Tak prý skončil Drábkův plán: Bič na pracující, flákači zůstávají doma

31.01.2012 11:13

Statut Veřejné služby, který platí od Nového roku pro dlouhodobě nezaměstnané a především lidi, kteří nejsou zvyklí řadu let pracovat a práci se vyhýbají, má řadu nedostatků. Myslí si to i někteří starostové jihočeských obcí a měst. Někteří chtějí hovořit otevřeně, jiní se bojí. Zatímco Jindřichův Hradec počítá s veřejnou službou a je dle svých slov na ni připraven, Milevsko s ní počítá rovněž, ale vedení města má z novinky velmi rozporuplné pocity.

Tak prý skončil Drábkův plán: Bič na pracující, flákači zůstávají doma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

„Rada města schválila potřebnou dohodu mezi Úřadem práce a městem. V rámci veřejné služby vzniknout pracovní příležitosti pro lidi, kteří jsou delší dobu v evidenci nezaměstnaných. Lidé budou službu vykonávat v městských společnostech,“ uvedl starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD).

Město bude prý zajišťovat výkon veřejné služby prostřednictvím svých organizací. Práce jsou jasně definovány a týkají se oblasti zlepšení životního prostředí, udržování čistoty ulic a veřejných prostranství, pomoci v oblasti kulturního a sportovního rozvoje a sociální péče.

„Uvidíme, co to přinese. Zatím jsme na toto připraveni a jsme sami zvědavi, jak to bude fungovat. Věříme, že nějaká pozitiva to jistě mít bude,“ uvedl opatrně starosta Hradce Mrvka.

Má to smysl?

Veřejná služba může být až v rozsahu 20 hodin týdně a v případě, že ji uchazeč o práci bez závažného důvodu odmítne, přijde o podporu v nezaměstnanosti. Jenže to je podle některých starostů subjektivní názor.

Bič na pracující

„Osobně si myslím, a říkám to zcela otevřeně jako pravicový politik, že tento systém, jak je nyní nastavený, je zase jen především bičem pro pracující lidi. Protože ti, kteří se celý život záměrně, nikoli třeba ze zdravotních či rodinných důvodů vyhýbají práci, se jí vyhýbat budou dále. Mám z toho velmi smíšené pocity a kladu si otázku, co to státu přinese, ale hlavně na jak dlouho. My jsme statut Veřejně prospěšných prací už měli dávno, jenže tam jsme si mohli vybírat. Nyní budeme muset brát všechny, které nám Úřad práce dodá,“ řekl pro ParlamentniListy.cz starosta Milevska Zdeněk Herout (ODS).

Ten se prý sám dokáže vzhledem ke svému věku vcítit do lidí ve věku přes padesát let, kteří náhle přijdou o práci a v obavě, aby neskončili pod mostem, budou muset přijmout třeba i zametání ulic, což může pro mnohé být i potupné, či zdraví ohrožující.

„Já, stejně jako všichni pracující si odvádím do sociálního systému peníze, a nakonec najednou ztratím i ne vlastní vinou zaměstnání, a pak stát mne během dvou měsíců šoupne do oranžové vesty? To mi přijde poněkud podivné. Nejde o mne, beru to paušálně, ale líto je mi lidí, kteří třeba 30 let poctivě pracují v továrně, jsou strhaní od strojů a podobně, a teď jim dá zaměstnavatel hromadnou výpověď a oni půjdou uklízet ulice. Zatímco ti flákači, kteří jsou od osmnácti let zvyklí brát jen podporu, to z většiny vždy ošidí a stejně pracovat nebudou, možná až na výjimky,“ podotkl Herout.

Ukáže až čas, zda to má efekt

Podle jeho názoru odpracovat 20 hodin týdně ztrácí smysl. Chápe sice, že cílem a podstatou je, aby si lidé buď navykli na pracovní režim, či neztratili návyky při dlouhodobé nezaměstnanosti, ale přínos nápadu příliš nevidí.

„Dělat to samozřejmě budeme a budeme se snažit vyjít Úřadu práce vstříc, ale jaký efekt to bude mít a zda vůbec, to zjistíme jak my, jako město, tak i pracovní úřad či stát tak nejdříve za půl roku, za rok,“ dodal starosta Milevska. Jeho slova nepřímo potvrzují i někteří zaměstnanci pracáků.

„Teď z jara stejně to, zda to má nějaký smysl, jen těžko poznáme, protože nastanou sezónní práce a upřímně, je to opravdu zase jen něco pro něco. A vybírat z lidí, kteří by tuto práci měli dělat, je velmi obtížné. Nehledě na to, že se města a obce obávají jim třeba svěřit techniku či něco podobného. Jsou tam totiž i lidí, kteří byli ve výkonu trestu a to opakovaně,“ přiznala pro ParlamentniListy.cz pracovnice Úřadu práce v Českých Budějovicích.

Už nyní zaznamenávají mnoho výmluv u lidí, kteří třeba jsou v evidenci úřadu pět, osm i deset let. Už nyní shánějí různá lékařská potvrzení a výjimky, aby pracovat nemuseli. A nejde prý vždy jen o „sociálně nepřizpůsobivé občany“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…