Tajný dopis šéfa ČSSD: Zeman je jen bavič a militarista. A je zle...

07.01.2013 18:22

VÍME PRVNÍ Vedení sociální demokracie hodlá v úterý vyzvat své členy, aby se podpisem zavázali k tomu, že v přímé volbě podpoří stranického kandidáta Jiřího Dienstbiera. Redakce ParlamentníchListů.cz má text výzvy i dopisu Bohuslava Sobotky členům k dispozici. Někteří podporovatelé Zemana v ČSSD to považují za nepochopitelné či nešťastné.

Tajný dopis šéfa ČSSD: Zeman je jen bavič a militarista. A je zle...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Mnozí významní členové ČSSD včetně její místopředsedkyně Marie Benešové totiž už předem avizovali, že hodlají volit svého expředsedu Miloše Zemana. Vedení strany by si patrně rádo pojistilo, že budou socialisté volit svého stranického kandidáta. Jde například o poslance Jaroslava Foldynu, Zdeňka Škromacha či čestného předsedu Valtra Komárka. Včera navíc kvůli tomu ze strany vystoupil exministr vnitra Martin Pecina.

„Prezidentská kampaň jde do finále a náš kandidát Jiří Dienstbier má reálnou šanci úspěšně zvládnout první kolo volby, Již není mnoho věcí, které pro jeho zvolení můžeme udělat. Přesto ještě jedna šance je. V příloze Vám posílám text výzvy „Potřebujeme prezidenta, který sjednocuje. To je Dienstbier“, kterou připravily osobnosti podporující našeho prezidentského kandidáta. Pokládám za vhodné, aby se mezi signatáři objevili i hlavní představitelé ČSSD,“ píše Bohuslav Sobotka v připraveném dopisu.

Své spolustraníky dokonce žádá, aby svůj podpis mailem zaslali do předem stanoveného termínu. „Žádám Vás, abyste svůj souhlas s touto výzvou vyjádřili odpovědí do dnešních 17.30 hodin,“ dodává šéf ČSSD.

Výzva, kterou se vedení strany chystá svým členům rozeslat, mimo jiného konstatuje, že šanci na zvolení prezidentem už mají jen čtyři kandidáti. Miloš Zeman, Jan Fischer, Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier.

„Domníváme se, že naše bolestně rozdělená a hlubokou deziluzí ze současné politiky traumatizovaná společnost nutně potřebuje prezidenta, který nám dá naději a dokáže sjednocovat. Jiří Dienstbier je již více než rok nejoblíbenějším politikem v České republice. Je z disidentské rodiny, ale dokáže mluvit i s komunisty. Je to sociální demokrat, ale respektu se těší u všech rozumných částí české pravice. Má nefalšovaný zájem o životní osudy všech lidí, studentů, penzistů, menšin. Nad nikoho se nevyvyšuje,“ vychvaluje výzva kandidáta socialistů.

Oproti tomu shrnuje důvody, proč by prý prezidentem neměl být ani jeden ze zbývajících tří kandidátů. Zeman je prý militarista, neboť řekl, že by se měl bombardovat Írán. „Jeho řečnická obratnost a příležitostná vtipnost by neměly zakrýt, že myšlenkově už dnešní době nestačí. Prezidentem nemá být bavič,“ stojí ve výzvě.

Celou výzvu najdete ZDE , průvodní dopis předsedy ČSSD ZDE

Schwarzenberg prý zaslouží určitý respekt, nicméně je spjatý se současnou neoblíbenou vládou a spoluodpovědný za činy ministrů za TOP 09 včetně Miroslava Kalouska. „Jan Fischer je člověkem nejasných názorů, produktem reklamy a médií. Stojí za ním peníze problematických českých multimilionářů. Ve veřejném prostoru se ocitl jako kompromisní předseda úřednické vlády, na němž se shodli Topolánek s Paroubkem. Fakt, že v roce 1981 vstoupil do KSČ a dodnes se to nezdráhá zdůvodňovat prospěchářskými motivy, také pokládáme za důležitý,“ shrnuje text, jeho plné znění se redakci podařilo získat.

„Nerozumím tomu, je to nedůstojné“

„Jako člen ČSSD rozumím dopisu předsedy, chápu ho, ale nerozumím tomu, proč by po mě někdo měl chtít podpis. Jedna věc je co podepíšu a druhá, koho budu volit u urny. Nepřipadá mi to důstojné. Nerozumím tomu,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz záměr vedení své strany poslanec Jaroslav Foldyna.

Čestný předseda ČSSD Valtr Komárek má také dávno jasno. Svoji podporu Miloši Zemanovi veřejně deklaroval i dopisem členům strany s odůvodněním, že Zeman je jediný kandidát, který může zemi vyvést z beznaděje.

„Jak všichni členové vědí, já podporuji kandidaturu Miloše Zemana z důvodů vážných, protože jsem přesvědčen, že on může v této složité ekonomické situaci zemi pomoci. Může ji pomoci vyvést z dlouhodobě hrozících obtíží,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Komárek.

Dehonestace jiných kandidátů je nešťastná

Ten v žádném případně nesouhlasí s tvrzením výzvy, že myšlení Zemana patří minulosti. „Nikdy veřejně neosočuji myšlení a další vlastnosti Jiřího Dienstbiera a u Zemana jsem přesvědčen, že jeho myšlení patří budoucnosti, ne minulosti,“ je přesvědčen čestný předseda sociální demokracie.

„Tento dopis jsem dosud neviděl. Předseda Sobotka neuznal za vhodné ho se mnou konzultovat, ale členové o mně všeobecně vědí, že podporuji Zemana. A tuto podporu nespojuji s dehonestací dalšího kandidáta, to považuji za nešťastný přístup,“ řekl jednoznačně Valtr Komárek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…