tom, že protestující, kteří byli přihlášeni do diskuse, již nejsou v budově. Museli v poledne opustit magistrát. A tak se také zastupitelé dohadovali, jakým způsobem se tento problém vyřeší," uvedl k tomu náš zpravodaj. 

Nakonec si koalice ODS a ČSSD odhlasovala, že veřejnost dostane hodinový prostor. Možnost promluvit tak měl například organizátor akce ZměňPolitiku.cz Marek Jehlička. Ten mimo jiné zmínil, že není pravda, že by se akce proniknutí do sálu magistrátu uskupení ZměňPolitiku.cz zřeklo.

Související:

Hájek k zaseknuté Praze: Je to lynč a Havlovo absurdní drama
FOTOGALERIE z demonstrace
Dopoledne pokřiky a výtržnosti, po obědě klid. Zastupitelstvo jedná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, Olga Böhmová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…