„Lháři novináři.“ Hádka s důchodkyní. Lídr Argentiny, co přijede do ČR

07.05.2024 7:22 | Analýza

Argentinský prezident Javier Milei, který navštíví Česko, drží svůj radikální kurz a odmítá, že by na to dopláceli obyčejní lidé. Ještě v únoru tamní inflace přesáhla 276 procent. V Česku roční míra inflace ve stejné době činila 8,2 procenta. V chudobě žije asi 18,5 milionu Argentinců, 40 procent národa. V Česku je to asi 1 milion lidí, deset procent populace. Milei však naznačuje, že to nemůže být tak zlé. Novináře označil za „sériové lháře“. Se španělskou vládou je Milei na kordy. Španělský ministr dopravy Oscar Puente naznačil, že argentinský prezident užíval drogy.

„Lháři novináři.“ Hádka s důchodkyní. Lídr Argentiny, co přijede do ČR
Foto: Repro x
Popisek: Argentinský prezident Javier Milei

V rozhovoru pro BBC pan Milei, který vedl kampaň za zvolení prezidentem s motorovou pilou, aby zdůraznil svou touhu snížit veřejné výdaje, trval na tom, že za jeho obrovské škrty platí politická třída, nikoli lidé.

Milei byl zvolen po letech vysokých vládních výdajů za mnoho věcí. Argentinci už toho podle všeho měli dost.

Do úřadu nastoupil v prosinci loňského roku a začal s opravdu tvrdou léčivou kúrou. Argentinská inflace sice začala klesat, ale pořád je velmi vysoká.

„Argentinská inflace se v únoru již druhý měsíc po sobě zpomalila, protože pravicový prezident Javier Milei nadále prosazuje úsporná a deregulační opatření ve snaze oživit ekonomiku země, která se potýká s problémy. Podle údajů, které v úterý zveřejnila vládní statistická agentura INDEC, se argentinská měsíční inflace v únoru zpomalila na 13,2 % ve srovnání s 20,6 % v lednu a 25,5 % v prosinci. Na roční bázi však inflace zůstává nejvyšší za tři desetiletí a v únoru přesáhla 276,2 %,“ napsala agentura AP.

Agentura AP Mileie popsala jako anarchokapitalistu, který se po nástupu do úřadu postaral o padesátiprocentní devalvaci argentinské měny. V rámci těchto opatření vláda zrušila některé státní dotace v energetice a dopravě. Milei varoval, že jeho opatření budou mít krátkodobě citelný dopad na lidi, ale dlouhodobě to pomůže napravit ekonomickou situaci v zemi.

Odhaduje se přitom, že asi 40 procent Argentinců žije v chudobě. Konkrétně jde až o 18,5 milionu lidí. V České republice je to asi 1 milion lidí, desetina populace.

V Česku podle dat Českého statistického úřadu činila roční míra inflace ve stejné době 8,2 procenta.

BBC upozornila, že zatímco v ekonomických otázkách drží tvrdý kurz, v jiných tématech své vyjadřování zmírnil. Kupříkladu se vyjadřuje mnohem mírněji o Číňanech, které sice v minulosti označil za „vrahy“, ale svá tvrdá slova již neopakoval. Čína je jedním z největších obchodních partnerů Argentiny.

Zato se španělskou vládou je teď Milei, jak se říká, na kordy. Španělský ministr dopravy Oscar Puente naznačil, že argentinský prezident Javier Milei užíval drogy a to během své volební kampaně.

Kancelář argentinského prezidenta obvinění odmítla. Zároveň zaútočila na španělského premiéra Pedra Sáncheze. Obvinila Sáncheze z „ohrožení španělských žen povolením nelegální imigrace“ a z podkopávání integrity Španělska uzavíráním dohod se separatisty, zatímco jeho levicová politika přinesla „smrt a chudobu“.

Na slovní souboj  Argentiny a Španělska upozornila agentura Reuters.

Julia je jednou z těch, kteří již nemohou vyjít s měsíčním důchodem ve výši asi 190 dolarů. Podle BBC dvaasedmdesátiletá kuchařka v důchodu cestuje každý den dvě hodiny, aby si doplnila svůj mizerný důchod zpěvem v Buenos Aires.

Prezident Milei, konfrontovaný s jejím prohlášením, řekl, že bylo „nepravdivé“. Trval na tom, že tíhu břemene nese skupina, kterou nazval „politickou korporací“. A tvrdil, že 90 % škrtů dopadá na politickou třídu a pouze 10 % bylo dosaženo snížením vládních výdajů na důchody.

Nezávislí analytici říkají, že výdaje na důchody byly reálně sníženy o 30–40 % – někteří říkají, že jde o jeden z největších vládních škrtů ve výdajích.

Prezident Milei ve svém rozhovoru pro BBC oslavoval skutečnost, že jeho administrativě se poprvé od roku 2008 podařilo snížit výdaje na úroveň pod daňovými příjmy.

Na opakovanou otázku, co by řekl důchodcům, jako je Julia, kteří mají problémy, odpověděl: „Nemůžete dělat makroekonomické hodnocení na základě situace jednotlivce.“ Tvrdil, že lidé byli ovlivňováni informacemi šířenými „prohnilými“ masmédii a novináři, které označil za „sériové lháře“.

Trval si na tom, že jeho politika je správná, protože alternativou k ní by byl jen další tisk peněz a další růst inflace, který by v konečném důsledku lidem uškodil mnohem víc.

Poznamenal, že ekonomické ukazatele se „zlepšují“ a že „za poslední měsíc platy překonaly inflaci“.

Mnoho Argentinců ale tvrdí, že je jeho argument nepřesvědčil.

Vanessa Lópezová, která pracuje ve vývařovně v chudé čtvrti Buenos Aires, uvedla, že poptávka po jejich službách vzrostla.

„Nejsou to jen lidé, kteří jsou bez domova, jsou to celé rodiny, které přicházejí hledat talíř jídla.“

Milei však má v Argentině i své zastánce. Jeho podporovatelé mají za to, že náprava ekonomické situace nějaký čas potrvá a tento čas jsou ochotní mu dát, doplnila k tématu BBC.

Prezident Milei zavítá se svými ekonomickými recepty do Česka. Podle ČTK převezme výroční cenu Liberálního institutu a 18. června bude mít v Praze přednášku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Agrentinský president se přijede učit do ČR od Fialy , Pavla, Pekárové, Vystrčila , jak rychleji zničit svou zem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 07.05.2024 7:45:03

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…