To nejlepší „krmení“ pro maminku a miminko

30.09.2016 0:00

Doporučených a naopak „zakázaných“ potravin pro maminky kojící i ty brzy kojící je celá řada.

To nejlepší „krmení“ pro maminku a miminko
Foto: Shutter
Popisek: ilustrační foto

Neměli bychom se však ptát nejen „co“ jíst či nejíst, ale především „v jakém množství“. A na co se v maminkovském jídelníčku ještě zaměřit?

Kousek čokolády nebo občasný šálek kávy většinou neznamenají žádný katastrofický dopad. Pozor je však třeba dát si na to, co maminka konzumuje pravidelně a ve velkém množství. Jídla smažená, sladkosti, rychlé občerstvení – tento typ jídla by měl být alespoň v době těhotenství a kojení výjimkou.

Pravidelnost a pestrost

  • Pestrá a ideálně co nejčerstvější strava a dostatek tekutin – to nejdůležitější lze pojmenovat velmi jednoduše.
  • Ze začátku je náročnější se s miminkem naladit na stejný režim. Aby maminka byla v dobré kondici a měla dostatek mléka, je třeba zajistit tělu pravidelný přísun kvalitních potravin.
  • Nezapomínejte mít vždy k dispozici nějakou rychlou svačinku, kterou můžete zakousnout i v době, kdy nemáte příliš času nazbyt.
  • Doporučuje se pít raději teplé než studené nápoje. Miminku mohou způsobit nadýmání sycené nápoje a ovocné džusy, spoustu zbytečného cukru obsahují slazené limonády.

Na co je třeba dávat si pozor, jsou nadýmavé potraviny. Mezi nejznámější patří čerstvé bílé pečivo, luštěniny, kynuté potraviny a zelenina jako kapusta, květák a cibule. Reakce miminka na uvedené potraviny je však vždy velmi individuální.

TIP: Rizikové potraviny případně konzumujte jednotlivě, a pokud následně po kojení miminko bolí bříško, raději se dané potraviny vyvarujte.

Kojení – ten nejlepší vklad do života

Mateřské mléko je pro dítě výživou, která mu poskytuje potřebné živiny, vitamíny i další látky nutné pro správný vývoj, chrání jej před infekcemi, snižuje pozdější riziko alergií a je tím nejpřirozenějším, co se mezi matkou a dítětem odehrává. Rizikem pro kojící maminky je však zánět prsu neboli mastitida, která může způsobit předčasné ukončení kojení.

V boji proti zánětu prsu může zasáhnout správný Lactobacillus

Mastitida vzniká při průniku infekce do mlékovodu a prsní žlázy. Mezi příznaky patří horečka, bolestivost prsou a únava. Podle výsledků odborných studií z posledních let lze při počínající mastitidě využít pozitivní vlastnosti speciálního laktobacilu kmene Lactobacillus fermentum. Tento speciální laktobacilus je obsažen i v doplňku stravy Feminella Hereditum (proklik na http://www.feminella-hereditum.cz/). Tento speciální laktobacilus pomáhá udržovat přirozenou rovnováhu mezi mikroorganismy v mateřském mléce a brání přemnožení škodlivých bakterií.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…